頭先剪頭髮 聽到老細同個熟客傾計好心酸

436 回覆
10864 Like 50 Dislike
梗係搵工人陪佢好過送佢去老人院啦起碼自己屋企

不過你婆婆咁既情況唔係請工人係請看護了
人總會死既,記住開心野就OK

生死有命,富貴由天,唔好責怪自己
你唔好以為自己好醒,你呢種資本主義既直線思維有邊個唔明?

問題係作為受眾,大部分用家都唔期望一個屋邨商場小舖都要咁現實,會expect係一個可以容納各種街坊小店,一個較低生活成本既地方,而唔係全部都係連鎖店

當然,你呢種直線思維大家都明白,所以大家呢一刻都未有辦法做d咩,但大家最唔需要既就係有條友同你講阿媽係女人
其實香港都幾可悲,外人睇香港就好繁榮、好豐盛,但一落街就知香港其實好多民生問題未解決,唔係外人睇到咁美好。

好多年輕人、後生仔無時間照顧老人家,其實都係想搵多啲錢,令自己屋企人生活過得好啲,因而送去老人院,但增加咗洗費,又要再OT搵錢,更加無時間去探老人家。

更更更可悲嘅係政府根本幫唔到我地啲市民,不斷係度洗錢起基建,屌咩,根本受惠唔到,高鐵?港珠澳?一次都無去過。民生野都未搞好,搞旅遊?不斷拎出錢尼益外人

起多啲公屋有咩用?源頭都未搞好,點解啲新香港人未居夠七年就申請得、年幾就上埋公屋不斷養懶人、養無貢獻嘅人、仲不斷破壞我地嘅環境、文化、生活。病就識去公立醫院睇,又唔肯融入,唔肯去學識。我要你地尼做咩?

真係想政府好好反思下,不過政府一定配合中央
香港無前景,對未來更加無希望,仲想早啲死,唔想見到自己個地方愈變愈差
睇晒
心酸
無野做到只可以輕輕一推
又係領展班仆街既好事
睇晒
你婆婆身體都弱得好快,但放低呢一副令佢痛苦既身體,去另一個地方,可能對佢黎講會仲好過d
你已經做得好好啦,有照顧婆婆既感受,有盡量抽時間陪佢,始終你都要讀書,唔好怪責自己
政府?佢最需要服侍既係中央,所以先有高鐵港珠澳,其次係大商家,最後先到你,所以咪搞成咁
其實真係盡可能唔好送佢地入老人院 雖然佢地係有人照顧 有3餐食好住好 但係都唔係真係佢地最熟悉既地方 佢地會覺得d院友只係一齊住既陌生人 唔係真係自己既朋友 冇人可以比佢地分擔自己既擔心 又冇得自己岀街 好似籠中鳥咁 好多人其實只係想岀去行個圈都已經好滿足 見到佢地有d精精靈靈 但坐係到又一日 又覺得自己乜都做唔到 其實佢地只係想有人陪下佢 傾下計 真係關心下佢地 成日見到佢地都覺得好心酸
唉我都好擔心老豆老母老左點算 我嘅目標係可以去到外國做野見識 雖然我屋企人好支持我 但講真 佢地都幾大年紀先生我 同埋都知佢地搵唔多亦都儲唔多 但到時佢地做唔到野冇收入而我又正正搏殺緊 我點樣分身又分心咁去番去照顧佢地 番去陪佢地呢?錢又唔多 老人福利就唔駛指意架喇...
領匯高層

可能係基金經理
星期一開市就買起領匯
有幾多人係比社會既高樓價 高租金趕絕
我就係例子 根本再儲多十年都無錢買樓
比埋我,我都想知

作故仔作得你咁on9真係少見
香港地個個都慘架啦。個阿婆有仔女睇,有錢入老人院咪算係咁囉
有人反
反嗰啲都坐緊監
佢好唔鐘意工人 之前請過一個
唔夠一星期佢發曬脾氣 鬧走左人地
你俾得領展run 就預左利潤最大化, 要keep 小店真係用星洲d hawket center 模式好d
香港比有錢人玩壞左,有錢真係可以好爽,窮人只能夠等死,年輕一輩想賺錢只能夠炒股賣保險
前排港台都係有個節目宣揚老人家入老人院都唔係咩壞事,因為人地有所謂"專業服務"照顧老人家
如果個老人有腦退化都無可厚非
但如果仲係正正常常,就真係唔知點解要入去
如果獨居長者真係入老人院會好啲,一黎起碼有人睇住。
萬一夜晚一跌無人幫手尾就長。
跌一跌無得行,就會退化得好快
俾你個柒頭黎睇下剪到有幾好

屋村鋪剪得好驚閪加租咩 幾百蚊都大把人幫襯

問題係而家領展旗下啲舊式鋪頭 咪又係拍晒烏蠅
啲賣皮鞋你地會入去睇咩

On燃鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞