[討論]超人Ultraman 討論區(1) - 超人歐布-原生之初

1001 回覆
8 Like 2 Dislike

唔同意Orb tv個part,個世界觀感覺唔到有咩特別,講外星人係有趣,但係同咩世界觀有咩關係?
orb tv連續性好唔掂淨講連續性ginga s都好過佢

唔覺唔覺陰啲陰啲浮個世界觀出嚟同個世界大定細冇關係
我係講緊用非主角一群人甚至用外星人將個世界觀浮出嚟呢個描寫手法係好 <<<

主角一群人嘅描寫好「王道」, 但無計, 始終兒童向
但大人都會覺得成個世界整體結構幾穩陣
我地好少質疑正傳點解某某人做某某行動, 因為主角嘅人簡單地只係解決個世界變化帶嚟嘅問題, 佢地其實冇咩選擇權 <<<
去到最後最後一秒, 佢都堅持到係咁

Origin Saga嘅著眼點都唔同
變咗鍾意orb TV嘅客未必鍾意Origin Saga
咁唔通唔係設計上嘅問題???

同埋講真丫
如果佢冇乜信心我情願佢做套正常英雄成長記錄仲好過而家咁

點解ガイ講到唔係咁想拎劍咁最後又爬上山???
佢地本身點解要拎orb嘅力量???
orb本身係邊個地方嘅傳說???

我本來suppose睇呢類問題會睇到答案, 但咩都冇
如果樹係重點嘅, 咁頭兩集有咩用?
如果orb成長係重點嘅, 點解會成長得咁快?
如果其他超人係重點嘅, 點解高斯會咁冇決斷力, 出場時間又咁少?

我地觀眾始終係人, 個世界發到幾大其實好少可會留意
觀眾想要嘅不嬲係共鳴
但事實上Orb Origin Saga留咗一大堆疑問冇諗住解決, 而且每個人嘅選擇冇咩道理

其實我話個世界觀都係冇咩特別,唔係因為大唔大,而係同之前既差別唔大
至於orb tv 同saga既著眼點唔同有咩問題?
同一主角就要同風格?唔覺得係設計問題
有好多套作品都係因為世界觀正而受歡迎,唔係所有人都只係在乎共鳴
背景個度,圓谷好多套超人都只係輕描淡寫
我已經睇開左
一句講曬
Saga眼高手低

唔同意Orb tv個part,個世界觀感覺唔到有咩特別,講外星人係有趣,但係同咩世界觀有咩關係?
orb tv連續性好唔掂淨講連續性ginga s都好過佢

唔覺唔覺陰啲陰啲浮個世界觀出嚟同個世界大定細冇關係
我係講緊用非主角一群人甚至用外星人將個世界觀浮出嚟呢個描寫手法係好 <<<

主角一群人嘅描寫好「王道」, 但無計, 始終兒童向
但大人都會覺得成個世界整體結構幾穩陣
我地好少質疑正傳點解某某人做某某行動, 因為主角嘅人簡單地只係解決個世界變化帶嚟嘅問題, 佢地其實冇咩選擇權 <<<
去到最後最後一秒, 佢都堅持到係咁

Origin Saga嘅著眼點都唔同
變咗鍾意orb TV嘅客未必鍾意Origin Saga
咁唔通唔係設計上嘅問題???

同埋講真丫
如果佢冇乜信心我情願佢做套正常英雄成長記錄仲好過而家咁

點解ガイ講到唔係咁想拎劍咁最後又爬上山???
佢地本身點解要拎orb嘅力量???
orb本身係邊個地方嘅傳說???

我本來suppose睇呢類問題會睇到答案, 但咩都冇
如果樹係重點嘅, 咁頭兩集有咩用?
如果orb成長係重點嘅, 點解會成長得咁快?
如果其他超人係重點嘅, 點解高斯會咁冇決斷力, 出場時間又咁少?

我地觀眾始終係人, 個世界發到幾大其實好少可會留意
觀眾想要嘅不嬲係共鳴
但事實上Orb Origin Saga留咗一大堆疑問冇諗住解決, 而且每個人嘅選擇冇咩道理

每個人著眼點都可能唔同
不過對於OS嘅睇法我認同你
d劇情真係好慢

次次係最緊張個度停

上集預告 gaia同agul一齊dom地
吊大家引
竟然係出係今集片尾
無野好講

Gaia啲泥彈得唔夠高
一句講曬
Saga眼高手低

Exactly 好題材 角色設定都唔差
但劇情就浪費哂
日本Netflix 有得睇返咁多套超人
香港幾時有
Gaia劇組嘅演員私底下好似都好熟咁

Freedom

Freedom

好型wo
之前細圖唔覺似霉仔 依家榮升我心目中最靚fusion
但依兩位合體點解會係光劍

招技堅型

Freedom

好型wo
之前細圖唔覺似霉仔 依家榮升我心目中最靚fusion
但依兩位合體點解會係光劍

招技堅型

御劍術
仲有一日又有得睇

ironman
有冇人買左新嗰本中文版漫畫
Lightning attacker唔啱實體化
反而父子就好型
反而父子就好型

好個無限魔人咁
反而父子就好型

好個無限魔人咁

成個無限魔人咁
唉屌某人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞