「港鐵」2019年港鐵技工/技術員 學徒計劃 又開始報名啦

1001 回覆
11 Like 70 Dislike
30萬..唔係好多咋...一個S20 計埋番夜 都36萬... 同埋 你要儲既係CV ,份CV唔同左就係唔同左
做車 係車廠 拎車已經要填 黃紙同白紙 ,所以一定要有CP(T) . 除非APM
做開車既可以試下出面Alstom 呀,價高有花紅,一個supervisor都30k
Workshop咪冇囉
電牌都唔撚簽比你

如果而家出去做bs得唔得
拿 師兄,唔好喔大家同門師兄弟

試下in OPJD S20 ASSISTANT INSPECTOR OF WORK ,你留意下,經常請. 有既話睇下幫唔幫到你
高鐵點睇
搵下夜班錢睇醫生
Inspector of work 要6年經驗同埋又唔呢個post做咩
學師果幾年都計wo
隨車機械師好做既但小圈子文化到仆街頂頭果2位大佬人唔笑 狗都吠
易唔易入先
要準備既野易,其他睇果位呀sir既眼緣我識D廢柴都入到入去俾人玩,有個仲on9到係高鐵行車打錯MCB
有咩要準備
我都無話我係S20我G40咋

聽人講 S20低過 s21 ,因為s21上年額外加左8%
我做左唔夠6年...答你唔到...
大概起薪 24啦
得罪果句,可能高起薪點-2000-3000左右。。。
岩岩請做技工,係咪升技術員都係睇部門情況,依家技術員range幾多
講唔埋架wo師兄,每年個個appraisal 都唔同 ,十年前同8年前入黎起薪點我真係唔知
升技術員好撚易,唔洗睇情況,夠期就升

大概19-26
追哂咁多個post,
都係覺得留番係EMSD算數,
至少係做緊老本行,做MTR無一樣野我識做 (BS冷氣底)
何況有張degree會易升D
巴打想知in高鐵隨車會問d咩
1.基礎車既 trouble shooting 知識
2. 俾篇普通話你讀 (高鐵例車故障守則咁既野)
3. 係行車途中架車跪低,應該點做?
有無覺得讀bs比人水左咁
到到都要你做冷氣多
利申讀緊bs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞