「港鐵」2019年港鐵技工/技術員 學徒計劃 又開始報名啦

1001 回覆
11 Like 70 Dislike
注意下 你身邊邊個準備做呀sir啦
呢d咁既所謂聯招 你d S40 根本一早有曬心水 in黎都係陪跑 佢要問你一樣可以問到你唔識為止 , 跟fault 既經驗, 人事管理 ,RSR , 學歷 ,隨機應變題

係佢心水果d , 簡單問幾題就收工等升職
暫時睇佢個到冇咩內定人選
做S21 同 S11 最大分別 係你要 管理你好你既團隊 包括 佢地既 Training , 工作分配

人事部最常問:

1. 工作期間,有2名下屬發生爭執 ,你會點處理

2. 一名比你多好多經驗既師傅唔接受你既技術建議 ,佢覺得佢個方法比較好 , 你又會點處理
G10嘅唔敢講點答好
自己觀察五仔做法

1.獨自分開問發生咩事,之後一星期派Job分開派。

2.先同意對方 但話程序咁改唔啱 或者跟埋上車睇下情況點再決定
留名等入港鐵

第二點可以補充多少少,如果係時間同唔損害行車情況下,可以俾佢試左先
之前3月去招聘日 in技工/技術員
In完幾日就叫我body check
但body check完兩星期都冇電話
係咪已經冇左機會
可能等人數開班Training一齊入職
叫你body check都要錢
無咁易玩鳩人既
你in個陣有無問你邊間廠/邊條線心水?
3月23號?

師兄叫得你body check,其實=請左你

因為果一日 錦田大樓同 沙田連城都有請人,所以身體report 可能未咁快俾番MTR,所有等下啦一定得架啦

if真係無回音,我建議你立即自己俾錢做body check ,極危險
我form揀新界西first choice

仲有問題 係咪通常新入職都是技工??
我form填技術員 但應該都冇機?(2.5年引擎維修經驗
大把做左幾年飛機巴士佬轉入黎放心
我認識既都係技工 技術員就未見到
所以答你唔到
個個轉入黎都係貪就腳 工時短d 車飛 同做野舒服d

如果佢想轉你落技工會應該打電話問你意見
留意2993字頭電話啦
btw認真講 你如果乜都唔識入黎就技術員既
係會有機會比同事杯 背後踩你咩都唔識
特別係堆做緊技術員工作但個位係技工既師傅仔

技工入就無咁易有依個煩惱
名牌有記認話比人知你新入職
其實點解學師會咁被呀sir睇得起既
公司年資問題已經贏左

因為阿sir都係學師出身
但我係呀sir會覺得做到野話之你學唔學師出身
又唔係共產黨要紅二代
公司文化 冇計 好多都係學師升上去
想知前九記同M記
係唔係M記4仔負責做PAPER WORK多,手作3仔做哂
K記就4仔都要做埋
HACEO 入黎既就黎多過學師,放心
親生仔,見識俾街外入既多
Sor , 我都係會揀番學師先 ...自己友比較有親切感
你都係著返套老西啦
你都係著番套老西啦
如果唔識埋堆 親生仔都一樣無運行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞