頭先剪頭髮 聽到老細同個熟客傾計好心酸

436 回覆
10864 Like 50 Dislike
睇撚死你出街俾車撞
樓上話幫襯人嘅有無認真思考過先留言?

幫襯只係畀機會領展吸血鬼再加價
究竟平時生活要無人留意你到咩程度,
先要上連登講呢啲擦存在感?
每次續租,名義上叫傾租約,實際係單方面開價,到期前半年領展會寄封信俾你,上面寫哂舖頭資料,新租金會幾錢,你想續就簽,但個價永遠係獅子開大口,加你50%,預你同佢傾,叫做有空間壓價,結果最後加你25%,次次都係咁

利申 有fd響領展屋邨租舖
仲要係劍x質素既老人院
好懷念以前舊式商場 1$1舊煎釀三寶
細個係屋企樓下玩完去士多買野食
而家仲邊有得咁
未去到自後都唔好送親人去老人院
自理到一回事
無自理嗰啲人去真係活受罪
瀝源/禾輋?
呢d連登仔慘到要上網博負評先搵到生存意義
好心酸...
不過呢個正正就係對政治冷感既後果...
溫水煮蛙, 煮到真係身受其害死左都唔知
冰封千尺非一日之寒
唯有大家努力啲可以有能力照顧身邊既人
日本1000yen已經剪到好靚
咪做晒廢老娶晒大陸嬌妻
好多。
老人家要入老人院都係因為缺乏自理能力,子女又無時間去照顧佢哋。但講到尾咪就係因為社會對老人家嘅保障真係好少。老實講一個全民退保已經解決咗好多老人家財富問題,老人家有財力照顧自己,自然減少出現因為子女無時間照顧佢哋而掉佢哋入老人院呢個問題。咁連自理能力都無嘅老人家可能的確係有錢都無用。但政府又有幾何提供援助?有無專人去照顧佢哋?政府根本連推廣人口老化呢個問題都無行出第一步,自然無人識相關嘅知識。簡單做到社會保障同推廣呢個問題已經可以減少呢啲情況。

但最慘嘅並唔係入老人院嗰批,而係喺老人院個waiting list嗰批。佢哋無自理能力,有啲無仔女,除咗等入老人院就係等死。但結果呢?香港依然係唔夠宿位俾佢哋,老人院人手依然係唔夠。歸根究底咪又係因為唔夠推廣。依家問題個核心唔係在於政府可以用乜支援,而係香港政府根本無正視過民生嘅問題。樓主好簡單一個case已經可以睇得出好多個社會議題同埋呢個香港社會有幾病態
幫推
而家未起緊個
仲要全亞洲最大
一日仲係社會中低層 就會見到呢啲常態 會打抱不平
當你好有錢 有好多選擇 係發展商 係官 有得揀既情況下你就只會為自己 唔會諗唔會理得咁多野架啦
我睇晒,真係好可悲
後生仔女
大有作為既年青人
都無人去幫啦
何況d 老人家?
只能夠講 佢地生於香港係佢地不幸
加稅到50%咪全民退保囉

你肯唔肯?

一年都係去少3-4次日本姐

老實講一個全民退保已經解決咗好多老人家財富問題,老人家有財力照顧自己,自然減少出現因為子女無時間照顧佢哋而掉佢哋入老人院呢個問題。
依句都唔通啦
減輕咗少少囉依家每年都差唔多有6000個長者排緊隊,間老人院afford到1500個左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞