IT界討論區(59) FG 50K 第一步:開新Post

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
打錯字啦,呢間a準無o甘離譜
應該係18k 嚇我唔到
痴撚線 鬼佬公司好闊佬 岩岩比左口頭offer 30k for QA engineer
Ullink其實好野黎
但小弟唔夠料呀嘛 一間入去比人踢番出黎就on99
入去再學啦,佢exposure好好,加油巴打!
果陣我筆試衰左入唔到
vmware 已經out, 黎緊會係k8s 既天下
cloud cert 有aws gcp 個d, 但so far 我interview 未見過有人require 呢d cert
trading vendor一向呢啲價
而家係劵商到做反而仲低價
自己做嘢平時會接觸到VMware
但又乜都唔係好識cloud
所以想搵cert讀
18fg Ruby on Rails developer
做左就黎一年了,份工都唔算chur
問題係上司唔係IT人,developer同事係老seafood又難溝通又唔肯教野
啲野要自己摸索冇所謂,但呢排越黎越冇方向
大家剛入行嘅時候有冇人帶住?
冇, 全部野自己學
有冇諗過呢個先係正常專業價
專業黎講就係 但我做得年半野同埋唔係專業
卷商缺人喎,就咁sd 2份只見過一次就2份都有offer
個價都唔錯
利申19 degree + 7年exp
咩價
係缺人呀 攬好多proj 黎做 但唔夠人試野 又未做automation
不過我而家呢間係中資 offer 23k
利伸19degree + 1.5yr exp
而家個市咁樣都咁高人工,如果係17年既市咪不得了
我開35K, 我SE出身未做過卷商,可能睇中我做開automation同linux啦
其實升職加人工去到30K後好難再上,都係轉工跳
你真係識automation 應該超吃香 佢地成日整埋d 手機股票app 但試就仲係人手試 得後台野同業務logic層先用到automation 但都仲係用script人手踢著

手機app automation 就冇人識 可能大家都太老 android ios又碎片化晒 勁多平台要試 如果繼續留係到做就要搞appium

鬼佬vendor聽佢講就做緊ui automation, regression 果d automation 就起好晒 都係execute 同main d script
我冇做過任何一間有肯教野的同事,
全是等你撞板後在背後唱9你係垃圾的仆街,
大細公司一樣
vmware大把公司用, 點會out
間間都識上cloud咩
你咁講cobol 到今日都仲有公司用tim
cloud cert 個d 唔識讀下無壞
但vmware cert 讀黎真係嘥錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞