有冇巴絲報咗教大EdUHK Non-JUPAS ? (4) second round interview幾時開始啊

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
Minor得instrument 好似係睇個年啲樂團差咩人而定,唔係piano major又唔識piano好大機會係minor piano
但我記得係有conducting呢科,但唔清楚
Thanks
DD 忙唔忙?個時間表tight唔tight?有冇得自製day off?
想問下咁多位巴打絲打如果我dse唔夠分但我又好想教書 咁我應該揀retake定asso
而家最大嘅concern係asso認受性會唔會低啲
你今年DSE?
可以邊retake邊asso
進可攻退可守,又會浪費時間
我個人覺得要睇下你英文程度同埋你對dse既觀感去決定

Asso就一定係要英文好,因為大部分course要用英文presentation +寫野,而且chur就唔會太chur.平均gpa有3.2 above就安全。 個人健議:HKU space/ HKCC

Dse就好搞自制能力,同埋要揾答題能力,補習就一定,不過retake唔一定代表會高分左
咁一定死硬,因為一般人好難兼顧兩條戰線
係 我本身想報eng double degree 預英文5/5*
但驚中文2咗
其實我自己都幾有信心讀副學士會入得返u
但而家最擔心嘅係最後出到嚟比起jupas入嘅認受性低
始終而家都唔夠教席
係無人care你係讀過asso
但會睇dse成績讀得asso即係dse衰咗啦
你係諗住報EDU?
從來唔覺得兼顧兩條戰線係可取
揾自己笨7就有
揀定專注一邊仲好
retake 最多嘥一年時間

假設你雙修
retake 成功 有得jupas 入返
asso 成年5皮幾野學費咪嘥咗

最壞情況就係
準備retake dse 同時又有asso exam
最怕兩邊都衰咗
retake 又唔夠分
asso gpa 又炒咗
到時 雙修?雙收就有

希望上面巴打可以今年dse 順利
入到想入嘅科
想問收到interviews email後隔幾耐就要in 等緊中教second in 但五月中去旅行 少驚
你有未?
收到幫信,要去系統check 日期
無得驚加喎你明知自己報咗second round 都要去旅行
咁你都唔係好重視啫
支持ching,若知道要面試,你選五月中旅行,難道叫教大遷就你冇可能的,所以你其實想讀落去既話就要取捨下。
一定Tight。咁實有嘅,8成attendance,p下醫生紙睇下獸醫又走多堂啦都。
一個星期上幾多個鐘堂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞