LIHKG 箍牙集中討論區 14

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
入過去問下價咋佢箍隱形咁平真係唔知好唔好只係知如果箍之前要剝牙係另外收錢唔包的
第一日上箍 啲牙好酸好痛 完全唔想合埋口(本身倒及)大約幾時會冇咁酸
我三四日後開始唔痛
同倒唔倒及冇關係?都係幾日就唔酸?
我諗無乜關係
d牙適應咗就好好多
頭幾日訓教食野痛撚到
適應左係咪姐係適應個種痛定係適應個緊度
而家真係好痛好酸 日日食粥好悶
另外想問下箍完頭幾日食止痛藥得唔得架?
過幾日就會變返平時咁唔痛
試過唔得
個日頭痛所以食咗粒止痛藥
止到頭痛止唔到牙痛
發覺落橡筋好難 好驚自己嘅左手邊係翹住成粒膠
想問有冇人係上左箍之後先剝牙?你剝牙個隻牙有冇上釘?
我嗰陣係剝之前牙醫會拆走粒粒先
你朋友係咪都係搵佢洗牙, 都係洗牙員洗既?

我响佢度洗左都兩年幾3年, 我一年洗兩次

次次都係個醫生洗, 不過佢就有兩間房, 每次都係洗到一半佢就話俾我休息下, 佢過隔離房serve另一個客, 但冇見過洗牙員
如果$900唔係醫生洗好似貴左D, 雖然有時可能洗牙員洗得仲好

另外你上面講dr baram, 咁又真係幾貴, 不過第2次箍唔知會唔會可以平D? 唔戴retainer移位應該唔會要箍好耐, 不過都consult左先
決定唔到用傳統好定隱適美好
我上下排啲牙都係幾齊但有啲哨
早排consult左三個牙醫,三個都話要mok四隻牙,頭二個就話隱適美冇問題箍到,但有一個就話mok牙既話隱適美好多risk,會中線唔齊,啲牙收得唔靚,最緊要係可能會將啲大牙拉左出黎唔係前面啲牙收入去,咁就箍完前面啲牙都會收得唔夠入,recommend我用傳統
我自己原本就想隱適美多啲,但聽完佢講又好驚
有冇巴打有類似case分享下
哨牙老練都傳統
唔該巴打
冇上釘
想問下如果橡筋落唔啱位會點 我完全睇唔到自己上面係咪吊住個勾仔
我都係哨牙
箍緊傳統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞