IT界討論區(59) FG 50K 第一步:開新Post

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
vendor不代表學到多D野
等比人chur到甩頭髮啦
Accenture仲要閪到
入去之前唔同你講去邊返工
一陣派你去數碼港
其實數碼港空氣幾好
數碼港好呀,我一程車到
好似有shuttle直到
番工要搭shuttle
一定不了
仲有另一間叫Itiviti 以前叫Ullink 呢間好唔好做 呢間應該會有offer 但我而家已經係中資sell side做緊QA
why
Nyfix 應該呢間野既product? 甲方乙方都唔知做邊邊好d
QA黎講甲方focus係實際場景應用既test 同埋load test之類同埋vendor management ,乙方就純粹focus on 個product 自己既test ,係會deep d 但冇得接觸業務場景
而家做乙方,做緊證券公司,聽佢地講就佢地全部都接觸唔到個軟件任何底層既code,最多可以做二次開發,淨係每完一次release就拎過黎我地testing場到試,寫好test case跟住試functional test, stress test, load test, 最尾UAT同接港交所個場做test。同埋黎緊想起automation test。

如果做vendor果邊既QA,覺得會唔會局限左係某個層面,雖然有機會接觸多D個軟件點運作,間野個名又響響地,但又因為所有野都build好晒,automation又有晒,入到去可能都係日日execute,第時想轉甲方會冇咁有用?變左淨係可以轉vendor?
利伸: 17fg 做左一年半野
之前份工都係QA,係VENDOR黎,不過唔係金融行業
17FG 你好 其實dev center搬去india好多地方都做緊,但老實講果邊D人寫code又求其寫,test果個又求鳩其,拎到番黎一定好多問題
而家都係一邊繼續做QA慢慢學野,一邊報緊入境海關officer,不過考到機會極微。繼續做私人市場既話,好驚到中年比人cut sosad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞