IT界討論區(59) FG 50K 第一步:開新Post

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
寫病毒 然後sell自己防到呢隻病毒
剛剛做完phone in
45分鐘code on google doc,interviewer上海人
前面幾分鐘講下自己background
題目如下: (非常好運,我估係easy等級)
for a given list of ranges (a, b) where a < b
group overlapped ranges and output the resulted list of ranges
for example:
(1, 2) + (2, 3) -> (1, 3)
(1,3)+(2,4) -> (1,4)
(1,2)+(3,4) -> (1,2)+(3,4)
大概用左20分鐘寫好 code
然後interviewer話seems ok,再問time complexity,答完再要我比test data
比完test data話seems cover哂所有cases
跟住問左條probability問題,今次唔駛寫CODE,但答完無話岩定錯
然後仲剩10分鐘自由發問時間
你見咩?
因為本身都只係渣緊工程HD
想轉做IT既話要重新讀過HD再報Degree

而且學費之類要靠自己 姐係應該要日頭繼續做工程狗
夜校先讀書 起步會慢人5年到

利申 只得中學程度既programming知識+平時自己會玩下UVa之類既online judge
對於OOP呢類字眼都要google下先知咩黎
求求其其讀個工程degree都得
反正一有左經驗就過到海
Accounting firm有請junior
學校it support 好唔好做
APII 日日搲腳指

利申:做過幾年曲九
唔好,除左大學sub仔外,其他都係西工

之前見過女校sub仔,都差啲把池唔坐但夢途話我知唔好
近幾年工程好景過it,緊係走返工程啦
把持
唔住
前途
打完無睇就出
Pentest, security engineer, auditor,通常三揀一
好少請FG
最起碼要有一兩年vendor工作經驗
熟network,system,programMing 是但一樣
Big4做會好辛苦 但捱到4-5年就好好pay
有興趣知再講

利申:in-house security位
Google software engineer,失業咗兩個幾月鳥
番工有咩實務做
update政府D html page?
個個位唔同喎

睇infra / 睇application / in house support / inhouse development

大約係依幾類
其實佢個網唔係唔好
不過坊間大把做得好過佢
請印度人教
不如自學算啦
又一個二世祖成功 cap 水故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞