[I/A] 遊戲王 Duel Link (72) - 畸屍吸開幕

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
雷帝家臣點睇都係無辜
我真係覺得道場限2然後屌人唔ban熔岩魔神嘅人嘅人真係好鬼肉酸

其實宜家依個環境都算百花齊放,有古巨基核成綠帽藍雞E-hero陽炎芳香白龍龍破寶石ua亞馬遜魔導同埋好多非主流牌組,就算自閉都有分好多門派,上幾季直情得空牙白龍魔導書

但係我講綠帽如果先手好難破,唔爛手牌起碼贏8成應該都無咩人反對

根本綠帽先手,對付任何牌組都有應對方法,但係其他牌組點還拖?如果玩特召好似E-hero古巨基藍雞嗰D分分鐘要起手2-3張關鍵卡,同埋睇角色基本上都知你玩咩,見到博士尤貝爾甚至遊戲傑克海馬,一開始召兩隻紫炎人地已經唔洗玩

大家屌自閉都係主張博弈論啫,宜家綠帽玩到咁公式化又真係博弈論咩?宜家自閉除左對綠帽有少少優勢仲剋到邊個?打古巨基無用,打藍雞又無用,打e-hero直情係送牌比人融合

再者綠帽對於自閉根本有好多對應方法,驚熔岩咪放張鬼岩島囖,驚寄生蟲嘅咪放張5星以上囖,再唔係嘅遙控狡猾兩樣都應對到啦,或者天譴 神宣萬用添啦,除左我講嘅,肯定都仲有好多應對方法,根本大家又唔用腦玩,只係互抄然後記combo又唔靈活應對,想得自己屈人機又唔想比人屈機,其實真係好撚自私

唔係話想幫自閉講說話,但係其實自閉根本都唔算有咩大優勢,對比起綠帽根本都小巫見大巫,再講你一個大包可以抽到成副咁op嘅卡組嘅時候根本預左遲早比人ban,對上嗰次M-hreo深海都唔係好耐之前發生啫,一直同一個卡包出嘅牌組特別容易比人搞都唔係第一次發生嘅事,宜家喊苦喊忽做咩?就算點黑仔都好,爆兩盒都齊卡,人地e-hero藍雞嗰D幾個大包都要抽幾張又點計?就算自閉卡,3無底3加拿大又雷帝又分斷都貴過你副卡組幾倍又要講咩?

利申:雖然我無沈巴咁癲,不過都抽過萬包加套卡大部分齊3,平時最中意發掘非主流卡組

(預左會比人屌
幾中肯 同我想法差唔多 不過我又無話覺得肉酸既 人人諗法唔同

不過真係預左俾人屌到反皮
我都反自閉派 講錯一句就俾人駁左十幾句
其實宜家依個環境都算百花齊放,有古巨基核成綠帽藍雞E-hero陽炎芳香白龍龍破寶石ua亞馬遜魔導同埋好多非主流牌組,就算自閉都有分好多門派,上幾季直情得空牙白龍魔導書

同意依家個環境算係百花齊放
但係其實如果冇咗班自閉環境可以再多啲牌組出現係個環境到
好老實你上面講嗰啲 有一半係傳說同埋kc2根本都唔見 (月頭上王月中到月尾我唔清楚啦)

上幾季我反而覺得係因為客成日出現先至令到環境變差左
空牙 吸血 hero 亞馬遜 魔書 白龍 二重control
上幾季環境真係差?我又唔係好覺
反而我覺得個幾季最好玩

但係我講綠帽如果先手好難破,唔爛手牌起碼贏8成應該都無咩人反對

根本綠帽先手,對付任何牌組都有應對方法,但係其他牌組點還拖?如果玩特召好似E-hero古巨基藍雞嗰D分分鐘要起手2-3張關鍵卡,同埋睇角色基本上都知你玩咩,見到博士尤貝爾甚至遊戲傑克海馬,一開始召兩隻紫炎人地已經唔洗玩

你錦講呢個情況空牙魔書開始已經有啦
魔書 真沉加命書 d人咪又係錦打

冇自閉既情況 neos 白龍 同步 呢三副都打到先攻紫炎

致於key card去起壇 65都係要2-3張key card先出到 古巨基做例 大家都係有濾牌卡既情況 大家都係兩卡出大怪 有分別?

大家屌自閉都係主張博弈論啫,宜家綠帽玩到咁公式化又真係博弈論咩?宜家自閉除左對綠帽有少少優勢仲剋到邊個?打古巨基無用,打藍雞又無用,打e-hero直情係送牌比人融合

一黎你玩65出卡既先後 睇時機 時點 呢啲又係咪真係唔使技術?
再者所有卡玩得耐就自然公式化㗎啦
唔係點叫說書王
但係解場嘅方式 要解邊一張 全部都係睇個人經驗同埋你熟唔熟個環境 同吸血鬼一樣咋嘛

至於自閉 如果佢唔係搞到埋其他 會唔會又真係咁多人用呀 依家自閉個個都係用石頭 精靈 家臣 古巨基都搞唔掂 其他deck又點搞呢 仲未計佢啲後排喎

你講嗰啲例子直情fail la 你話藍雞 家臣係咁先 古巨基上面講咗 Hero 石頭精靈尖兵是但一樣你都企喺度 都係果句未計佢後排

再者綠帽對於自閉根本有好多對應方法,驚熔岩咪放張鬼岩島囖,驚寄生蟲嘅咪放張5星以上囖,再唔係嘅遙控狡猾兩樣都應對到啦,或者天譴 神宣萬用添啦,除左我講嘅,肯定都仲有好多應對方法,根本大家又唔用腦玩,只係互抄然後記combo又唔靈活應對,想得自己屈人機又唔想比人屈機,其實真係好撚自私

如果六五可以咁樣解得咁輕鬆 自閉根本出現唔到啦 天譴呢啲都講得出 我夠知有用啦 咁你咪令到你副卡牌好雜 你下下錦落 你唔好話65 其他deck 都打唔起啦錦雜

都係果句由頭到尾的三隻魔人 扣你3000血
食你兩隻怪 你唔召兩隻你又打佢唔入 你召兩隻你下rd 就開始扣血之旅
好似你個case咁 你話用神攝解 人哋一張魔神食你四張牌 賺到笑啦多謝你都唔黎唔切
你講到好似一解完魔神 佢就中門大開俾你打錦 唔好意思仲有石頭 精靈等緊你

唔係話想幫自閉講說話,但係其實自閉根本都唔算有咩大優勢,對比起綠帽根本都小巫見大巫,再講你一個大包可以抽到成副咁op嘅卡組嘅時候根本預左遲早比人ban,對上嗰次M-hreo深海都唔係好耐之前發生啫,一直同一個卡包出嘅牌組特別容易比人搞都唔係第一次發生嘅事,宜家喊苦喊忽做咩?就算點黑仔都好,爆兩盒都齊卡,人地e-hero藍雞嗰D幾個大包都要抽幾張又點計?就算自閉卡,3無底3加拿大又雷帝又分斷都貴過你副卡組幾倍又要講咩?

從來都唔關副deck 貴唔貴事而係個遊戲體驗
係呀佢優勢唔大 但事實反映 用自閉係天梯嘅使用率係遠超其他deck beside 65

另外65連全盛時期嘅 吹起空牙 吹起核成都比唔上又何來講到好op? 再者深海係自然淘汰

從來65限道館都係冇問題係我角度來講
但係你搞呢副而唔ban一副一直破壞緊玩家遊戲體驗嘅太早會唔會又係有問題呢?

上幾季我反而覺得係因為成出現先至令到環境變差左
空牙 吸血 hero 亞馬遜 魔書 白龍 二重control
上幾季環境真係差?我又唔係好覺
反而我覺得個幾季最好玩

唔quote 咁多
總之熔岩魔神一張我認同係解場
落2/3張熔岩魔神嘅,落地獄
落得2/3張嘅先係肉撚酸囉
亞馬遜戰士我當係純Amazon
尖兵我當係咁啱係六武嘅戰士族剋星
加拿大+無底我當係konami見UR唔限
咁落石頭、雷帝家臣x3+熔岩、妖精劍士又點話呀
肉唔肉酸呀
得啖笑
算啦其實上面從來冇屌過限六武 係屌冇限自閉 而個重點係自閉影響整體遊戲體驗 唔係屌冇限自閉搞到六武難打
何況六武打自閉根本唔難打
學上面話好多deck都好打
咁點解仲會個個屌呢?呢個咪先係重點
我諗上面巴打冇針對個別user 係屌自閉同k社啫
要講既上面幾位都講晒
都係嗰句 用自閉死全家
要圍爐取暖既唔該去巴哈 呢度唔岩你

我寧願比六武快黎快去咁打鳩我都唔想
對住自閉拖我時間,嚴重影響遊戲體驗
所以我咪要話靈活用牌囖……神攝你解雷帝唔得咩……咁都係2換1斷但係combo,同埋召喚熔岩係唔可以通召,只要佢召之前打死佢or佢召完先出連招都得,我覺得自閉都無咩機會otk你,除非你放怪比人召熔岩然後遙控打你,係夠卡otk之前唔出卡其實我覺得都係可取嘅方法,反正你都估到對面係自閉

綠武最多驚尖兵,但係綠武有手段除外尖兵,決斷小子嘅話你又得4星,精靈劍士你又得1600攻

BTW 其實我都係遊戲王,我kc2 5萬幾分
對於自閉
最好嘅回應就係之前有位巴打quote漫畫
真係咩都講哂
所以我咪要話靈活用牌囖……神攝你解雷帝唔得咩……咁都係2換1斷但係combo,同埋召喚熔岩係唔可以通召,只要佢召之前打死佢or佢召完先出連招都得,我覺得自閉都無咩機會otk你,除非你放怪比人召熔岩然後遙控打你,係夠卡otk之前唔出卡其實我覺得都係可取嘅方法,反正你都估到對面係自閉

綠武最多驚尖兵,但係綠武有手段除外尖兵,決斷小子嘅話你又得4星,精靈劍士你又得1600攻

BTW 其實我都係遊戲王,我kc2 5萬幾分

叻啦叻啦 繼續大愛咁幫自閉講好說話啦

一副自閉撇除3無底3加拿大同啲攻宣陷,
入面有1-2隻蟲+1-3張熔岩魔神可以直接搞你前場+扣血
尖兵,女戰士都算
雷帝家臣我都算
但石頭,精靈劍士同暗黑同嗚者呢啲又點計?
我要用2隻怪或以上+食唔中佢啲陷黎解決佢1隻怪 係1隻怪咋
之後佢輕輕鬆鬆1張熔岩魔神就解到場
呢條數我真係唔識計
抽過萬幾包+上過遊戲王+KC五萬幾分可唔可以教下我
想問個活動係咪無撚左個寶藏區?
屌你老母打到第5圈7000幣都未有
孤撚寒到
依家唔可以放單怪or直接唔出怪咩,而且佢都唔會場場都抽中好牌,你自己都有解場牌,唔會齋挨打掛?

正如打古巨基如果你係先手都唔會放後台啦

宜家就算人地先手有蟲笛,除左綠帽都無咩卡組無大怪,咪拎去做祭品囖,咁綠帽嘅改進方向可唔可以加相合性高嘅大怪先,基本卡牌遊戲好玩就在於無限嘅可能,係你地中意限死自己用咩牌,幾千血有咩所謂?只要未死都有機會贏,有時壓血賣血都係一種戰術

以弱勝強都係一種樂趣,我主張係有問題就諗辦法解決問題,而唔係將問題整走就當無問題,卡組就係咁玩先會進步

你中意點講就點講,反正我預左會有人屌,而且我唔用自閉又唔用綠帽,我自己亦都唔脅自閉,就算官方點改對我影響都唔大,最多咪搵過新玩法新出路
不嬲大富翁頭幾日唔開寶藏區

我打一round睇下劇情就算。

開左先跑圈,唔係都幾浪費d骰仔
乜撚嘢叫靈活運用啊
知唔知乜撚嘢叫石頭同精靈呀
你企一隻點樣打死對面啊
你棋兩隻咪中對面隻魔人囉
唔好話65 你其他的打石頭咪又係咁
好啦你話古巨基
你古巨基幾點打石頭啊

再講乜撚嘢叫自閉otk 你 從來自閉都唔係咁玩
你講得出65淨係驚尖兵 我真係好懷疑你有冇打過
再講我同你講遊戲王同Kc 係講緊個實際環境
唔信你自己上去睇kc Report
我冇興趣知你係咪遊戲王定係二萬幾分

Ching 等你教我點樣企一隻/唔出怪 屌打對面自閉
只能說我kc 用65贏自閉唔會用你呢個mind set 去贏

可能你得我就真係唔得

咁當然我同意靈活性呢個問題啦 不過如果真係好似你咁講嘅 打一副就去就番對面錦大改
依家唔係打比賽 無side deck 嘅情況底下
多多分都唔夠我輸
我仲等緊佢答返我紅字個幾段
打完佢又唔理我
淨係話用靈活嘅戰術 fight 對面
有晒論點論據論證 不及靈活兩隻字
提早畢業
8000幤齊三

好你少少,6000幣畢業
Ching 仲等緊你教我點打喎
點樣用一隻怪 係對面有石頭精靈無底分斷是但兩張既combo 下用靈活嘅戰術屌打對面

老老豆豆 自閉呢個情況唔係淨係lihkg一個屌 你Reddit 咪又係咁樣屌大家屌嘅原因又係一樣

可憐之人必有可恨之處
咁如果你講到錦一係就真係呢副野令到成個遊戲體驗有問題 一係就咁多個玩家都不給你一個上過遊戲王kc二萬幾分

再次利申多次覺得65限卡係無問題 但係點解限埋自閉

等緊你回應啊 咁嚮口喺度話人肉酸
仲未開始打
如果好似你咁講
副deck 落三張神攝呢d counter trap 再加三至四隻升召怪 再加一兩隻破防守表示既怪
究竟點樣去贏到自閉以外嘅卡組
一嚟雜 二黎慢 你唔好話近嘅卡組
你連舊嘅meta hero 吸血鬼 潛海 外星人都好難贏
莫講話用黎衝kc

小弟係廢兼且孤陋寡聞 真係想求大大分享下心得
太長唔引用

一路個問題都唔係限六武
而係真六武呢個主題出咗一個月都未夠
又冇竹光Burn咁撚誇張嘅情況之下
點解咁快就要搞
同埋點解淨係六武,點解唔搞埋古代自閉寄生同副社長
由其是副社長,威足兩個KC Cup咁撚耐都唔搞,反而搞一個威咗一個月都唔夠嘅新主題?

仲有講咩六武解自閉,真係戇鳩到冇人有
根本就唔係點樣解嘅問題,石頭+家臣+熔岩魔神呢個配置打咩Deck都係咁去,我諗咗好耐點樣砌一副Deck完美Meta返自閉,但係以Duel Links呢個規則同卡Pool根本就冇可能

齋企索加?過唔到石頭妖精
召多隻怪打石頭妖精?食熔岩魔神
裝裝備拎貫通打石頭妖精?食家臣熔岩魔神

吹到六武T0真係得啖笑,自閉先係T0,先攻自閉Set四張已經輸七成,唔好講吹起,要靠限卡先解到場根本冇討論價值,仲要Duel Links嘅規則下唔係副副Deck都可以落吹起

老老實實淨係熔岩限二根本冇用,最少雷帝家臣要一齊限二先有啲用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞