LIHKG 箍牙集中討論區 14

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
都七七八八
以前啲姑娘好好
知道你有事例如啲粒粒甩咗
會叫你即日/聽日返嚟
其實我唔係好唔舒服
真係唔會特登等一個鐘入去兩三分鐘
我囉
算係脫苦海
大家箍緊牙嗰陣點刷牙?有冇用漱口水?
我比牙醫話我刷牙刷得唔乾淨就嚟蛀牙
到底正確既刷牙方法係點樣架?
想問下大家
次次複診嗰陣牙醫都同我清潔左啲牙先
佢係噴啲野喺牙到,有少少刺激
噴嗰啲嘢彈左喺臉到會結成小小嘅晶體
嗰啲咩嚟㗎?係洗牙?
次次噴完之後啲牙都變得好乾淨
轉咗個牙醫點收費?
黎緊想去趙創波度consult
想問下有冇人睇緊佢架

之前都consult過伍富山 但隱適美要6/7萬
當新case收
拆哂所有舊箍,再重新照x光,做牙模
3萬鬆d
近睇就覺眼
遠睇真係睇唔出
我即日上白色粒粒,但到剝牙為止嗰3個月都係未上介指同鋼線

說明書話藍色橡筋甩左可以等下次覆診再攝返,可能姑娘唔知醫生有叫你返黎,
之前我甩左舊膠,同姑娘講醫生話甩左要返黎,佢就比我約返時間佢話“咁醫生叫你返黎你咪返黎囉”
我都係同同事講佢地先知我有箍牙,
啲粒粒新換上去嗰陣好白好靚
咁我星期一打去bk先 我3月頭去睇 已經上左上排牙介指 等下星期剝埋牙就應該上埋下排牙因為之前下排牙太緊落唔到介指
點解 有朋友都有箍
我都係d牙生得好緊
攝完藍色橡筋就可以戴到戒指
聽人講 咩唔係專科先肯執人手尾未?
專科 睇post今年應該唔至呢個數喎
唉我都係乖乖地忍埋佢
咩問題啊
唔一定係專科先肯執手尾
我搵左好多專科都唔收,一係收7萬以上
我都只係好彩搵到個有heart既牙醫
有無用牙線?上咗箍啲粒粒同鋼線都會好易攝食物,可以試吓先用牙縫刷清一清鋼線虛位,再用牙線,之後就照平時刷牙
次次要等好耐都算
入去就係叫你坐低 整完就講byebye
牙醫份人好nice有禮貌 箍咗效果都唔錯
但就係成日都唔講做咗啲咩
大概進度如何都唔會主動提
一開頭嗰陣連會落骨釘都唔知
(唔知其他牙醫係咪會咁 如果係嘅我怪錯佢)

已經好耐無再上嚟呻呢間嘢
上面回覆都講咗 今次真係嬲到痴咗線
鐡線條條fing 打去診所 姑娘話
一係你請假嚟但唔會有假紙俾你
一係你等十日
Btw佢唔係直接講呢兩句嘢
但總括係一樣意思
牙醫冇問題 咁就唯有忍下啦
仲有幾耐箍完?
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20091220/00407_021.html

兩睇啦初頭都有擔心過,識人箍過冇問題,而且都幾多人上去
箍完話你地知伏唔伏
同我一樣但有兩個朋友箍過都好好 咪簡呢間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞