IT界討論區(59) FG 50K 第一步:開新Post

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
得我一個寫曲
想問你地有無響ci/cd set埋unit test ?
Yes. 做過兩間公司,一間幾萬人,另一間幾百人。兩間都有code review。唔一定係大公司先會有。
而家間有。舊公司無unit tests但有其他tests。舊公司code base係C無咁容易分開好細舊嚟test。
我想問你地會唔會係做code review過程教下d junior點寫好d既code 即係refactor下?
唔會教 但會討論下
討論完改唔改是但 通常都撚有時間改咩
可以參考現有既
參考現有 你既意思係參考400+行以上既if 同埋用goto
識玩一定用goto
會討論都幾好 起碼知道better practice 係點 同埋巴打你寫C++咁複雜 寫爛曲你點main
複雜啲咩 邊忽複雜
Main咪求其改下 睇下個system死唔死
jobsdb日日都係得d閪西, agent工點搵工呀量左2個星期地啦
緊係有
重有埋CI CD 要寫啲on9 assert True 既test case
都有嘅,唔一定refactor,其他野例如comment唔寫得清楚都會俾意見。又唔一定係senior教junior。如果係合理嘅回應,咁junior都可以教返senior,例如個senior唔熟果隻language。
agent工我照報
想問下跳板黎講 中資證券大行好定 trading software vendor 好

利伸: 不是p位
中資證券行9成都係用vendor
trading vendor咩字頭?
咁係咩位 support?
Vendor果間之前U字頭 而家比人收購左變左I字頭
QA位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞