LIHKG 箍牙集中討論區 14

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
戴左Retainer係咪唔可以飲有色既飲品?
想問下上箍係咪真係好痛?
會唔會話排牙冇咁亂就冇咁痛?
個醫生黎緊先幫我上上排 一個月後先上埋下排
無咁亂 咁郁既幅度無咁大
可能無咁痛/痛既時間短啲
我都有試過呀
都正常既
我一開始都係擔心哩個問題
我本身d牙好亂同有疊住 少哨
不過最後都係剝左4隻牙
整體上塊面係瘦左既 始終剝左牙 冇左牙骨承托
之前有牙套臉,依家好返少少 可能食多左嘢
同埋都儘量咀嚼多d,希望牙套臉唔會嚴重落去

你consult左幾多個醫生?
如果你好care哨果個問題,唔剝牙既話又未必符合到你要求

我之前consult左幾個,有d 就話上下剝1隻 再磨
有個又話剝4隻
有個又話下邊可以唔洗剝,只磨

果陣都考慮左好耐好耐先做到決定
我 consult左6個專科
有d照哂 x ray 印埋牙模
有2個感覺佢冇信心箍好我,所以連x ray 都冇照到
我本身包包面架

真係個個唔同方法
所以我好明你既煩惱

不過如果你想改善哨牙 可能真係要剝牙先會收得入d
你自己有冇心水邊個好d?
黎緊打算去箍
如果想個下顎線條靚啲同向後啲
係唔係落骨釘會比較好?
一月尾打過去話排期排到六月,諗住佢個朵幾好就等吓啦,點知前幾日打過嚟,話已經唔收新症,要取消我個consultation WTF
第一次上箍~請問大家只係痴粒粒同上鋼線?未會拉緊?上完之後真係無咩感覺
而家整retainer要幾錢左右?
我係,本身都以為無咩感覺 直到夜晚食飯
有黑三角點算?未拆箍仲有無得救?
我有少少怨怨地~~咁你係咪分開兩次上下箍?
我一次過箍晒上下排
有無巴打同我情況一樣?
有冇巴打試過沙田牙醫專科梁醫生

主要想搵專科 想問有冇巴打知呢位好唔好

或者沙田區附近有咩專科好推介
正常咬合應該係上排牙剛好包住貼住下排牙
但係咁樣個嘴可能會無咁凸
所以由側面睇既話下巴到鼻個條斜線會無咁靚
我之前consult過既醫生會問我想箍到幾入先
佢覺得亞洲人有少少哨牙先靚
牙醫而家同我講可以隨時拆箍
但係智慧齒前面隻大牙飛左出黎
佢本身無打算箍好但而家問我箍唔箍番
佢話個鐵圏一定會磨損個嘴同生痱滋
有無人係有箍到大牙,可唔可以比下意見?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞