「港鐵」2019年港鐵技工/技術員 學徒計劃 又開始報名啦

1001 回覆
11 Like 70 Dislike
讀bse 唔係好識第2條點答
技工學徒or技術員學徒 ?

max 25歲
咪撚做 西工黎
agree
0 美人....
我今年IT 既degree 畢業(非八大),但發覺自己唔適合做IT工。如果報 技術員學徒,會唔會被人覺得over qualification ?
想問學徒其實難唔難入利申讀緊vtc啲職專文憑課程
1. 據我所知 唔會要有大學生資格既人 做學徒,除非你唔申報

2. 過左22歲 入唔到學徒事務處,所以都做唔到學徒。

3. 想見 見習技術員 就要有 ,EE (大or細), ME ,BSE , Com 其中一個HD 證書
其實只要做足功課溫書。

平時學校出席率同操行 ,基本上唔難入

係, 真係會睇 出席率同操行
s20 先得24k 6days shift 狗也不屌
agree 初初入黎我都好有大志, 但未畢業已經磨滅曬

某位S40見過好多次M10, 次次呀sir都拍膊頭話試下in , 結果次撚次都俾曬 班GE 升 ,GE上

班GE淨係識睇數,睇埋d on9 design T&ES documents, 唔否定某d T&ES老前輩 design出黎既野 係唔錯, 但大撚部分既design都係不撚知所謂,一隻relay 導致死門死咩鳩都好 ,個解決方法就係fleet check ,然後 加多隻relay 並聯佢搵狗都識做啦。

最撚緊要就係 其實真係唔夠人,D 位又唔開 , 你唔係叫下面 班 讀完大學20出頭既 技術員 同你成世做技術員呀

ps. 全部唔關我事
加油啦 捱到S30仲慘呀
溫書有無野係必問除左問點解申請佢地公司
學術方面/mtr背景會唔會係咁啫住你
自問平時上堂做齊野 操行好 有拎埋100%出席率
其實背景同技術都係問少少就算

請個學徒預左佢白紙一張,原全唔寄望你地要識d咩

有咩必問就 一定問下你有幾種車,d車邊度做,有幾多個廠有幾多個站,全長總公里幾車,港鐵幾時通車。

你in 技術員既就會問你少少 technical 既野,都係睇個主考官心情

不過上面果d野都係基本中既基本。老土講多次。 多數真係打算請白紙純純兔

interview既時候 最主要睇你 既 對搭技巧(人事部會好串), 又會睇你有無心入黎做 。最緊要俾人覺得你會虛心學習聽教聽話
in技工學徒喳純白兔兔好啊
咁即係都要上官網睇下小小背景
上wiki , 夠架啦
interview記得恤衫打tie . 個頭最好黑色但要gel頭,睇落sharp醒d

入到去記得同人講早晨午安 , 要背既野背到滾瓜爛熟無野幫到你啦
無問題希望會收到通知in
加油啦 希望你到黎做青蛙
>>1. 我真係想apply架,但如果我唔「申報」我有個非八大既IT degreee,咁好難解釋由DSE 放磅至依家四年來做過d乜,同埋我上年參加過MTR Summer Internship ,佢地一查就查到我「申報」過既資料。我只係希望HR部唔好覺得我玩嘢,因為我真係鐘意鐵路。
>>2. 我今年21, 年尾先至生日,應該趕得切掛?
>>3. 技術員學徒 既requirement只係DSE 五科level 2 就得,就算人工低都無所謂,因為投身於鐵路事業係我既夢想。
師兄 我知道你有心放心我唔係打擊你
只不過我都想講緊事實你知道好少請有degree 既學徒 如果你真係好想入 我希望諗到一個好strong既理由點解21歲先想轉入黎

當你今年入到黎,4年後你畢業應該有21-2k ,未計雙糧,花紅,免車費
無定架,最主要首先會分你係RSMD , IMD , Station maintenance.

然後就係睇你個mentor 點分你
額外講多句, 讀I.T 唔知你有無讀過 Signalling and Telecom 同 communicate既野,例如d fibre 既OTDR test 呀 ,然後搞d server 既野 。 如有讀過應該有幫助 9 up到幾句。
design team 最廢果隻 都 S20 , 只可以升
咁不如試吓直接in tech
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞