「港鐵」2019年港鐵技工/技術員 學徒計劃 又開始報名啦

1001 回覆
11 Like 70 Dislike
師傅考下綠衫我又覺得無咩問題
問完唔識都好比返答案就得
唔係問完屌鳩你之後走撚左去就ok

我兩樣都見過 後者正撚屌
考條毛咩 你係咪搞錯左 係綠衫問黃衫 黃衫乜都話唔知

咁好心教你咩 最興企係隔離橋埋對手直接叫綠衫做 唔識做就直屌柒佢 綠衫除左最後一年都rotate 鬼識咩 根本個個都知其實係特登閪住玩綠衫
我搞錯 相反左
100 總數
唔好聽佢9up
地鐵綠衫等於親生仔,會識好多唔同人。
升職比起街外人更容易同快。
街外入去做的技工佬
老細次次都提我要入紙,次次都係學師滿師要搵位埋。變左要做一世技工

因為你做到幾叻都冇用

依家心灰到日日睇d有cert的帶隊,爆獲果陣識做都唔會幫狗鐵手,企埋一邊食花生

鬼叫間垃圾公司將做得耐而又進修緊的員工係垃圾

連內部interview 的機會都唔比你
師兄你唔識唔好尻吹
好少會玩尻學師
通常由佢地企埋一邊唔洗做野
廢時受傷有排煩,仲有做閪左件野咪又係自己食
同埋多數學師肯問師傅都肯教
有冇ching入去做得開心
Really?
態度正正常常冇人會玩尻學師, 比人玩果D通常都係串串貢,扮曬魚蝦蟹但又乜都唔識果類囉.
仲想讀書既入黎做冇問題.R完錢讀完好走
想係狗鐵繼續升職既人,最好最好由學徒做起.因為你會去唔到ZONE,見識唔同的人,對你將來都非常好.
如果屬於又冇學歷,又唔讀書,而又唔係學師出生既人我勸你唔好入黎做因為內部升職,你冇學歷,老細睇好你都冇用,過唔到人事部果關,注定做技術員GRADE既野但拎住技工的人工生活
AGREE 完全正確
yes 學師出身既呀蛇多數都會揀番學師,因為揀得你之前你已經俾人起曬底
我算做得幾歡樂
叫比以前私人工日日受氣舒服
又多野背下記下知下 唔洗對街西客
身邊又有師兄照住Lead住你

OTD嘅阿sir miss都叫傾到計
唔會擺款私人工咁用職權玩人

Yes 有禮貌d
做下research比師父知你有做功課同記野嘅
佢直頭會叫你今日唔洗做跟佢
佢快手做完之後
周圍行下廠 拎下d拆件實物解釋原理
上車開下case比你知係車上點作用etc

特別係學師岀身嘅老師傅有依個傾向
後生d 或野外來入嘅。
多數問極都係話我跟WI做 唔識
或者 你過境 我唔話你知
點會呀 SHD HUD TMD 出哂名
2 3線就可能會 FIRST LINE??? 得啖笑 吸下電池頭D塵先喇
emsd一樣有勁多人派到唔合理地遠
日日屌車程遠 學唔到野 無野做
所以毋須用呢方面去比較
到你有條件揀先再諗
同埋EMSD要對嘅客層面太廣
HA,AA,食環署,康文署,警務處,消防處,海關,律政署,廉政公署,懲教署,所有政府部門同市民等等
一年無見
廉價勞工係咁架啦
走咁多部門總會有d當你奴隸
我就預左捱

間間廠風氣差異都好大
最舒服都係八鄉
HUD河童 知你係4仔唔係3仔你就仆街了
遲下聯招s21
有咩要注意 自己廠有個位都係聯招
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞