「港鐵」2019年港鐵技工/技術員 學徒計劃 又開始報名啦

1001 回覆
11 Like 70 Dislike
我當年係見習技術員,亦都係8月19先interview,所以唔存在先投表先得
師兄讀pt degree?
想問下各位師兄
技術員學徒 大概會問啲咩

爬左文淨係知要準備英文自介
同埋會問安全意識 未來有咩發展項目之類
仲有咩其他野會問
非理科dse
學校學左d咩野/日常生活中,有d咩會係港鐵 站/車廠 實踐到?

點解想入黎港鐵?

你無讀理科點解我要揀你唔揀讀理科既人?

仲有唔好睇少安全,問到你嘔
唔該巴打
唔敢睇少 好努力準備緊
安全野係咪睇勞工處 啲高空地底之類指引就得
定係同張垃圾綠卡 問啲野差唔多 完全唔知點入手
謝巴你當年幾月報名?
5月 果陣4月連畢唔畢到業都未知
高空工作,唔可以用A字梯,要用ladder Platform. 有圍網

如果要搭棚,就要搵合資格人士簽form 5 ,個棚要有踢腳板。 係450-600cm高要加設圍欄,900-1150高都要加。 要有斜撐

電力工作, 要有電工A牌先可以做帶電工作(少於400A),做之要試mega test同continity test . 咁先可以簽premit to work .

密閉空間,confined place , 要用圍欄封住洞口,落去試要做Air test ,同樣要有 封閉空間註冊工人先可以落,確保救生繩同照明足夠

港鐵四大危害 ,我講左3個,另外果d你自己睇啦

仲有d PPE要齊呀 ,開工前要做safety breifing等所有人都清楚自己做咩都會有咩危險呀果d.

張垃圾綠卡就...,咪玩啦
最近返工玩傳說?
唔玩的
其實差唔多8月尾先in都有得趕到9月1入班
各有喜好
有冇可能去到9月幾10月仲有得執死雞

聽聞上年有人9月仲有得in (唔記得月頭定月中) 不過已經有更好offer所以冇in
無可能
今年大概幾多人爭1個位?
唔太清楚,問番要準備d咩去interview我就答到你
佢本身打咗個突,話明明諗住冇希望,已經疊晒心水8月尾返新工,點知返唔夠一個月竟然有電話叫去in 佢都有諗係咪有人走先再call人in
講緊入職起5年內?
另問如果年尾有一日兩日 (星期六日或紅色假嚟) 返唔到,係咪到時都會安排到 因為training正常喺working hours,只係唔知幾時開始要輪班
好撚老實 呢間公司 ,如果你一定要放假,你無曬大假都可以做到俾你
講真如果知道某一兩日紅色假一定要放,斷估唔會話去到要請no pay地步

反而咩時間講會好啲 in嗰陣、出offer定第一日返工講會好啲
番工先講 ,咁早講無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞