《長洲天黑黑,孩子請閉眼》

479 回覆
343 Like 2 Dislike
文呢
文呢
出po喇
出po喇

今晚不行了……明天兩章吧……
留名待閱 睇名好似鬼故 有啲驚
點解咁好睇都冇咩人留言
好正呀!島民表示睇到好有畫面。不過地理位置上有d唔合理既位,但係都無阻劇情
留名
支持
Push
《第二十六章》

【1】
緊張的氣氛籠罩住長洲小島,每一個人懷著最終的希望,積極尋找狼人的蹤跡。

同一的時間,

我卻悠然地走進一間空盪盪的士多店,靜靜坐在門外的摺櫈上,猶如百無聊賴的老伯伯抖著腳,卻沉靜以待,那將至的殺機。

一分一秒,靜靜流過,
卻不減空氣中瀰漫的肅殺。

沉寂的巷子裡,我苦等著的影子,終於出現了。
不出所料,他裝作友善的表情,一步一步接近,但他的眼睛不懂說謊。

他沒帶半點歉意,這點讓我很不舒服。
究竟當時他為何會選擇我和他?
我和阿奇真像一對情侶嗎?

不過,有名你叫白痴,有時白痴的思路的確離奇脫軌,不能輕易測度。

「阿仁,我有事搵你商量。」白痴仔邊說邊步近至一個危險的距離。
「你果然出現。」我抬頭。

時機已到,白痴仔收起所有笑容,從腰間取出一把散發寒意的軍用長刀,在刺眼的陽光下閃耀發亮。

手、起、刀、落。

刀,刺入內臟,穿透身體。
空氣瞬間充滿血腥的味道。

白痴仔跌跪我面前,撫摸自己血如泉湧的傷口,眼神充滿不解。他以極難過的目光望向我,血手還不甘地抓向我的大腿,我沒有甩開他,直到他力氣餒盡,血手才無力地滑到我的鞋面,留下一道血痕。
我想他臨終最後的疑問是:究竟是誰在他背後?
他看不見,但從我視覺中,
卻清晰可見,
張日強的臉,非常冰冷。

「從背部插刀嘅好處,就係嗰個人至死都唔知究竟係邊個殺佢。」我無情踹腳,甩開屍體的手。

白痴仔死不瞑目,真希望佢下世可以擺脫白痴這個封號。

「我救咗你一命。」張日強正醞釀把我吞吃的情緒。

這時候,白痴仔的口裡竟爬出一隻黑色的生物,驟眼看是一隻只有六隻腳的蜘蛛。

同時,我也感到喉嚨好痕好痛,我站起來掐住自己的脖子,掐住自己的喉嚨,痕痛得好想伸手入內。
連張日強頓時都顯得不知所措,直到我眼底下見到兩隻黑色的小毛腿,從我的口慢慢爬出來。

又一隻六腳蜘蛛從我的口裡爬出,我迅速用手將牠甩開,牠掉在地上後,就跟剛從白痴仔口裡爬出來的蜘蛛會合,雙雙離開。

我被醜陋的東西嚇得魂飛魄散,低頭喘著氣,但不忘搖搖頭,否認張日強救命之說,澄清:「你係救咗狼人一命。」
當我終於感覺氣管通順,便站直身子,鄭重地說:「丘比特就係白痴仔,只有佢知道我同阿奇係遊戲裡嘅戀人關係,所以佢知道只要殺咗我,狼人就會死,然後大家都可以獲救,可惜,因為丘比特唔可以公開我同狼人嘅關係,所以唯有一個人嚟殺我,更可惜,張日強你就係唔捨得狼人死,所以一直暗中保護我,結果佢就死喺你手上。」

只是,我真想不到白痴仔就是丘比特。算吧……

我別個頭,望向蜘蛛雙雙逃去的方向,說:「六腳蜘蛛應該係當初落喺我同阿奇同白痴仔三人嘅降頭,或者科學啲黎講,係一種嶄新嘅生物科技……?」我也不肯定,「科技」呢樣野,我只係識佢條鐵。

但這種東西未免太可怕,一想到呢隻咁核特嘅蜘蛛喺我體內活了咁耐,我就不禁渾身打顫。

「其實你係故意引白痴仔出嚟?然後你一早估到我會嚟救你?」張日強震驚。
「係時候話俾我知,你點解要坦護阿奇,因為友誼?你同阿奇嘅友誼比較深?」我疑惑。

張日強閉眼沉思一會,然後終於開口道:「你記唔記得當初你第一日醒返,我話你就係狼人?」

「係……」
「嗰陣其實我想編造一個故仔去呃你,等你唔會再有搵狼人嘅意欲,但我實在太傻瓜,點可能用呢啲下三流嘅大話呃到你?」張日強自嘲說。

「原本你諗住點呃我?」我好奇。

「我諗住呃你就係狼人,而且係一隻有幻覺嘅狼人,然後用幻覺去解釋所有令你起疑嘅野。」張日強苦笑。聽完我也想笑。

我曾經說過,如果有人說我有幻覺,這個解釋真的很屈機。

「咁你真係好傻。」

我明白他的用意。
只有說我有幻覺,很多事情都可以用幻覺來解釋。譬如我沒有殺人,但這只是我的幻覺,其實我真係有在殺人。
對於一般人,在詭異不可思議的事件中失憶醒來,或真有可能被這種荒唐的大話給迷惑。正如我當初,其實都有一剎那懷疑自己。但最後,我還是屬於那種至死都相信自己的固執人士。

「係……我好傻……我仲傻在……我……都無諗過思思居然會自把自為將你帶走,仲想引你離開呢個島,佢想將一切交俾命運決定……可惜,事情就演變到呢個局面……」張日強深深嘆氣。

我心裡面突然多了很多疑問,什麼擅自把我帶走?什麼引我離開這個島?

「你講咩呀?」我深深疑惑。

「我講咩都唔重要,既然丘比特已經死咗……」張日強眼神瞬轉為凶,握動手上染血的長刀。

「你唔會想殺死我,因為只有我先知道阿奇喺邊。」我快速地賭著說。

「……」張日強猶疑了。
不……他並不猶疑!

一秒之間,他舉起長刀向我正面劈斬過來,我倉惶閃避,摺櫈卻已分為兩截。

始料不及,我只有,跑!
仲有好多疑團未解
睇你fb唔係話一早寫完個故咩

係,不過要校閱一下先
好想睇呀 樓主加油 快點出多d
仲有一篇呢巴打
《第二十七章》

【1】
我拼命奔跑,把小巷沿路的雜物通通推跌,想堵住他的追趕,卻堵不住他濃濃的殺意。

直逃奔至東堤小築附近,我幾乎無哂氣,但逃命呢件事太重要了,驅使我用盡身體所有餘力繼續走,那一刻,我真的感覺死亡接近。

張日強要置我於地,而今次,他就不會像上次一樣,故意偏離要害。

想起上次的一刀,不得不醒覺自己的傷勢未全然盡好……
弊,唔好諗呢啲。

張日強……
話哂……話哂……我哋曾經係好兄弟……
你居然窮追我九條街!

你一定後悔!我不禁從心底裡咆吼!

終……終於到了。

早上我怎樣捕獲阿奇,現在也怎樣把你收拾。

神啊!求袮……
……

【2】
「張日強啊張日強。」我終於喘著氣地蹲坐在這老土陷阱的旁邊,即是今朝我為了捕獲阿奇掘的那個窿。

幸好我防範於未然,當時捉了阿奇後,再重新鋪設,就是為了這種無法預計的緊急情況下使用。

真受用。

但當他掉入坑的時候,同時被坑中的小樹枝劃破胸前的衣服,我卻隱隱目睹他胸膛前的抓痕,而且不只幾道,傷痕新舊交疊,悚目驚心。

我正想開口問的時候,他卻下面開始怒吼:
「我唔明……我真係唔明……點解你一定要搵出狼人……點解唔乖乖等兩年?反正遊戲說明講明,只要殺夠一百人……我哋大家都可以回復正常。」他眼神不懈。

「遊戲說明?你真係完全信哂遊戲說明嘅內容?先唔講說明書嘅真確性,就講,如果我哋真係好返哂,政府又係咪真係會俾我地返去?」我精闢地問他。

「你意思係……?」張日強愣了。

「呢啲問題我唔知道,但我一定要搵出答案,而家我唯一可以做嘅就係殺死狼人,然後睇吓之後會發生咩事。」我聳聳肩。

「你敢肯定,殺死狼人所發生嘅,一定係好事?」張日強瞇起眼睛。

「……」我不懂答。

「我話俾你知點解你要搵出狼人。」張日強用「世事被我看透」的眼光深深望住我。

「我只係想搵出所有事情嘅關鍵,直覺話我知,我要殺死狼人之後,先可以得到進一步嘅了解。」我答。

「唔係!」張日強斬釘截鐵地否定,說:「係因為你好勝!我由細識到你大,我最了解你。」

「……」

「你從來都唔甘心受環境擺佈,明明事情只要順其自然就可以,但你偏偏要逆天而行,因為你覺得你可以控制一切!你要戰勝一切!為咗呢點,你根本唔會念及任何友情,甚至愛情!究竟點解!究竟咩令你成為一個咁嘅人?」張日強自以為是地說。

錯!我不是!
我很氣,氣得我很想就此把他活埋!
什麼不顧友情?什麼不顧愛情?

「你會後悔!你一定會後悔!唔係……阿仁……我一早已經察覺……阿仁……你知唔知道病毒根本有一種力量…………咳咳……阿仁……唔好呀……快啲回復理智呀!咳咳……」

當刻的腦海感到一股灼熱,無法自制的亢奮。
他好像有說話未曾講,但我卻讓他,
永遠不會再開口說話。

【3】
「你……你將佢活埋?」阿奇冷靜而絕望。

「點樣?覺得我殘忍?但我殘忍嘅程度應該遠遠唔及你?其實做狼人究竟係咩感覺?」

「你會後悔……」阿奇閉上眼。

又係呢句?

「你仲未答我,而且距離天黑仲有時間,我地仲可以慢慢傾計。」

「狼人係咩感覺?」阿奇閉眼沉思,宛如蘊釀著某種極致的情感。

他倏然打開雙眼的一刻,我嚇得退了一步,
他雙眼暴撐,紅筋活現,這是一種癲狂的狀態,彷彿邪靈附身,又似恐懼籠罩?

「你話……有咩感覺?」阿奇嘴角扭曲下彎到一種詭異的表情,痛苦地說:「每一晚……每一寸肌肉都好似被利牙咬噬……痛……係……令人瘋狂嘅痛……瘋狂嘅痛瘋狂嘅痛瘋狂嘅痛瘋狂嘅痛瘋狂嘅痛瘋狂嘅痛瘋狂嘅痛瘋狂嘅痛呀……」眼淚怔怔地流下。

看見他這種模樣,我不禁倒抽一口涼氣。

「如果嗰晚係血痕夜,我就要靠抓傷人類去舒緩,如果嗰晚係殺人夜,我就要靠食用人類去舒緩……」阿奇顫抖地說,說得好像他不是人類。

我想像不了他所經歷是怎樣的可怕痛苦,
慶幸我的角色只是一個小女孩。

「阿奇……」我同情地說:「你有無遺言?」

「阿仁,你殺咗我,你可能會後悔。」阿奇的表情慢慢放鬆,回復常態。

「點解?」

「算啦,你都係殺咗我啦,反正我活得好苦。」阿奇淡然一笑。

「你既然話我會後悔,何不話俾我知點解,可能我寧願死都唔殺你呢?」我親切地說。

「算吧啦你。我一定會死,你唔會放棄殺我嘅機會……你根本係一個唔會念任何友情,甚至愛情……嘅人。」阿奇絕望地說。

這話與張日強的話甚相似,根本是同一句話。

「咁好啦,或者,我殺咗你,我就會知道。」我不在乎地說。

阿奇以微笑,迎接死亡。

我永遠記得,阿奇是一個充滿哲學思想的人,
我相信,當他目睹我的刀即將刺入他額頭的瞬間,他一定在生命哲學上達到更深的感悟。
可惜,當他的鮮血和腦漿都溢出湧流時,他已經再無法與任何人分享這些。

狼人死了。

故事的結局卻未如我所料。
仲有一篇呢巴打

心水清
係咪會有新一個狼人
無限狼人?
精彩
究竟張日強係咩角色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞