「港鐵」2019年港鐵技工/技術員 學徒計劃 又開始報名啦

1001 回覆
11 Like 70 Dislike
大家今年準備好未呢
後悔點解當日唔讀好d書啦柒頭
真呀 如果我當年讀到AL 一定炒曬連大學都入唔到 又浪費2年青春
成世人都係咁過嫁喇

慢慢挨
好呀好呀
有冇人報見習技術員

利申 ive bse fresh grad
有咩想問 ,一定答到你 自爆唔答

今年總共請100個, 包括技工學徒,技術員學徒,見習技術員。
你講邊款
準備聽日招聘日去in
巴打 想問下ive HD ME 見 技術員學徒定見習技術員?
同埋聽日請嗰三樣 基建維修/鐵道車輛維修/車站維修
邊樣好做?大概做啲咩?係咪預要返夜?
瞓先 聽朝起身入黎睇 麻煩晒
聽日應該係見習技術員同技工
學徒應該冇咁快

申利:想入去做技術員學徒
ive HD ME FG既話 聽日個招聘日唔岩你

如果你係畢業4年 ,有4年相關經驗,可以直接今日in 技術員。

只答到你 車廠 同 基建維修

車廠 - RSMD - 最簡單 分為 FLEET 同 work shop

fleet 最簡單 分為 PM 同 CM .

Pm - Preventive maintenance 係根據車既 行車里數 / 時間 去做 fleet check - 最通常係 檢查車門 ,集電弓 ,SIV , 車箱hopper door ,冷氣, 換brake 皮 , 換油, 打開車底d case 檢查 林林總總既野。

pm真正工作時間 係每日 1000朝早 - 1600 。無原因地遲左會比 DCC, depot control center 既 YM屌老母。

而每一個 check 都會有 W.I work instruction 。去寫明應該要check d咩。

技術員既職責 係帶住 一班臨工同 技工 去做

CM - CM team 正常分為 3更 , 0700-1500, 1500- 2300 , 2300- 0700.

每更既 DEIC ,姐係你既上司 都會有一堆黎自 五湖四海既 Fault card , 技術員既工作就係解決曬 fault card 寫住既問題 。(有錯勿屌)

Work Shop

workshop - 我唔識 ,但其中一個大廠 既Work shop 係 分 A B C D team .

Work shop 據我認識 係一個可以長擺列車 進行深入檢查既部門.
保安都笑人唔讀書?
無知一問 pm唔使輪班同一星期返幾日?
如果你講緊車廠既Pm team , 一星期番5.5日

真正做野時間 : 0950-0400 (要睇Ym編你架車幾點番),但4點就一定要交車,如果唔係屌老母
講錯
係一個星期番5日
一個星期5.5日
輪住
幾錢人工先
睇邊間廠

何東樓咪6日
總之就42個鐘啦
點安排就睇部門
sorry 有錯請指正
見習技術員係咪好難入
Ive hd grad In見習技術員 有咩要準備
見習技術員interview主要會問

1. 港鐵背景 ,主要講番車廠路軌同車站
2.俾張diagram你叫你解釋 (電果part就係 問你架車點由overhead line 拎電,然後落了traction.

3.問你點解想入 (問梗)

小弟當年有幸入到,所以覺得唔難
準備就上面d野

另外有一半真係睇運
唔該哂師兄
見習技術員係咪通常都係六月面試
利申:啱啱遞咗表
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞