《長洲天黑黑,孩子請閉眼》

479 回覆
343 Like 2 Dislike
阿仁係小女孩?然後思思同佢係狼人既情人?思思係狼人所以唔殺得小女孩(阿仁)?
阿發係果個捲頭髮既低form仔?

似喺窩
留名
好正
留名支持
好睇
阿仁係小女孩?然後思思同佢係狼人既情人?思思係狼人所以唔殺得小女孩(阿仁)?

似喺窩

所以其實呀強同佢班fd係等緊思思殺夠100個人就可以同一齊離開長州?而唔洗思思死先可以走到
Live左
長洲有200幾300人 死100個就走得而又唔使死自己友,自私私心來講梗係自己做領袖,殺哂所有其他唔關事同反抗自己嘅人先係正著
Live 左
大力一推
live
唔怪得之狼人無殺啊仁
lm

似喺窩

所以其實呀強同佢班fd係等緊思思殺夠100個人就可以同一齊離開長州?而唔洗思思死先可以走到

狼人夜晚唔係會失去意識
但思思夜晚走黎同阿仁傾計喊喎
《第十七章》

【1】
果然,我們當晚發生的事情就是恐怖故事開始的第一章。
當晚,病毒蔓延。
當晚,狼人誕生。
當晚,我們被賦予角色。
張日強所言述的,完全顛覆我這兩天所獲得的認知,毫無預感下所來的事實是超越想像的震憾。

1. 狼人就在當晚的十一人當中。除了我和思思,現在其他人都是在長洲擔當領袖的角色。如果以現行的票選方式,根本沒可能找出狼人。島上所有人都被他們愚弄著。
2. 過去學弟他們曾說,當人化身狼人時,會失去作為人時候的記憶,並成為一隻無意識的野獸,這是假的吧?為何有這種虛假的流傳?為何蒙騙眾人?

最讓我沉重的是……

3. 換句話,我從沒有解除病毒,我的身份是狼人遊戲中的小女孩。如果被狼人知道身份的話,是一個可以隨時隨地被牠殺死的角色,並不受狼人本身的制約限制。

「呢份就係卷毛仔留俾我哋嘅說明書。」張日強說。
我正閱讀著說明書的內容,不禁手中發抖。

「之後呢?之後就開始遊戲?主持人去咗邊?根據遊戲規則,狼人應該係第七日殺人,但我記得嗰個叫阿發嘅人講過,第二朝就有人死咗?」我還端詳著這一紙的說明書,說明書的設計精美,字體是新細明體,背景是富有德國式神秘色彩的黑色小鎮,絕對不是斷網絡斷電的環境下可以偽造出嚟的道具。

「之後我哋每個人都被強逼注射咗一支針,我估計佢哋係根據我哋所抽到嘅牌注射,所以我地遇到嘅唔係魔法,而係一種多啦A夢級嘅生化病毒……」張日強說到這裡,竟然雙眼噙著淚光。

只是,我根本不知道他的說話是否可信。

「注射完之後,我哋應該所有人都暈咗,醒返之後已經係第二朝,我哋都唔知道點解會有人死咗喺飯堂,但正正因為有人死咗,先意識到尋晚真係唔係講玩,事件亦正式開展,然後正如你所見到嘅阿發所講咁,我哋被一班穿著黑色制服、戴住防毒面罩嘅人測毒,然後被隔離……」張日強低著頭,雙手合實,彷彿悼念失去的往日。

「所以你哋一直知道發生咩事,但其他島上嘅人就懵然不知,而且你哋仲要實行票選制度、行割腹之刑,你哋美其名係搵出狼人身份,但實際係為咗掩飾自己?」我自以為正義地說。

張日強卻澄清並強調:「係我哋。」

那時候的「我」,究竟是何等可怕的人?

「你估我會唔會信你講嘅野?」我苦苦地笑,不敢相信地笑。

「你會信,因為你好聰明。」張日強信心十足地說:「而且你會估到我哋點解咁做。」

的確,
島上只剩下五百多人,知道真相的只有我們十一人。
對!我一定會向島上的人隱瞞真相。
若一旦被島上五百多人知道狼人就在我們十一當中,按照人性的墮落,我們必死無疑。

「我哋被政府隔離最初嘅日子,長洲混亂墜落,到處都係搶掠,甚至強姦,周圍嘅人都分黨分派,特別係成年人,因為佢哋嘅生活技能都比我哋高,比我哋諗得多,組織力比我哋強。結果……佢哋幾乎搶奪島上所有嘅資源,剩返嘅我哋……只能夠一直捱餓……乞求……」張日強心酸地道出,他的眼神告訴我,那段混沌的歷史只少可寫成十萬字長篇小說,但他卻扼要地說出,更把結局簡略地撮成一句:「係你帶領我哋將佢哋全部殺死。」

不過,這句話已經足夠震憾了,震憾得恐怕是我聽錯。
他說我帶領什麼殺死什麼嗎?
「你……講咩話?」
「係你帶領我哋將佢哋全部殺死。」張日強鄭重地說。
我閉上眼睛,才明白為何我是殘酷不仁的英雄,
也明白為什麼島上只有年輕人。
而在前天,島上最後一個成年人都死了。

「咁狼人呢?照計狼人喺我哋當中,如果佢唔念朋友之情,佢應該早早殺死我哋,免得我地查出佢嘅身份……」不!我頓了頓,責怪自己的愚頓,連忙說:「我明喇!你哋同狼人達成協議?」

「我都話啦,你真係好聰明。」張日強拍一拍手。

我們和狼人互不侵犯至同歸於盡的協議:
1. 若狼人試圖殺死我們十一裡的一人,我們最終必將狼人秘密公開,寧可拉所有人一起下地獄。
2. 同樣,狼人於夜裡同樣鄭重跟我們每一位下訊息:「若知道有人查狼人身份,該人必死,若全人包庇,狼人寧違反狼人的殺人規律,把所有人殺死,同歸於盡。」

「同歸於盡呢種協議,雖然未到最後都唔知會點,但有一定嘅約束作用。所以,你明白點解尋日我哋唔贊同你用呢種方法搵出狼人。」張日強終於解釋。

我明白了。
明白狼人遊戲的玩法後,才明白昨日所提出的方法的確是愚不可及。未清楚狀況,就貿然出此下策。
先不論狼人可在不受制約下隨時殺死小女孩身份的我,而且,當狼人被逼上絕路之時,一旦含恨,隨時把所有人殺死,寧可同歸於盡。

我明白了。
就是因為達成互不侵犯的協議,
所以我們十一人反而成為狼人的保護者,保護牠直至牠吃滿一百人。根據遊戲說明,當狼人殺死滿一百人,遊戲就會結束,狼人身體會釋出殺毒元素,為全人去除病毒。

我明白了。
所以我們故意流傳當人化身狼人時,會失去作為人時候的記憶,並成為一隻無意識的野獸。目的顯然而見,就是為釋除島上的人對「為什麼領袖們總不會被狼人殺死」的疑慮。

但,
吃滿一百人,以每個星期吃一人的效率,即總共要吃一百個星期,換句話,我要等上兩年才可獲得直正的自由?
過去的我,真係願意喺個島上等兩年時間,而不採取任何行動嗎?

「所以,我哋就自私咁睇住其他人一個一個咁俾狼人殺死,反正只要狼人殺滿一百人,我哋就得救……」我沒想過自己自私的程度。

我自私,自私之餘,更不想在島上待兩年的時間。

而且……

知道狼人遊戲的所有人,理應已經知道我是小女孩的身份吧?包括狼人。

那很好。
如果此刻我嘴角上揚,
那一定是我禁不住內心的興奮。
留名
如果樓住每日可以post 多少少就好
唔係講笑 正撚到仆街
仲要你條友幾套作品都好好睇
痴線勁好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞