「港鐵」2019年港鐵技工/技術員 學徒計劃 又開始報名啦

1001 回覆
11 Like 70 Dislike
見習技術員
技術員
高技 /之後睇你自己發展去其他特別post

S30
S40 咁

無 ,可以等你做左技術員先讀書 ,有 33%資助。 ( 唔洗諗住讀左書先=升得快d)
請問電話通知定係email通知有得interview?
做左2年技術員
21k
電話通知 ,2993 字頭
想當年 S20 同你依家同價
其實升做st 應該主力paperwork定落手做多
Paperwork難唔難搞
我見d st好多電話同email搵仲有安全好多野搞
搞到有d怕怕
兩樣都要做

人事:要編roster俾下面,每日安排下屬做d咩野。 要分配好manpower ,入 COT 。要安排下屬上堂,幫佢地搞牌。

做野 : ,正常無咩大單野 都係靠你去 trouble shoot 你都要落手做架

PAPERWORK : 個個部門唔同

利申未做過 S21 我行左另一條path

Paperwork : 要
同grade係難d
唔係唔比同grade轉咩
睇呀蛇心情...
途徑係點 其實我上左車好短時間
事實係司機好難升 競爭太大,同部門 TCI位少

轉過去基本上好難,因為車隊唔夠人

之後會有新線,但我記得TC要做夠4年定6年先有得in 所以果條水你又食唔到
tc勁撚多野要處理
你講緊Train Crew 定 Traffic controller
就係知難升
即係都係靠運..
對呀其實番工本身已經都係講運
遇到好既上司幫你既,你已經贏左一半
btw 呢度都係講番學師啦

作為師兄對學師bb特別有好感
traffic controller
老老豆豆 好撚大壓力架
日頭又要搞paper work , OCC頭頂又有3個incident Clock

夜晚仲撚慘,D人瘋狂打電話黎報開工,要睇清睇楚佢既procession area .

不過真心佩服呢班人
唔好做路軌。
地鐵咁多鑊氣都仲入去做,人工又唔係特別高
唔好話俾我聽為左張搭車證呀

你份工係搵到錢唔駛志在佢張證啦
況且貪佢同人迫咩
做黎做野邊到冇獲氣
地鐵你做唔掂又唔會炒驚閪咩
無錯佢係唔會炒你,因為年年都好多人走
佢自己都唔夠人用

我曾經做左一個月就走啦
走既係技工多
因為技工人工真係好低
技術員反而好少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞