LIHKG 箍牙集中討論區 14

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
換完鐵線第一日冇嘢
第二日刮到咔咔聲
郁得咁快?
少少少少咁囉
或者你食嘢唔平均,淨係用一邊食嘢都會令鋼線移位移埋一邊
唔舒服就打電話上去剪啦
你比咗錢佢賺,唔好怕唔好意思
同埋真係好爆下,亦都覺得有啲hea

唔該絲打(?)
想問大家箍傳統係點清潔d牙
宜家清潔一次起碼要半個鐘以上
牙線超難入去鐵線入面再攝入牙乸
而且d牙好緊繃好痛好難攝牙線入去
如果太大力格硬黎仲會流血
然後刷牙又要用牙縫刷刷粒粒左右兩面
真係好大工程
我都係 但驚好似其他巴打咁講話白費呢個月所以約左下星期痴返
黎緊九月會去exchange, 1月先返 係咪應該返黎先cool?
呢個真,不過我冇用牙線。而家好驚有牙周病
其實我想剝埋兩隻智慧齒 係下排牙。。
照xray個陣已經見到佢打橫生 醫生又話冇咩影響
話遲啲痛先剝 但我箍個到又冇得剝要轉介去第二到
我又驚遲啲爆出黎箍完排牙會唔靚
究竟去唔去第二間剝左兩隻智慧齒佢好?
我已經上左箍一年了 仲有一年箍
即係佢地仲未生好?
我岩岩上箍第二個月
老老實實如果你追求d同你解釋好多 講好多野既牙醫佢一定唔係架啦 同埋係等好耐但去幾分鐘就走個d
但點解當初我會選擇佢 一來平 唔會話印哂模先知幾多錢...... 二來佢雖然第一次consultation 都係快到仆街 但佢短短幾分鐘就好快講到我咩問題 同剝邊幾隻牙
三來d姑娘幾好雖然哩個理由有d on9 nice得黎之餘你問佢地d牙科野其實佢地都識答
我覺得佢做野係好撚快 但又一定唔代表hea 正如佢剥牙其實都好撚快 我一次剥四隻 但手勢真係幾好 第二日就食到野

不過爆就真既 基本上係你就佢時間 book左都唔洗指意臨時改
(效果我唔敢講 都係第二個月咋 不過都郁得幾快 有試過甩最入面(大牙?)一粒鋼粒 不過姑娘話係正常因爲初初咬合唔正會好易甩 其實都唔知真唔真 不過聽住先
同埋因爲太full佢都係等你下次覆診先上返粒釘)
你比你果個黎
飲水都痛
去緊箍 咁我咪要矮幾星期粥
個幾星期
想問冇左最後個隻大牙 係咪一定要種牙? (唔係智慧齒)

唔覆診仲麻煩
你用過牙線見到D食物渣滓比牙線帶咗出嚟之後
就會好勤力用
有D人箍牙時會無啦啦牙齒敏感
不過只係一段時間(半個月內都仲係正常)
我真係好辛苦。。
有D醫生可以幫你拉隻智慧齒去當大牙用
我都試過三個禮拜係咁
之後就會自己無嘢
有冇話用邊一種牙線會方便啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞