LIHKG 箍牙集中討論區 14

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
康齒堂未上箍 追完post極不安
正常 嗰陣我日日食薯蓉飲朱奶吊命
我半指定遊醫生 實際係黃醫生
今日落左藍色橡根 唔覺痛係feel到有野zip住咁
想問下落箍係咪會痛好多
橡筋先係最痛
上左箍之後好哨 嘴突
睇唔慣
上左上排箍幾日 下星期先上埋下排
但已經feel到上下排咬實同之前唔同左係咪心理作用
同埋呢到有冇人都係要打骨釘 係咪好痛?
打骨釘個過程我可以話無感覺,可能就打麻醉藥有少少比針桔一下咁樣囉,麻醉藥過後都會有少少漲痛感、痺痺地咁樣囉,最多痛半日。最痛係比骨釘磨到旁邊牙肉,每次個咀一侑都會磨到,依加仲越磨磨深,唔知磨到幾時
我個牙醫反而話唔需要骨釘可能佢慣咗傳統啲嘅做法
好怕後面啲大臼齒會拉前咗 嘴更加突

有冇人有同樣情況

呢兩日突然間套咗鐵環粒大臼齒壓落去勁痛 冷熱又無嘢
估唔到希望剝牙同上箍唔痛
過兩日你咬野就隻牙就”怨”到仆街
有冇人知白瓷粒實際係咪真係好睇好多?
想問下箍完之後啲啲牙係米會貼齊
就黎拆得箍但係鐵圈同門牙附近都有條~1mm既牙罅
用牙線可以直上直落穿過
問過醫生但佢都係話拆得
好睇勁多倍
睇都睇唔出有箍牙
真?
依家技術進步左好多
已經同傳統粒粒一樣
我自己一上箍第一日已經將門齒收返入
不過我一開波已經係用勁粗既鐵線所以拉力好勁
所以決定功力既係鐵線而唔係粒粒
有冇邊個牙醫箍得好可以介紹下
或者想consult有冇推介
Agger
本身係骨性倒及
箍左4個幾月下排牙已經收翻入去比上排及住
仲要第一個月只係箍左下排6隻
快到有d意外
同埋真係好唔顯眼
Selfie 大頭都只會見到少少反光嘅鐵線
同人面對面講野對方先留意到你箍緊牙
不過拉橡筋一開口講嘢就好明顯
你箍下排邊6隻?
利申都係骨性倒及 淨係落咗下排大小臼齒無落門牙 醫生話想收咗啲窿先想知個倒及幾時改善到
兩邊嘅犬齒 第二小臼齒 同第一大臼齒
佢嗰陣話比我適應下箍牙嘅感覺先
第2個月就上下排上曬了
我而家只係e起排牙嗰陣下排門牙係翻上排後面
d咬合都係亂七八糟
箍左4個月多d算係咁
個牙窿一直都係度 只係細左少少
唔係笑得太燦爛都唔會見到

倒及個定義係睇上下第一大臼齒嘅關係
我覺得骨性嘅話下排隻臼齒點都會前過上排
咁睇嘅話我相信我呢世都叫有倒及
我箍牙只係希望可以有自信咁e起排牙笑
我都係呢個
上個月開始戴
加油

有無問到大概箍幾耐?我個牙醫話兩年半到三年似想拉長嚟搞 我都想佢第二個月就上曬所有粒粒

btw你係專科?
係專科 都要兩年半呀
我自己都預左三年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞