《長洲天黑黑,孩子請閉眼》

479 回覆
343 Like 2 Dislike
PISH
點解咁好睇都咁少正皮
夠鐘出post喇
《第十八章》

【1】
「仲有一樣野,係關於你哥哥。」張日強眼裡充滿令人不解的歉意。

只有阿發曾經向我提及,那個留在島上為我們解釋「病毒」的面罩人,就是我的哥哥。他說的時候,還說得像人所共知一樣,但不論是學弟還是眼前的張日強都曾經否認此人是我的哥哥。

如今,張日強竟再次提及我的哥哥?

「我哥哥?你唔係話佢無出現過咩?」我平靜地問。

「你當日遇見叫阿發嘅男仔講嘅都係真,面罩人的確係你哥哥,當日佢宣稱自己感染病毒,所以被逼留低,事實係為咗要查出喺島上發放病毒嘅始作俑者。」他從實說道。

始終跟阿發所說的有此許出入,這令我皺眉得夾死蚊子。

「或者我講清楚啲,你哥哥對島上所有人宣稱自己感染病毒,所以被逼留低,但私底下其實同我哋講,佢係為咗查出喺島上發放病毒嘅始作俑者。

當時你哥哥係有向島上嘅人解釋病毒基本嘅特徵,不過呢啲都係廢話,唔駛佢講我哋都知夜晚見人就會失去意識嘅特徵。

不過佢特別提及狼人係由人化身,而且係屬於我哋感染病毒嘅變種,我諗可能係同當晚主持人強行注射入我哋身體嘅野有關,

除此外,你哥哥對其餘嘅野似乎唔多清楚,例如預言家、小女孩同丘比特呢啲角色,至少佢都無特別提到,我哋唔知究竟係佢唔知定佢唔講,不過佢存在絕對係我哋嘅威脅。

另外一樣,就係除咗我哋之外,島上其他人根本唔知道你同佢嘅真正關係,所以,我唔明白點解你見嗰個阿發會知道佢係你哥哥。」張日強疑惑。

所以,我哥哥究竟知道多少?
所以,那個自稱阿發的男孩究竟是誰?

「咁而家佢人呢?」我問:「我哥哥究竟喺邊?」

張日強卻沉默不語,神色黯然。

「死咗?」我意會地說出連自己都感到不能接受的……答案。

我想起了,張日強昨日也提及,據說有人目擊那個面罩人自殺墮崖,原因不明。
自殺嗎?真的是自殺嗎?我認識的他,他會自殺嗎?雖然我沒見他多年,但我印象中,他高傲自信,不會……

「自殺……?我哥哥……?」我心裡有種奇怪不應有的情緒,堅強的我應該不會哭。

但我發現自己居然無法言語,我想是因為太多事情要思考了,一時間變得不能自控地沉默。

「佢唔係自殺,係俾人殺死。」

你講咩?講咩呀?我唔明嘅……

「喺其他島上嘅人眼中,佢係自殺,但我哋知道,佢係他殺。」

一句一句,都使我難以理解,我歪著頭。
再這樣下去,我會相當躁狂。

事實上,我已經鼓躁不安。

「佢係……」他的吞吐,真的使我受不了,

所以我力量爆發,揮刀劈下,空氣被不明的怒氣震動,刀刃就這樣砍在張日強……旁邊的床褥上。

「就係咁,你就係咁殺死你哥哥,最後我哋謊稱佢係不堪壓力而自殺。」張日強緊緊望著我,眼神沒半點畏縮。

究竟是何時?我們成長了?
而且成長為殺不不眨眼的魔鬼?

我的人生,一直很少把時間糾結於「為什麼事情會變糟糕」的無謂旋渦,而「如何把事情變為自己所想」才值得我思考再行動。

只不過,這一刻,我所有的思考神經都停滯下來,連我的身體也無力提起。

「因為你哥哥要搵出狼人。」張日強嘆氣道:「所以你要將佢殺死。佢知道太多,佢嘅存在係我哋嘅威脅。」

「點解我要親自郁手,叫狼人殺死佢就可以……」我已經頹然跌坐地上,無力起來。

「我唔知道,或者你想親自動手,或者你唔想你哥哥喺狼人底下死得恐怖。」

我笑,眼淚卻怔怔流下。
「阿仁……」張日強同情的目光令我感到非常困窘。
「唔好咁望住我。」我決定掛上燦爛的笑容回應。

「阿仁,但我覺得好奇怪,究竟你所講嘅阿發係邊個?點解佢會知面罩人係你哥哥?」張日強孤疑著。

所以呢?

「嗰個阿發唔係我嘅島上嘅人,所以,佢極有可能就係當晚嘅卷毛仔。」他幾乎肯定。

「即係話,佢而家仲喺島上?」我沉思。

「我覺得搵到佢,或者我哋會搵到解除病毒嘅方法。」他突然變得相當幼稚。

但卻有趣,
由「找出狼人」變為「找出主持人」?

「所以,你唔好再搵狼人喇。」這可能是張日強所有說話的總結。

「思思都叫我唔好再搵狼人,你哋果然係同一伙。」我開始理解點解張日強要向我講出真相。

「搵狼人嘅過程對我哋任何人都百害而無一利。」他頓了頓,知道自己說得有所偏差,重新說:「至少對我哋十一個人都無利。」

他真的為了打消我去找狼人的念頭,所以把這一切都告訴我?

「我唔會殺你,你係我好朋友,但係其他人我唔知道,佢哋為咗保障自己同狼人互不侵犯嘅協議,真係可以將你殺死。」他感情十足地說,真心好兄弟般。

「好呀!我唔再搵狼人喇!」所以我爽朗地答應。

張日強卻被我態度給愣住,不敢相信。
咁緊係啦,因為連我自己都唔會相信:我會就咁就算。

逼死我親哥哥的「主持人」和「狼人」……
應該,要去死一死吧?

「但關於思思呢?」我問。

關於思思,她實在有太多令我感到疑惑的行動。
她為什麼一開始想我死?因為我對老師們所做的殘酷事情嗎?她深深不忿?
她明明知道我不是病毒解除者,而只是狼人遊戲中的「小女孩」,為什麼她當初要把我從張日強手中帶走?然後假裝被我欺騙前往張保仔洞?
她既已經和九位朋友反目,為何她又一直和當中的張日強保持聯繫?

「關於思思,我諗你都係問返佢好啲,佢願意話你知,自然會話你知。」張日強避而不答,而且把話題轉移:「因為時間到,我要去召開集會,宣佈關於你再次失蹤嘅消息。」

當時我還未知道,
張日強所隱瞞的事情,比我想像中還要多,他從沒有告訴我,也不打算告訴我。
張日強勾二嫂
你叫我點敢再玩狼人
留名
你叫我點敢再玩狼人

你叫我點敢再玩狼人

+1
好故留名
出post喇
出post喇
《第十九章》

【1】
張日強離開了營地,回到他該待之處。
他最後也叮囑我不要離開山林,以免被其他「好同學」追殺。

事實上,張日強這位朋友已經欺騙過我兩次了。
我不知道他的說話有多少成份是謊言,
但就這樣察言觀色,無論微表情還是眼神流露,他至少有九成在說真話,吧?

張日強告訴我一切事實的原因只是希望我放棄尋找狼人,果真的話,似乎島上的殘酷經歷沒有洗去他原有的天真。

不過,退一步而言,
一般人聽完他的言述,十之八九都會即時打消尋找狼人的念頭。原因有二:
第一, 只要你不找狼人,狼人也不會找上你,乖乖待兩年,病毒就會自然解除,何樂而不為?
第二, 當知道自己就是「小女孩」的角色,同時知道身份已敗露。根據遊戲規則,小女孩因為十分脆弱,狼人在夜間不受制約下隨時可殺死小女孩。誰面對這種隨時被殺的惡劣形勢,還敢與狼人作對?

除了我,我會選擇堅持與狼人作對到底。
我不會在這裡浪費兩年時間,我亦不習慣逆來順受。

如果我是一個「小女孩」,我也不會是一個天真無邪、任人宰割的單純小女孩。

畢竟,
邪惡的種子,早就在被遺棄的小島上發芽,開花,妖艷奪目。

天黑了,
黑夜裡的光,照的不是人和物,而是靈魂的深處。

狼嚎了……
【2】
神秘的夜空上,那顆月亮究竟見證了多少扣人心弦的往事?
一年前的月亮同樣皎潔明亮,搖曳的營火還歷歷在目。

西貢營地,夜下就只有們一群人圍坐溫暖的火光裡,BBQ。
BBQ是一種很浪漫的飲食文化,一班親朋共同以人類最原始的方式烹調食物,令大家卸下現代人的繃緊,特別是大家一起圍住溫暖的爐火,彷彿燃點著彼此的親密感,洋溢歡樂,難怪TVB劇集經歷十九集的翻雲覆雨後總會以BBQ作結。

我們當中有個人,叫阿奇,他是個思想家,有時會大談人生哲學問題。

阿奇今日的話題是:「當全世界人都死去了,只剩下你自己一個人時。」營火映在他的臉上,泛著紅光。

「我諗我都會去死。」陸心儀皺著眉的樣子彷彿現在就面對著悲劇。
「唔通自己一個人真係生存唔到?」阿奇卻質疑。
「唔係唔得嘅,驚濤駭狼嘅男主角都係可以自己一個喺荒島生存多年啦。」陳天南隨便說。
「係咪係咪係咪嗰套喺個排球畫咗個樣嗰套呀?」肥波嬉笑說。
「痴Q線,如果得返自己一個人,活著仲有咩意義呀?」肥婆喬一副「唔駛問阿貴」的樣。
「但問題係,如果真係得返你自己一個時,你有無勇氣自殺先?」阿奇又質疑。

阿奇就是一個不斷對生命難題作出質疑的煩人。

「……」肥婆喬竟認真思考。
「其實唔到嗰一刻真係唔知自己會點。」陳天南認真地回應,見他認真思考哲學問題的樣,真想笑出聲。
「計我話最緊要有部手機。」基佬傑說,他很少說話,為何人叫他基佬傑呢,並不因為他是「基」的,是因為他喜歡打機,打機時的他擁有無敵的自信,打機外當然相反。

「無哂人仲可以捉Pokemon。」白痴仔挖著鼻孔說。

「阿呢陀佛,色即是空,空即時色。」肥波突然唸起經,看來他已經不想討論這話題。
「咁你呢?」阿奇望著我的樣子很高深。
「我學得……」我搔搔頭說:「我覺得人活著,最想就係證明自己。但如果全世界人都死哂,我仲向邊個證明自己?」
「兜咁大個圈,咪就係同我個答案一樣?」陸心儀不屑地說。

又係嘅……

「嗱!根據我對大家嘅占卜,大家一年之後應該會遇上重大嘅巨變,到時大家可能會遇到更多人生難題!」神婆琳好唔吉利咁說。
「咪廢up啦!」肥婆喬毫不客氣。
「計我話諗咁多做乜丫?」白痴仔爽朗大說。
「咁又係呀,最重要呢一刻,我哋一班人一齊嘛!」肥波說得很豪邁。

然後……

「Happy birthday to you, Happy birthday to you, Happy birthday to 阿仁,Happy birthday to 阿仁。」

呼歡聲之下,張日強捧住一個蜘蛛俠圖案的朱古力蛋糕慢步而出,還有思思跟隨在後。

記憶之中,這是一個美麗的晚上。
人物依舊,但懸掛夜空上的月亮,漸漸朦朧。
屌 一日一章真係好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞