「港鐵」2019年港鐵技工/技術員 學徒計劃 又開始報名啦

1001 回覆
11 Like 70 Dislike
見習技術員
利申:EE
咪問你點樣行 regeneration Brake , 點樣改變firing angle , 3 phase 6 pluse . 電壓同電流同頻率 果d野

再深入d咪問埋 冷氣入面個cycle , power electronics既野。
溫溫書先 唔該哂師兄
見習技術員有幾多$ ?
升職又難唔難?
可以升到咩grade?
好難
無話升到咩grade

利申S30
上年tea入職唔係過左13k啦咩
唔知了... 我好早期...
上年grad既仲報唔報得見習技術員?
yes
見習都咁低手,咁學徙咪仲差
唔洗緊張,市電ac 220 都好多人唔識答
今年TeA $13800

利申M20
以為你姓金添
收到電話 6月頭去in
讀緊EE
好驚D 問題唔識答
in見職技術員

7號就in,唔知係咁多部門經理一齊見定點
又係EE做咩依家咁多人讀EE係咪成班連登仔睇完「x大咩咩鏗哥」個post

言歸正傳,你in見習技術員,而你又有得in ,代表你既學業成績已經係殘酷既 HR中脫穎而出

跟住落黎我覺得你要準備既野有幾樣

1. 你既present技巧(講緊頭2分鐘自我介紹),好多人根本唔會諗點樣present自己,例如你係學校學到既野 點樣可以用係港鐵到? 你既性格點解適合做學徒/工程?

而唔係一味鳩up ,你讀書讀左d咩,你既性格係點,但又唔舉例子點樣用係港鐵到

舉個例子,你話你善於同人鳩通開朗,咁應該講埋 可以係學徒跟住師傅既時間,適得主動係適當既時間向師傅發問。

又可以話你可以接受彈性既上班時間,無論番shift or 去偏遠既地區。

一陣再打埋落去有野做
4 號in
開始有D 緊張
Degree holder 去唔去in見習好?定係出面做好?求指教
咪入黎爭飯食啦
依度低學歷廢物回收箱黎
好開心,終於收到面試通知
5號in 好緊張
m20 阿sir
degree holder 直接考 ET
如果唔請 係出面工作幾年 再考s30/40
前日網上申請左
係到等待好痛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞