《長洲天黑黑,孩子請閉眼》

479 回覆
343 Like 2 Dislike
張日強屌你老母
《第十四章》

【1】
夜色漸漸籠罩。

思思和學弟學妹都離我而去,
剩我一人獨留帳蓬,
寂靜無聲的個人空間,讓我可以平靜地思考所有事情的脈絡。

太多的疑團和矛盾,我想不到,也連絡不到。
難道張日強他們一等人與狼人有關係嗎?
張日強為何要殺我又要救我?

難道他不殺我只是顧念這份友情?
還在嗎?

天黑的寧靜,有股山雨欲來之感,
亦莫名地感受步步進逼的危機。

是誰?

外面警覺踏草的聲音,令我精神一抖,迅速進入戒慎狀態。

狼人嗎?今晚在我身上留下血痕嗎?

「阿仁,係我呀。」
一道熟識的聲音讓我迅速放下警戒。

「思思?係妳?點解妳會返嚟。」我想衝出去見她,幾乎就行動了。
「唔好呀,你一出嚟,我就失去意識架喇。」思思提醒。
「思思,點解妳會返過嚟?」我再問,雖然只隔一紙帳蓬,但內外都太漆黑,我連思思的影子也看不見。

真的很想很想跟她回去原本的世界。

「阿仁……我……」思思欲哭的聲音,一反這兩日的冷峻和堅強。
「思思妳唔駛驚……我一定會救妳離開長洲……」我安慰著。
「阿仁……你都係放棄啦,不如你接受現實,一齊留喺呢個島到生活啦。」但思思居然說這種話。

這是什麼話?接受什麼的現實?

「思思,唔可能架,唔好講話我地無理由拋低香港嘅一切喺呢度生活,而且最大問題係……呢度有狼人呀,狼人遲早會將我哋都殺哂,究竟大家點可以生活喺呢種恐懼之下?」我回應。

「阿仁,你放心,只要你唔去搵狼人嘅身份,狼人係唔會傷害我哋架。」我聽不出思思此刻的語氣,究竟是一種不切實際的妄想,還是……她知道什麼事情?

不會傷害「我哋」?「我哋」是指誰和誰?

「點解妳咁講?」我問。
「阿仁,你聽我講,唔好再搵狼人。」思思真心誠意地說。
「……」

她不告訴我原因,我也不知該說什麼。

「阿仁……?」思思。

「思思,你叫我唔好去搵狼人,係咪因為擔心我?」我真心希望她說是。

「我只係想返返去以前咁,我好懷念同你開開心心嘅日子。」思思,她在感慨嗎?她的話是發自內心嗎?

「但前日妳仲想殺死我,我離開營地大堂嗰支箭係妳放?」我難過傷心地說,一想到我們的關係還處於撲朔迷離,我就感到非常……非常痛,比身上的傷還要痛。

思思是我認定一生的女孩。

「你知唔知道,呢半年你究竟做過啲乜?」思思語氣怫然變得冰冷。
不知,我不知道是什麼令愛情和友情都在腐爛變質。

「我唔想知,過去係過去,而家先係而家。」我略帶激動。

這一定是我不想知道的過去!正因為不想知道,我才會失憶!既然天都不想我知,妳就不要逆天吧!

「營地大堂裡面嘅畫面,你係咪已經見過?」思思。

營地大堂裡懸掛的十具屍體?死狀極端恐怖的程度,可令將來減肥也不必刻意扣喉。
張日強最初還欺騙是我自己的幻覺。

「係狼人做嘅?」我問。
「唔係。」
「咁……」我心一凜。

唔好……唔好講……唔好講出嚟。

「係你。」思思絕情地說。

一陣風輕輕吹拂樹林上的枝葉,沙沙的聲音填補了殘酷真相面前的沉默。

「我要講嘅就係咁多,阿仁,自從你失咗憶之後,我已經失去咗對你嘅殺意,因為你好似返返去以前最親愛嘅你,我落唔到手。」思思溫暖地說,但再次強調:「你唔好再搵狼人!」

「點解?唔通妳知道啲乜野?究竟仲有幾多野妳係未話我知?」

沒有回應,我再聽不見任何聲音。
她拋下疑問卻悄然走了。

我嘗試探頭出去,帳蓬外的確空無一人。

就在這時候,驚心動魄的狼嚎在黑色的樹林裡迴盪。

思思會不會有危險?如果她遇上狼……

「思思……」我細聲呼喊思思的名字,心裡徬惶焦急。
我擔心她有危險,雖然我明知道見到她,她便會失去意識,我還是想找到她,確保她的安全。

忽然,旁邊的草叢傳來窸窸窣窣的草動聲。
我沿聲音的方向而行,
一步一步……

眼前是一個人的背影。
是誰?背影的身型唔似係思思……

係……係……係邊個?
當在黑夜之中看見他震驚的回眸。

奇怪?一陣暈眩……
追到live
思思係狼人?
思思係狼人?

我睇完都諗緊,不過可能唔會咁簡單
文?
有冇文
文啊
《第十五章》

【1】
到我醒來的時候,我已經躺在思思的帳蓬裡。

「我話你!你留喺帳蓬就留喺帳蓬啦!做乜鬼周圍走呀!搞到我差啲俾狼人抓到都唔知發生咩事!」學弟無故地向我兇神惡煞,我卻睡眼惺忪,對他的惱怒渾然不解。

「乜我尋晚見到嘅係你咩?」我猜測究竟發生什麼事,但心裡卻想不明白。

「我唔知,係卦,我都唔肯定,不過你失去意識時我又失去意識,失去意識之前究竟係見到邊個係唔會記得架!不過好大機會係你囉!我失去意識之後走咗落山,而你竟然走咗去岸邊,好在我朝早返嚟時剛好見到你,先揹你返嚟呢度。」學弟埋怨。

「你真係我嘅好朋友。」我無知地搔搔頭。

奇怪,我原以為自己已經解除病毒,理應不受夜晚見人就暈的限制,但為何昨晚我同某人影對望後會失去意識,連我都一樣?

「林天仁?你尋日又話你自己唔受限制嘅?」學妹都為我感到奇怪。

「我都覺得奇怪,明明前晚我見到人嘅時候,我都無事架,點解尋晚會咁?」我沉思。

「前晚見到人?」學弟問。
「係,喺觀音廟裡面,我望住嗰啲被捆綁作誘利嘅人時,都無失去意識,又無暈低,又無感覺咩唔舒服。」我滿腦子問號。
「哇!咩被捆綁嘅人?你前晚做咩嚟?」學妹吃驚。

對,他們並不知道前晚我用過去六日被留下抓痕的人作誘利,讓我與狼人相見。

在我和學弟學妹的對話期間,思思若無其事地整理帳蓬裡的衣物,好像沒有聽見什麼大不了的事情。

「我唔知!總之你唔好連累我地,如果唔咪,我話之你知道解除病毒方法,我一定踢你走!殺咗你!」學弟惡狠狠地說。

但現在問題是,
如果我真的解除病毒了,
我昨晚又怎會失去意識?

一定有什麼出錯?

細心想一想,前晚和昨晚有何分別?

難道……
是殺人夜和血痕夜的分別?
為何?為何有此不同?

【2】
雖然我不願意接受令我同思思之間出現萬丈深淵之隔的過去,但我必須決心尋回。如果我不能掌握更多的脈絡,我會在這小島上死得好慘。

樹林裡原始的草葉之香,還有小溪潺潺的流水聲。
帳蓬外,只有我和思思。

「點解?你仲要去邊?張日強雖然放你一條生路,但唔代表下次會留情。」思思嚴肅地說。

「我無辦法唔搞清楚件事。」我簡單地回答。

「你嘅傷根本未好,而且你得一個,鬥唔過張日強佢哋咁多人。」思思情急地說。

我認真地望向思思,試探與孤惑地問:「思思,尋日插我一刀嘅人就只有張日強,妳點知其他人都一樣想害我?」我行前一步,逼問:「除咗張日強之外,佢哋全部都有古怪,妳都知道?」

「咁有咩咁出奇?佢哋全部都係一黨,好可能就係佢哋原本就要殺你,但唯獨張日強選擇放你一馬。」思思淡然地說,一點沒有被我套到。

「我已經有計劃,而且我要去嘅地方唔係山下。」我說。
「你想去邊?」思思緊張。
「妳就留喺度等我返嚟。」我微笑,撫摸她的髮絲。

「如果你有咩計劃,我可以幫你。」思思輕輕地攬住我,讓我感到久違了的幸褔。

這使我忘記應有的詫異,忍不住在這幽幽的林中跟她接吻。
但,不是現在。

我輕輕推開她,說:「我會搵返以前失去嘅幸褔俾妳。」
【3】
如果硬將所有脈絡加上我的想像和推測串連一起,
這會是一個極度可怕的真相。
而我幾乎可以篤定,這是一場真實版的狼人遊戲。

我昨日受傷昏迷時,依稀記得造了一個夢,夢裡正正就是入Camp的第一晚,我與張日強以及白痴仔、阿奇、陳天南、陸心儀、肥波、神婆琳、肥婆喬、基佬傑、還有思思,正圍坐地上進行一場紙牌遊戲,遊戲的名稱正是狼人。
但那晚是如何玩、何人玩、過程如何,我通通都忘記……
然而,強烈的直覺令我肯定那晚所發生的事正是所有事情的原點。

所以我決定回去原點,營地。

營地裡的設施並沒有走樣,只是因為長久被冷落而變得氣氛寂廖。我在一所所渡假屋中間的路上漫步而行,終於回到原本的營舍,我們的營舍。於我而言,這房間是世界變化扭曲的起始。

打開門,一檯一木都依舊,是我第一日入Camp的模樣,也是我第一朝醒來的模樣。我隨便找了張椅子坐下,環視房間裡的一切,希望留意到有什麼線索,但腦中卻不禁思憶大伙兒第一日入Camp的快樂情景。

忽然,聽見背後開門的聲音。

是誰?

我警戒地迅速回頭。

張、日、強?
《第十六章》

【1】
「唔駛咁喎,我唔係嚟插你一刀!」張日強雙手舉起,因為他看見我已經亮出一把鋒利的菜刀。

短短數天,我就知道這裡有種「失驚無神插人一刀」的殺人文化,想好好活命是唔可能無武器在身,所以腰間一定要繫上一把刀。

「你以為你舉起雙手,我就會覺得你唔係危險人物?」我從容地笑。

張日強放低雙手,不徐不疾地走到床舖邊坐下,然後說:「你知唔知道,有時我會覺得你喺惡劣環境下露出嘅自信,真係相當恐怖。」

「所以恐怖到想殺死我?」我瞇起眼睛,嘴角維持張日強所說的恐怖笑容。

對,面對惡劣環境,我會不自覺地笑。
變態?不……
我只係覺得,笑可以掩蓋很多不安。

「我只係想同你傾傾,我哋嘅處境。」張日強一副直話直說的樣子。
「我哋?」我質疑:「從你插我一刀開始,已經再無『我哋』。」
「事實我無插中你要害,我根本唔想你死。」張日強委屈地說。
「咁唔該你同我好好解釋。」我坐回椅子上洗耳恭聽,盼望這次我會聽到一個真實的故事。

「你信又好,唔信又好,我唔想你死。全世界人我都唔介意佢哋可以去死一死,唯獨你,我當你係一世嘅朋友。」張日強以真情的眼神說,我差一點就雙目失明了。

「廢話唔好講咁多,入正題啦,不過你先話我知,你點知我喺度?」我不耐煩。

張日強嘆了一口意義不明的氣,接著說:「係思思話俾我知,話你出咗去要查探真相,所以我估你喺度。」
「你同思思好熟架?」我即刻問。
「我哋係有聯絡。」張日強直言:「只不過因為一啲無可避免嘅管理問題,我不得不表面與佢為敵。」
「你……你唔係追殺思思咩?」我難以置信,因為:「而且嗰日你仲想用割腹之刑對佢!」

「呢個都係逼不得已,當日我並唔係想殺佢,亦無諗過對佢用割腹刑,只係一定要殺死程sir。」他說。

「點解要殺死程sir?」我問,想不出程sir有什麼非死不可的理由。
「呢個容後再講。」他卻說。
「咁咩係逼切要講?」我身子微微向前傾。

「事實上,我哋而家係玩緊一場狼人遊戲。」張日強說出一直存於我心裡的答案,但我卻沒有中樂透的開心快樂。

張日強,果然知道更多,
而知道的,亦不只張日強一人。

「呢一場狼人遊戲,就只有十一個人知道,包括我、你、白痴仔、阿奇、陳天南、陸心儀、肥波、神婆琳、肥婆喬、基佬傑,仲有思思。」

「你係想講,我哋呢十一個人唔小心開啟咗魔法遊戲,然後捲入咗一場不可思議嘅殺人遊戲?」我說得很匪夷所思,但即使現在有外星人打開門跟我們唱i have a pen,你都不得不相信。

「魔法遊戲?我都唔知可唔可以話係魔法,或者都可以咁講。」張日強這樣說,意昧我所說的都有九成相似。

「可唔可以講清楚啲?」我禮貌地。

「與其話係魔法,我覺得我哋更似生化科研下嘅實驗物。」張日強無奈地說:「其實對成件事嘅來龍去脈,仲有好多我哋唔知道嘅野。」

我站起來,用刀指住張日強,威嚇著說:「如果你所講嘅說話,有半句虛言,我保證要你死得好慘。唔好講廢話,講你知嘅野!」

張日強搖搖頭,說:「我哋而家所面對嘅狀況已經夠慘。」

「……」

「當日我哋只係打開咗狼人遊戲嘅盒,喺我哋未開始玩之前,嗰個人就出現……」
「咩人?」
「我問你,玩狼人遊戲,最重要有咩角色?」張日強故作高深。
「狼人?」我想了想,再說:「同埋主持?」
「無錯,主持。
當晚有一個我哋唔認識嘅低Form同學撞咗入嚟我哋間房,原來佢係入嚟想問我哋借底褲(吓?),我哋當然笑住嚟串佢(實會啦!) ,串串吓先知原來佢係輸咗遊戲所以被懲罰嚟借底褲嘅陰公豬(哦,唔怪得啦。),之後我哋開始混熟(有無咁快?)
,佢仲主動話想我哋一齊玩一舖狼人遊戲(佢唔駛返去交待懲罰咩?)……我哋無乜所謂所以就(咁就瀨野了。) ……」張日強憶述一切,瞳孔彷彿映照出當日一幕幕的情境。

真實的狼人遊戲。
阿仁係小女孩?然後思思同佢係狼人既情人?思思係狼人所以唔殺得小女孩(阿仁)?
阿發係果個捲頭髮既低form仔?
點解啊發會出現返喺遊戲到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞