IT界討論區(59) FG 50K 第一步:開新Post

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
yes 教育個個
睇下有無IT佬有係呢方面發展 想了解下
大家覺得mobile 呢樣野過多十幾廿年重有冇得做?
笑撚咗出聲
frontend全軍覆沒
我覺得十年後會有新嘅 Real world to Digital world interface 到時 Mobile 就可應沒落,但到時應該老早轉去做新類型 Device 嘅 Programming,唔會話脫節收皮嘅。
cisa = it audit
cissp = compliance
而家兩張都係公廁cert, 冇經驗去cert到淨pass 冇撚用
有經驗有counter sign嘅等公司出錢考好過
公司可以full claim考試費
純粹想決定咗考邊個先 加上攞住cert搵工都易啲
其實兩個cert有無話邊個係advance啲
cissp難d
係嘅,
只係近排諗緊不斷做mobile development 會限死自己啲經驗係到,
當個世界慢慢shift mobile 去另一樣野個時,
你份工唔會有機會比你接觸到個樣野,
變相你好難跳出去咁...
青做frontend?
IT佬/婆本身多數讀STEM科目(CS,Engine,Maths,Stats)出身。點解無研究?你話發展教育方面係去學校教書?定開補習社/興趣班?
我都係做mobile frontend 就快做左兩年 想問下其實係咪都係做backend會穩陣d ? 覺得frontend好似進步空間有限咁。
係,而家好彩R到下web 嘅野做, 但都係frontend 野,
問題係公司唔會比你搞個backend,
你出去搵工,得做app 嘅CV 又唔會搵到backend 做,除非肯人工減一半...

啲fd 又話我做啲野太雜,
得mobile 叫做熟啲,兩頭唔到岸咁,
我都唔知條路點行落去
保守估計,當你一開始20k,每年加10%
20 * 1.1 ^ 7 = 20 * 1.1 ^ 7
其實唔難
保守估計,當你一開始20k,每年加10%
20 * 1.1 ^ 7 = 38.974342
其實唔難
Most backend is simple as f
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞