頭先剪頭髮 聽到老細同個熟客傾計好心酸

436 回覆
10864 Like 50 Dislike
唔係又起老人院個D下話
唔好大愛撚上身啦
好欣賞你
之前屋企有老人家去左老人院 其實見到d姑娘都感覺到如果無人探既時候係好可能會恰老人家

希望你keep住團火加油
入老人院喱樣野又真係冇辦法...
自己未必照顧到自己,反而佢地覺得老人院有人睇住佢仲穩陣。
而且唔係個個屋企咁大咁有錢請工人,你又冇理由要求政府俾埋錢你請工人。
但係呢,香港老人院既質素就真係有好大既提升空間。
姑娘唔夠,膳食唔好啦,衛生狀況又唔好,可以提供既活動服務又唔多。
作得唔係咁好,太刻意啲對白
有種矯情左膠味道
咪撚估啦,個故仔係真嘅就一早開名啦
講咗個商場名比你地查兩查發現個故事係假嘅就冇癮啦
姑娘唔夠真係死症黎,始終無咩後生肯入行,得d阿嬋做
調返轉講,政府都唔想院友太長命啦
個個入去都住十年八年
排隊個班咪有排等
睇到眼濕濕 仆街女
領展狗鐵呢啲真係要執柒佢,掛撚住服務市民個名喺度抽油水,直情係有牌古惑仔
雖然話自由經濟,但領展呢d仆街吸血鬼影響左個市場生態, 搞到得返比得起錢既集團連鎖野, 完全係香港leasing 既一個縮影 周街藥房
其實真係好撚唏噓同諷刺
呢啲事就係日日都喺唔同角落發生緊
當睇得多,就自然麻木晒。
就算呢刻睇完覺得好頹,但到咗聽日,咪又係繼續上演呢啲劇情唉屌你老母香港真係
大埔?
社會就係咁殘忍嫁啦!可以點?
將軍澳
所以就係想share等有心嘅一齊繼續出下力
駛唔駛pm地址俾你同老細傾下計
叫佢免費幫你洗個頭
個婆婆原來有十個仔女
有諗過十個點解唔夾錢請個工人
但家家有本難唸的經
唔識佢地都係唔評論太多
唯有希望婆婆去到老人院可以好地地生活落去
雖然我唔係好識
但其實探啲公公婆婆嗰陣
好多都係需要啲屋企清潔 或者送餐嗰啲服務
但需求咁大 未必個個都可以用到呢啲服務
如果剩係完善社區支援服務或者配套方面再擺啲資源
可能有啲獨居長者嘅問題係可以紓緩到
未至於要去老人院

當然 我喺呢方面嘅了解都一定唔夠
所以純粹講下自己睇法
有多啲呢方面資料或者做呢方面工作嘅可以補充下俾我知
我條村間髮型鋪 由我搬入去都做左十幾年
未轉手 希望唔會同一下場
不過唔知領展一加租唔知頂到幾耐
又多左間$60速剪
中國人社會就係咁
孝你老母咩
你望下外國人幾十歲仲會唔會痴住個老豆老母?
都唔係啱啱先發生
住舊區 我中學果期(沙士)開始
d鋪頭就係咁換
依家開左3幾年已經可以叫自己做老店
舊區都已經係咁 其他地方唔敢諗
其實我不久將來就會投身醫療界
俾巴打你講中咗
雖然前排睇到咁多醫護人員嘅訴求同苦況
有啲淆 但好似今日呢個對話
更加令我覺得雖然一個人嘅力量好細
但可以做啲野嘅話 我實在做唔到乜都唔做
可能會俾人叫我收皮啦 出來做嗰陣就會冇晒熱誠
會俾冷漠嘅人同化 講同做好大差別
但我都會努力留住宜家嘅心
記住今日嘅感受

可能有啲人真係已經麻木咗
或者真心覺得啲人係抵死嘅 幫人係冇意義嘅
最緊要自己過得好
我唔會覺得咁樣諗係有問題
始終每個人都有獨立自主嘅思想
但仲有感覺嘅人 可以嘅話都係多句鼓勵 少句怨言啦
你唔會知道你宜家講嘅一句鼓勵
對某啲睇咗嘅人來講係好大嘅激勵
屌 相認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞