[討論]超人Ultraman 討論區(1) - 超人歐布-原生之初

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
queen
女王
翔平
d劇情真係好慢

次次係最緊張個度停

上集預告 gaia同agul一齊dom地
吊大家引
竟然係出係今集片尾
無野好講
其實女王呢個角色真係

戰神
queen
呢三様女王想做/保護既野
我都覺得佢好唔負責任
講到樹有幾重要 係地球生返又係由得才氣去
將D野交比凱做 自己完全唔洗負責任

戰神唔講啦

queen係最令人奇怪
一開始又話想透過對話 停止戰爭
失敗左就好似小朋友發脾氣咁
唔去追尋點解對話唔成功
你唔係想停止戰爭咩?咁女王又唔去追queen wo
定係透過對話 停止戰爭只限女王自己星球?
其他野唔關我事咁
d劇情真係好慢

次次係最緊張個度停

套野有idea但係d劇情表達方式真係不敢恭維
屌我真係好嬲
點解tv可以咁好睇
saga會係咁
saga對比依家套拉打ex-aid真係差十皮
orb tv = rider ex-aid >>>>>>>>>>> orb saga=rider ghost
屌我真係好嬲
點解tv可以咁好睇
saga會係咁
orb tv = rider ex-aid >>>>>>>>>>> orb saga=rider ghost

Saga主要係死在用前輩宣傳做gimmick但係劇情就變花瓶
仲有主線搖擺不定 凱嘅成長變左次要
翔平同女王變左主線 但完全唔吸引
角色性格又寫得雜亂無章
佢今集個信息都算係唔錯 當年高斯電影第3部宇宙正義怕未來嘅人類會變成宇宙嘅毒瘤所以想預先消滅人類
去到人類見到d未知嘅野都係同樣無對話餘地不斷攻擊
不過可惜 有個咁有意義嘅題材 比編劇寫到支離破碎 真係浪費
屌我真係好嬲
點解tv可以咁好睇
saga會係咁

講真tv都唔算特別好睇架喇

始終orb tv得24集 豐富程度唔會夠拉打黎

再講資金方面已經差得遠 無得比既
屌我真係好嬲
點解tv可以咁好睇
saga會係咁

btw我會排X做第一位
X第5集攝鏡果下我都仲記得 好正
屌我真係好嬲
點解tv可以咁好睇
saga會係咁

btw我會排X做第一位
X第5集攝鏡果下我都仲記得 好正

同埋圓谷拍超人仲要加埋要有教育意義
相反拉打係劇情精彩度行先,個人覺得拉打係寫劇本方面係著數左
要深度、劇情、教育意義兼備首推一定係Gaia
屌我真係好嬲
點解tv可以咁好睇
saga會係咁

得罪講句
論劇情Orb tv冇可能比得上exaid
屌我真係好嬲
點解tv可以咁好睇
saga會係咁

得罪講句
論劇情Orb tv冇可能比得上exaid

Exaid 連續劇點同orb比
我覺得就咁
orb會成功都係隱約咁浮個世界觀出嚟
同以前嘅嘢本質上係幾乎唔同晒
外星人放棄地球
開頭就有積頓星人,之後馬場前輩,最後係店長
雖然都嚮日本,但大家想睇嘅係創作人建築嘅世界
主角一行唔係永遠係重點
個世界點轉ssp有咩反應先係帶比觀眾嘅嘢
明明平衡得幾好
鏡頭好
又請到水木一郎
我覺得orb唔使同其他嘢比
佢可以一集集得嚟又做到連續性,幾值得欣賞

但orb origin saga搞到剛剛相反
咩都玩都合主義
連其他超人出場、性格、反應都要因劇情改變
然後都唔係第一次,成日玩埋啲落後民族但好科技,完全冇代入感
然後orb已經成長咗,好突然地
連研究佢心理點成長都唔使喇
最緊要嗰part就咁帶過咗

感覺佢愈嚟愈難明
離一個正常比人睇嘅故事架構遠咗
定其實係比馬場前輩或者店長睇?所以地球人睇唔明係正常?
下一套Ultraman zeed
睇完今集個套情真係唔係幾掂。。

圓谷處理感情線嘅真係要改善下。。

又要加上劇情都好拖下

希望嚟緊嘅微電影好睇啲拉翻啲分啦
睇完今集個套情真係唔係幾掂。。

圓谷處理感情線嘅真係要改善下。。

又要加上劇情都好拖下

希望嚟緊嘅微電影好睇啲拉翻啲分啦

睇新形態都夠
而且呢d篇幅應該會打得好爽,之前victory fight就幾高質(利申:睇咗3-4次)
期待Zeed
屌我真係好嬲
點解tv可以咁好睇
saga會係咁

tv我覺得普普通通,同exaid比差好遠囉
saga=ghost?
其實女王呢個角色真係

戰神
queen
呢三様女王想做/保護既野
我都覺得佢好唔負責任
講到樹有幾重要 係地球生返又係由得才氣去
將D野交比凱做 自己完全唔洗負責任

戰神唔講啦

queen係最令人奇怪
一開始又話想透過對話 停止戰爭
失敗左就好似小朋友發脾氣咁
唔去追尋點解對話唔成功
你唔係想停止戰爭咩?咁女王又唔去追queen wo
定係透過對話 停止戰爭只限女王自己星球?
其他野唔關我事咁

根本Queen就冇失敗,一開始就係扮嘢引女王變戰神再控制佢
睇清楚先屌啦
我覺得就咁
外星人放棄地球
主角一行唔係永遠係重點
明明平衡得幾好
鏡頭好
又請到水木一郎

咩都玩都合主義

感覺佢愈嚟愈難明

唔同意Orb tv個part,個世界觀感覺唔到有咩特別,講外星人係有趣,但係同咩世界觀有咩關係?
orb tv連續性好唔掂淨講連續性ginga s都好過佢
我覺得就咁
外星人放棄地球
主角一行唔係永遠係重點
明明平衡得幾好
鏡頭好
又請到水木一郎

咩都玩都合主義

感覺佢愈嚟愈難明

講世界觀saga>>tv
唔再局限係地球,舞台可以去到宇宙
orb tv既本質就係同以前既一樣,不過週年記念作我覺得冇問題
我都覺saga世界觀大過tv
有星戰感覺

唔同意Orb tv個part,個世界觀感覺唔到有咩特別,講外星人係有趣,但係同咩世界觀有咩關係?
orb tv連續性好唔掂淨講連續性ginga s都好過佢

唔覺唔覺陰啲陰啲浮個世界觀出嚟同個世界大定細冇關係
我係講緊用非主角一群人甚至用外星人將個世界觀浮出嚟呢個描寫手法係好 <<<

主角一群人嘅描寫好「王道」, 但無計, 始終兒童向
但大人都會覺得成個世界整體結構幾穩陣
我地好少質疑正傳點解某某人做某某行動, 因為主角嘅人簡單地只係解決個世界變化帶嚟嘅問題, 佢地其實冇咩選擇權 <<<
去到最後最後一秒, 佢都堅持到係咁

Origin Saga嘅著眼點都唔同
變咗鍾意orb TV嘅客未必鍾意Origin Saga
咁唔通唔係設計上嘅問題???

同埋講真丫
如果佢冇乜信心我情願佢做套正常英雄成長記錄仲好過而家咁

點解ガイ講到唔係咁想拎劍咁最後又爬上山???
佢地本身點解要拎orb嘅力量???
orb本身係邊個地方嘅傳說???

我本來suppose睇呢類問題會睇到答案, 但咩都冇
如果樹係重點嘅, 咁頭兩集有咩用?
如果orb成長係重點嘅, 點解會成長得咁快?
如果其他超人係重點嘅, 點解高斯會咁冇決斷力, 出場時間又咁少?

我地觀眾始終係人, 個世界發到幾大其實好少可會留意
觀眾想要嘅不嬲係共鳴
但事實上Orb Origin Saga留咗一大堆疑問冇諗住解決, 而且每個人嘅選擇冇咩道理
同埋唔好睇到我咁一面倒
今集敵人個設定係做得幾好

其實入得嚟呢個post都係fans
將心比己, 我地都唔係為咗叫人dis超人呢樣嘢先嚮度回post
不過預告比佢咁呃法係嬲啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞