「港鐵」2019年港鐵技工/技術員 學徒計劃 又開始報名啦

1001 回覆
11 Like 70 Dislike
1.我唔係做開高鐵車咁點識
3.係唔係答報上control等指示
咁點識就係考你點搵資料既能力啦

老實講,好多人考上一級對唔係自己做開既範疇,包括你依家想in既隨車機械師。 據我所知,入面有做workshop ,有做電子工場,有做pm team. 佢地全部都係左R右R 問師兄搵資料,自己做功課。

3. 咁TC 如何知道你架車壞咩?
hi
hi師兄
我又夠鐘番工了
又通?密唔密
密呀番night 有allowance
買返啲野補下身體通真係好傷
Ust ee 同 mtr TeA + rmit 半工讀邊個好d?
UST EE ,入hall ,hall4冰川望海景。去火雞隔離間cafe 食個tea. 得閒落彩虹旺角食宵夜。

另外一個讀撚完都唔會俾你charted ,學費22萬,讀黎無撚用。

你話呢
其實我出去做同係大機構做tech個工作內容完全唔同,變左一開始會唔慣
係出面做要design 出email 開會 變相運用tech skill多
入到大機構變哂落做做 阿sir話點做就點做 變左純粹服重
不過讀bs唔覺得比人水 反正唔係hkie又無得charter咪一鳩樣
好現實,d Hr狗眼看人低

無論你Technical skill識飛都好

Hr之後加你價升你職,都係睇你張CV邊度出身,做過咩大公司,之前咩職位

technical skill 係香港無撚用,i mean 講緊升職
15年IVE FD畢業有手有腳係咪就可以申請技術員學徒?
同埋我讀過HD 但中途讀讀下放棄咗 咁有冇影響?
再加上六月中同埋六月尾去旅行 仲要去西藏 驚miss左個Interview (如果有嘅話)
求巴打解答下細佬我
利申 23
係,可以申請。
會有影響,你最好講到原因點解唔讀

去旅行定要工作,你自己揀一樣
Thank you巴打
我今晚先交cv上去 正常來講幾時先有interview
你應該3月尾就申請了..正常黎講2-3個星期收電話
巴打如果我飛線搵朋友幫我聽電話有無問題㗎
你都飛左 直接無視咪得
下年再黎
唔想要浪費時間 雖然已經浪費左23年
我可以答你有師兄同你類近處境入職
你都得
假如我直接無視今次
我印象中係咪好似7-8月仲有一次技術員學徒招聘?
間唔中有既例外野黎 非恆常
你未讀完HD都唔關你事
25號網上交左表
面試通知大概幾時會收到
係咪一定電話通知
會唔會有email通知我
我而家返緊份工唔可以聽電話

想問下本身有張IVE HD,但係完全唔關電子及通訊 / 電機 / 機械 / 屋宇裝備事, 咁應該報見習tech定tech學徒好
佢interview會唔會問相關學科問題,如果唔識點答好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞