頭先剪頭髮 聽到老細同個熟客傾計好心酸

436 回覆
10864 Like 50 Dislike
入老人院本身絕對唔係壞事
但宜家老人院缺乏規管 質素咁參差
入中間伏嘅就絕對衰過原本嘅生活
講你就講啦 有咩唔講得
又唔係做壞事
可能幫到手啊
不過有時上門探啲長者
好多都係排唔到位 唔夠分入老人院
想入嘅入唔到 唔想入嘅冇得揀
有需要果啲又入唔到
冇需要果啲又比人迫入去
將屋邨商場出賣給商人就只有一個結局
好好記住當日投贊成票的人吧
所以香港70零歲仲行得走得就好

太長命係種折磨
極端資本主義 所有既舖頭都變哂連鎖店
而家領展賣左D商場街市比左大陸商人
我樓下就係好例子
最慘就係 細鋪越執就得返連鎖野可以幫襯
連鎖越好生意開得越多 加租就更誇張
Lm
唉 睇新聞講劍橋嗰啲都只係冰山一角
好多野真係要你地呢啲做緊老人院嘅先知
其實想像到裡面嘅情況可能有好黑暗
但多謝你仲咁努力保留初心同良心
我知好難喺一個咁嘅環境仲堅持落去
但可以撐得幾耐就撐多一排
我相信你做緊嘅野比你所諗嘅更加有意義 更加有影響力
至少俾你照顧嘅公公婆婆會感受到
加油 同埋多謝你
ham lun jor
個社會最令人心酸嘅係
所有明明應該心酸嘅野大家都睇到麻木晒
大口氣到
又唔係求你幫手
以為自己咩料
領展真係好拎賤
好多原本關係到民生既野都比佢操控
幾時先有完既一日
老細繼續講:「婆婆,妳臨搬嘅前一日過來揾我,星期幾都冇所謂,我幫妳洗個頭,唔收妳錢!妳幫襯咗咁耐,我都唔捨得妳。妳去到老人院都好嘅,有人煮野妳食、照顧妳,但妳記住去到要郁多啲呀,唔好剩係瞓喺度。」

睇到呢到有啲想喊
快剪嗰啲鬼會認得你
又剪得快 計都冇幾句
但幫襯開嗰種會認得你
你講句「照舊啦」 佢會知要點剪
剪嗰陣又可以吹下水
始終係習慣咗嘅野最舒服
晒鳩氣啦 之前見到有個post講教師overpaid 又有暑假咁多假 根本香港人就係對人人都咁仆街 呢個社會每個人都對人地咁仆街 咁就個個都會仆街

所以個呀婆仆街大家都有份造成
多謝分享,好心酸...但又咩都做唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞