LIHKG 箍牙集中討論區 14

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
係咪都剝左牙先箍
本身都想隱適美 但又驚唔夠拉力
你講個"詭秘reception阿姨"D野, 我笑左
個阿姨我之前冇見過, 係舊年12月果次先見到
佢叫名時叫我"小珍" (當我個名叫陳小珍), 心諗同你好熟咩, 第一次見咋喎
跟住就同我講加左100蚊, 但平過其它客ga, 細細聲叫我唔好俾其它人知
又話我個retainer真係太黃太污糟, 快D整過個咩, 唔係的話會爛牙, 真係好似d beauty consultant
其實我個retainer係隔左幾日冇浸假牙片, 我浸返同清潔返, 都仲係保養得好好下
個阿姨仲要表情誇張, 又好似話得事咁, 我以為係個牙醫阿媽定外母
same呀巴打
俾個牙醫講完好驚用隱適美箍出黎效果唔好
傳統啦
箍陶瓷粒嘅話真係唔覺眼
諗緊好唔好搵個專科consult聽下意見
再搵返普通科箍
有冇人有專科好介紹
想問下啱啱箍個幾日咪會酸痛嘅 咁如果我第一次箍已經加左橡筋係咪一直都會咁痛好想知個痛會唔會幾日後就冇
請問有冇人係伍富山度箍可以做介紹人?

https://t.me/thank_you123

thanks
我原來政府公務員家屬箍

箍到上年3月之後就變帶定型器

但我夠年齡同埋夠期要出去搵醫生箍返緊個定型器
係咪搵普通醫生就得 定要箍牙醫生果d
同埋要幾錢左右
正常真係一年洗一次喎有人想乾淨啲或者箍緊牙咁直頭半年一次都有
其實箍牙醫生嗰邊個姑娘叫我四個月左右洗一次,不過醫生係專科唔做洗牙,應該唔關想賺多啲事
我自己就大概半年洗一次啦
一年洗一次真係正常,咁你一年前箍完之後洗咗一次,一年後檢查嗰陣叫你洗牙我覺得都唔係咩hard sell姐
consult 左 專科
Consult 已經要800 連埋牙模xray搞左成4000 好貴
我就係洗牙嗰邊叫我半年一次 可能箍緊牙上網睇好多人都一年一次到
會傷琺瑯質我都有聽過但我箍牙前都少洗牙 變左有牙石zip住冇搞到
前排剝牙順便洗牙 發現門牙有黑三角窿搞到好驚箍完都會有
依家用超聲波震盪+水柱洗牙
唔會傷得過你D牙石痴住牙肉搞到牙肉萎縮
你平時有飲茶同咖啡習慣嘅話
箍牙半年已經可以好污糟
通常決定做先做牙模xray
建議你打去診所問
習慣咗就唔會痛
依加箍牙順便學埋牙齒健康以前冇咩點理
有xray做consult會全面啲 但牙模就真係firm係果間做先做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞