[最終季] Game of Thrones 權力遊戲 Season 8 劇情討論區 5

1001 回覆
42 Like 3 Dislike
BRAN STARK個人格係咪已經死左
我覺得大
硬係覺得
Lord of light 對defeating Night King 係好關鍵
希望編劇都係嚴諗
乜都睇到化晒
唉the hound仲要問arya where are you going
被arya串
明明the hound前果幾季每句都好型
突然變左傻仔
炒撚左個寫script條撚樣啦
咁多人都話呢集拖,明明佢係好趕咁交代咗好多嘢。係咪俾tvb洗咗腦,覺得傾偈圍爐就係filler? 我睇到嘅係,Sansa同龍女正面交鋒都無驚過,逼佢答搞掂NK 同Cersei 之後龍女點面對North要獨立。睇到龍女對Sansa同Jon嘅反應,我覺得佢對iron throne好執著,算係回應返第一集,Samwell 問Jon覺得龍女會唔會為大局著想放棄王位。Brienne 由細開始俾人笑,俾人無視,到而家可以俾自己崇拜嘅人欽點做knight, 從一開始認命地唔care, 到意識到真係做到knight時係有幾開心。Missandei 同Grey Worm講將來,即係話好肯定佢地唔會一齊去到海灘 仲有佢地圍爐飲酒傾偈,其實佢地同對方之前敵對都只係為國家,又無私仇,而家明顯係要放低國仇家恨去對抗NK, 咁佢地可以圍爐都唔奇怪丫,其實係幾表現到人性。有呢個暴風雨嘅前夕,打完NK 先有得睇返原來呢集就係邊個同邊個最後一次見。呢啲主線副線唔交代又俾人話有頭無尾。
GRRM 講個劇個結果係第一季就定左
書就未定
所以書同劇結局會唔一樣
其實night king預計用一集打完一d都唔趕

試諗下你死一個佢就多一個
如果呢場仗殺唔哂whitewalker
其實已經代表活人全滅
所以基本上雙方都係一戰定生死

之後集數掉轉槍頭講番cersi
其實都夠
聽左emergency awesomeness講 大家有無諗過nightking 今次唔出黎, 直接飛去Westeros嗰邊自己搞掂Cersei佢地 然後再掃上去呢?
係太大對比
s1真係好cute好靚仔
小時了了
大未必住
Theon Greyjoy 100% dead
Gendry 90%
Bran Stark 0%
Brienne of Tarth 100%
The Hound 1%
Tormund 50%
Grey Worm 99%
Jorah Mormont 99%
Beric who?
Eddison 99%
Podrick 50%
Lyanna Mormont 10% dead
不過睇個勢似輸多
其實係咪講過話啲white walkers過唔到海
咁essos果邊係咪全部免疫
不過家陣night king有龍可以飛黎飛去
你當dany係周芷若啦
我見Yara講到iron islands好似可以避世咁所以問下
洗鬼坐船 佢地有條龍嘛
仲有hot pie😩
係由blackwater》red wedding》meet with tarth
成個journey好長the hound with arya
睇完2集覺得第1集真係唔知講左d咩,有d廢,第2集就有氣氛好多,作為fans會為入面既角色放低晒以前d恩怨情仇,係會覺得感動

但係tyrion真係編劇唔識用,應該係佢地傾作戰會議既時候,俾tyrion好好發揮佢既聰明,同埋samwell係個陣講咩人冇左歷史記憶就同動物一樣個度好撚odd,個個時候係度討論哲學做咩鬼,講完又冇人應到佢勁尷尬,同埋giantmilk個度又係唔知做咩事
個人中意宮鬥、你陰我我陰你、幾個house 互鬥嘅部分多啲。 依家好似avengers 咁,啲主角抄埋一碟打大魔王咁。

不過,其實睇到呢套神作收到尾(又未真係去到超爛,好似twd),已經好感動
ending打boss仲宮鬥
theon 100% dead cos redemption of what he did to stark

knight of tarth 100% dead dream comes true already

grey worm 100% dead talking with girl friend about ff

起碼呢三件必死

至於arya、the hound 100% safe 因為心事未了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞