LIHKG 箍牙集中討論區 14

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
如果箍緊牙 仲用唔用到電動牙刷刷牙?
定係要換軟毛既刷頭?
照打過去整啦
如果排牙比較唔齊/深咬太勁一開始可能會狂甩
如果係深咬太勁可以問佢幫你墊大牙
深咬係underbite? 我已經墊左喇但都係甩
deep overbite
你啲牙好唔齊?
我剛剛上箍時最唔齊啲位上左一星期就訓訓下教自己甩左
整完再過三日又甩左次(再整墊左大牙) 之後箍多一個月左右隻牙返左家鄉就冇甩過了
我嗰陣係唔會幫你要剝嗰啲上釘
但會上哂其他 連鐵線都上咗一part
p.s.我係kongu 教學病人
同埋正常應該係先剝後上釘
頭一二日都係食下碎肉粥
用有藥性果款漱口水漱口
第三日開始可以刷牙+漱口,但唔好刷傷口血塊,可以繼續食多日粥
第四日可以用另一邊咬下食物
第五日開始可以刷走血塊(無再流血就代表ok),同試下正常進食
同我差唔多 啱啱剝完就食薯溶 第二日就咩都食
其實剝牙真係冇乜野 反而上鐵線我就真係咩都食唔到
我剝牙同上鐵線都冇乜嘢
好快就正常咁食到嘢
係做完正顎手術到宜家三個禮拜多d都係剪碎d嘢黎食
同埋要食d軟身d既嘢
但係我已經係最出既大牙墊左 仲有冇得墊
但間野真係好多人 要約好耐
邊個牙醫咁誇張
啱啱剝完,真係好唔慣,痛就得第一日痛,頭兩日都食粥,跟住第三日可以食到面,成日驚會咬爆個傷口,所以就著就著咁食。

其實會唔會食食下野,個傷口掂到食物而爆?
好似電動刷得仲乾淨
千其唔好沖走舊血塊住 寧願留多幾日
我嗰陣就係一剝完就正常又飲又食 後尾dry socket痛到仆街
我已經好似冇左個血塊, 純粹得肉係到,點解痛可唔可以講下
吞嘢/啜嘢飲嗰下最易郁到嚿血塊
咁無嘢啦 正常係要生血塊 嚿血塊先慢慢變肉芽
我無咗嚿血塊 所以嚿肉芽生唔到 個傷口骨頭直接暴露喺空氣到 食止痛藥都止唔到嗰隻痛
聽到都覺到痛,點解我地食野要經牙
邱家寶 約一個幾星期叫唔叫耐
想問有冇人內箍?
咁樣仲好危險
因為會加大細菌感染危機
你應該驚細菌感染多過驚爆傷口爆傷口都係咬棉止血姐
好少人會用內箍嫁喇
因為白色陶瓷都已經唔明顯
再唔係就會揀隱適美
內箍清潔太麻煩做得唔好會蛀牙
點解大牙拉橡筋可以咁痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞