有冇巴絲報咗教大EdUHK Non-JUPAS ? (4) second round interview幾時開始啊

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
想請問語研interview 問咩架通常🙏🏻
收到bafs interview
介唔介意留低tg
有d 野想請教你
冇tg 但有咩問題可以係度問
盡力答
Office 今日send email叫我6月10號前upload transcript,但小弟hkcc 12號先派gpa,我已經覆咗email點做,有無ching之前都試過?
3.54
想問下interview 嘅嘢
自我介紹完之後會做d 咩? 比個題目我哋自由討論定係佢會問我哋問題?

有冇乜嘢要特別注意/小心
我嗰日流程:
兩個面試官(其中一位係department head)對四個人

一嚟坐低冇自介,然後有一英小組討論一中問題(先英後中)

英文嗰條題目有幾分鐘準備,之後有八分鐘討論

中文嗰條問地理教師應有咩特質, 四個人都要答, 邊個ready好就示意作答

最後一條小追問, 因為我哋好多人話受到中學老師影響, 讀書好咗上咗想做老師,所以佢就質問我哋,現實唔會咁理想,你哋會點做

然後個interview就完喇, 成個過程好casual, 要組織咗自己想講嘅嘢, 唔需要爭住講之後講埋重複嘅嘢,我都係講咗兩次野,啲人講到四五次但重覆又重要覆,放鬆啲就可以了!加油啊!開學見
上年都收到psy同his interview
今年乜都冇 會否食屎
已gap year
3月頭
請問你係咩round報?如果係first round之前有冇in過?
gpa幾多?係咪因為sem 4 gpa跌所以咁?
3.2x
sem 4 gpa 冇跌
唔知衰乜
依家好驚一場空
明明今年都有poly同cu interview
就係edu反而唔出畀我
4月中報 唔係first round 冇in過
我二月報都未有⋯⋯睇嚟要打電話問下
多謝你呀
講得好詳細 我會比心機去in

想問下英文個討論題目係偏向時事 定係 直接討論地理嘅知識

btw,巴打點解你報呢科
我想問有冇人試過打去問點解收唔到interview 通知?
英文嗰題叫你share your experience of learning geography in your secondary education

報呢科心路歷程超複雜,唔講啦!

btw我係其他self financed degree報non jupas
Ching無睇天書?
冇睇過interview 個本
直接問可以拎到最新資訊
Interview嗰本有題目 值得睇
我之前有抄低 不過收到bu offer就扔咗
好啦 唔該曬你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞