IT界討論區(59) FG 50K 第一步:開新Post

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
大陸人做
其實如果間公司搬dev去印度
代表兩樣野
1. 佢核心業務唔係code 而係其他服務 咁既話你係間公司寫code係你on9
2. 佢核心業務係code 不過管理層on9 如果你繼續留係到係你on9
係 不過而家做緊果間聽講想請多d in house dev 壯大內部研發 話唔想成日比人揸春袋 所以應該都冇乜太大問題

Btw香港公司大部分核心業務都唔係code 而係用code寫出黎既software去做業務 而好多金融行業外判dev比印度 呢個係事實 淨番就得番Software Vendor 業務係code 又係自己寫 而係香港又有office
你誤會左我意思 我唔係話淨vendor
例如一間algo trading 咁佢既核心業務就係寫啲野出黎auto trade 咁樣design strategy同implement system都係核心業務既一部分
Oh ok 你岩 咁就唔止vendor咁少 雖然而家個勢係外判 但我覺得外判果d遲早會發覺外判係平但會出好多問題 最尾都係搵番本地做
Yes ar
但我唔會幫呢啲on9公司做 呢啲公司遲早會再on9過
除非我好等錢駛
咁都有負皮 有咩唔啱
而好多金融行業外判dev比印度 呢個係事實

我好肯定唔係事實。

同埋其他人都講過。香港做IT,一定做FI先有希望。

香港FI 係養咗好多外地人。日日講英文。
管理層唔係咁諗嫁
如果你既business係depend on一個好既system先run 到,咁個business既weak point就係it,渣春袋果個就係it
你係management會唔會比呢件事發生?當你係management你就要make sure求其用是旦一個vendor都可以run落去

皇帝打完江山之後係唔會比自已依賴將軍,歷史不斷重演
www.efinancialcareers.hk 求其search Java / c++永遠都請緊人。

靠山食山,靠水食水。香港FI係好大。

薪酬調查報告FI要分開計,因為高過其他industry一大截。
巴打QA識唔識寫script 做automation?

利申 manual QA
識少少 我之前果份都係做manual同寫case多
Automation就有人寫好同build好 我就做execute automation test 果個

不過未來一定愈黎愈需要automation 點都要識d
老細:react native比ionic好
我:那有人手?
老:比星期六日你係屋企學
ionic最大問題一定係啲更新成日都唔backward compatible
人手唔夠
老細
原本得1個app只係加function
之後話要開發第2個app
仲整緊下想做第三個
得我一條友整用react仆硬街
當 D app變出黎咁
禁下粒制就有個APP啦
重react native? flutter啦
老細:我想整到whatapps咁,
界面功能簡簡單就OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞