「港鐵」2019年港鐵技工/技術員 學徒計劃 又開始報名啦

1001 回覆
11 Like 70 Dislike
師兄 ,真係有一堆已經就30
咁到時in左再打算
係咪經常性持續幾年都係咁
OT唔補水比CO你
點解
不過講點先,雖然讀過bse hd ,但我都係咩都唔識
唔係親生仔冇辦法
加上見習技術員成日賴叻,成日以為有個hd好勁
唔會wow
唔通讀完個HD 會叻過個師傅咩
仲有,個人認為ive 個bse係垃圾課程
ive ME EE civil 等更稱心
Cp(T) competent person (Track) 應該冇串錯
Competent Person (Track) – may supervise working parties for works on or near tracks...

無錯

就考RSR
根據 Railway Safety Rule ( 俗稱RSR)

一個最基本工作隊需要一名 CP 去帶領

CP 全名叫 competent person (合格人員),負責保護工作隊既安全 同 質量檢查(重點)

而CP 有分 5種

CP (DTC) - 呢種係 外判清潔商既 CP ,負責 帶領清潔員工去各車廠,列車,車站清潔

以下為港鐵員工最常接觸到既 CP

CP (NT) - NT ,解作 Non track 非軌道合格人員 , 有呢個牌既 人員 可以係 車務禁區 帶隊工作 。 例如 ,車站大堂, 月台 ( 非軌道附近工作)

CP (T) - 所有 CP(NT) 既負責範圍 , 再另加 可以係 車廠既維修軌道,接收軌道,停放軌道 帶隊。 另加 可以係 EPIC under之下既工程領域帶隊 (無停放工程列車

CP( P) - Procession , 所有 CP (NT) , (T) 既負責範圍 , 加埋 可以 有工程列車 下帶隊工作

EPIC - ENGINEER PERSON in Charge , 包曬以上所有野 , 佢可以指定工程領域

有錯勿屌
hi師弟 ,你到見習技術員應該3年
入到見習技術員起3年
MTR冇得OT 除非佢一星期前問你下星期其中一日O唔O一個鐘
EMSD真係長期長簽OT
RSR清潔呀姐都考到喇 洗鬼理咩
3年冇20喇 預4年19左右
MTR咪一樣 EX-K D師父仲要再仆街D
有OT SHD 同 APM 起碼40個鐘
閪到日日玩綠衫 問佢咩都話唔識東西輕馬
今年見習技術員難唔難入

利申:ive ee grad
呢個問題好難答

試下問其他
咁巴打知唔知今年大概招幾多人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞