「港鐵」2019年港鐵技工/技術員 學徒計劃 又開始報名啦

1001 回覆
11 Like 70 Dislike
yes , 無得俾意見,無得揀
只有做同唔做
係運氣啊
加油啦 靠曬新一代了
好多人退休
技術員係咪姐係科文?
唔多 差唔多退曬,退休既升職潮都過左

不過開咁多新站 ,我自己就覺得IMD 同 station 既發展空間比較大 。
唔同,依家無咩科文了,之前做科文既都升曬做高級技術員管人。

技術員只係俾人呼之則來揮之即去既狗
咁技工算係啲咩
睇得明station
傻啦

技術員 要考 CP(T) , 要做 depot shutter , 要簽 Safety independent check , 每日做完野要簽record, 人工同技工又唔係差太遠.. 做得好 又唔會係你攞彩 ,做得差輕則屌2句,重則俾成班波地既人玩鳩你。

技工 - Who fucking care , 唔做就唔做 做錯係技術員指示得唔好 ,無野要簽 ,鍾意Sl就Sl , 總之唔係犯嚴重野 無人奈得你何

總有 俾人睇得起既技工 ,可以幾年內由升得高過你 ,所以做技工都唔洗灰心 自卑,我識一堆都係由技工升上黎既 S40.
s40係咩
好多位都可以係 Grade : S40
你地最常接觸到 應該係 Maintenance Engineer , DEIC (呢個極惡,車廠內佢話事).

當然仲有好多S40 grade ,但做學徒唔會接觸到。

因為你地個mentor 都係 S21 / S30
s30都已經好盡。
s40大部份幾乎已經係GT空降。
我個邊有個30做左十幾年都仲上唔到40。
first line 既話21同30人工又唔係話差好遠。
所以好多人都停係21唔再升。
First line 21 升TO /TS ,除非好肯定自己升到S40 ,唔係點會咁on9 升s30

做S21 , 做夠幾年 逗住27,8,9k (max 36k) , 番夜 加 少量OT , 差唔多出緊 成34-5k .

升S30 , 咪撚玩啦。

發夢識有個S21 升左未夠一年 ,上年加人工再 追加8% , 人工由 升職 18k 先跳到 23k ,再加人工24k ,再追加8% ,依家256xx
一年加左7千 仲有2條skill gate未過
技工留名
係真唔係呀
咁mtr property technical officer個邊易唔易升,
Sto,atm,tm係咩grade?因為太少人講
物業部門唔識 ,小弟對車廠最熟,其次係IMD既renewal project
小弟英文唔太好
有張工程職專文憑
入技術員定技工學徒好
doc難唔難升上去
4月尾 in第一輪 加油
英文唔太好唔關事 in技術員啦
2年前答你唔難 , 依家答你好耐 ,2年前靜係荃灣加九龍灣 有起碼4個YM退休, 仲有2年前仲有高鐵 SIL廠開位 請YM..

依家死局了
難*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞