LIHKG 箍牙集中討論區 14

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
照左xray既話一睇就應該會知係牙定骨問題
用假牙清潔錠已經ok
你d牙有記憶力
起碼睡前要戴
有冇人有牙係入面牙肉冇出黎但又想箍牙or箍緊牙?

本身自己有箍緊,我遲下有個手術拉入面隻牙出黎
好緊張
我本身都以為自已突到要做正顎 但邱醫生話唔洗做
我依家淨係得牙套 佢話比我試帶下
係咪其實依家唔帶都無所謂
有無巴絲分享下
分兩邊
你要留一邊食嘢
多謝你
有兩隻做手術剝曬
淨係俾咗第1副箍?個陣牙醫比咗頭2副箍(第一副冇attachment位)但因為我係磨牙同剝咗隻牙同日上箍所以我乖乖地戴足10日 到依家每日戴足22.5-23粒鐘

Btw乖乖地跟牙醫講啦 要習慣人箍合一嘅日常
之前都有醫生叫我咁做 開刀拎佢出黎先箍牙
但係要唔知半身麻醉定全身麻醉咁做
風險勁大 我又覺得唔值得咁值 驚得不償失
仲要勁貴 其中之前consult過荃灣梁醫生仲話我係面頰問題

你用左幾多錢整?上排定下排?
比哂 收起左第2副
你講到咁嚴重,可能要睇口腔頜面專科
但勁貴
建議你有心做嘅話,問下箍牙專科睇法先
如果有需要就問下有冇得寫專介信去菲獵牙科到做
比哂 我牙醫配給制 每次比幾個我
唔係啦 我轉左中環睇 都係專科
佢知我case之後俾到信心我
話幫我拉隻牙落黎 佢話係好常見既療程
應該唔洗話下下都要開刀拎隻牙先箍到牙
想問下有冇同路人係咪都一樣呢啲情況
最後結果係點
我係康齒堂睇呀
多謝箍牙集中討論區各位巴絲
追足咁多個post,我真係學到好多嘢
終於的起心肝搵咗梁苑莊consult
佢同佢既護士都好professional!
同埋唔會急住迫我落deposit
知道我係學生,比我慢慢儲好首期先
請問各位巴絲可唔可以refer我呢?
https://t.me/Bonjourbelle
大恩大德 沒齒難忘
有冇人試過箍牙嗰陣蛀牙最尾點解決
懷疑自己蛀牙
我箍牙醫生都話要半麻甚至全麻嘅手術拎d牙出嚟
講到要去私院做手術
佢唔考慮拉d牙出嚟係因為本身排牙唔夠位同埋其中一隻牙錯位(犬齒生左係門牙中間
剝係最適合
所以轉介左我去口頜面外科
睇完ct個醫生話普通剝牙咁係牙肉打麻醉針就剝得
要全麻剝嗰d係要剝嗰隻牙埋左係骨入面嗰d case先用, 因為普通打麻醉d藥入唔到骨
風險我覺得唔大
係剝牙過程比較長, 要打多幾針麻醉, 剝完面會腫左少少, 個傷口有d大 要小心清理避免發炎, 同埋要翻去拆線
其他同普通剝牙差唔多
成個過程total 20k
呃左3日病假(其實麻醉一退就可以正常講野
其實冇咩好驚 加油
反而好奇你點解未拉隻牙出嚟就可以箍
唔會阻住你d牙郁咩
我IG同youtube見過有片係介開牙肉
再幫果隻牙上釘釘同鋼鏈拉佢落嚟
你覆診時問下醫生
然後睇下佢話你有冇問題
佢可以搽嘢幫你保護法瑯質
有無巴絲係無剝牙 就咁磨牙箍invisalign
我自己覺得自己有啲嘴突 門牙有小小哨出 啲牙都算齊 正面望無乜問題 只係側面有小小嘴突
consult左兩個醫生都話我係假哨
驚剝牙會收得太入 因為我本身塊面細
佢地就propose我磨牙 但只會收翻平兩隻兔仔牙 灘平啲牙 排到啲牙無咁U字 要帶舊野整闊個口腔
但之前追post好似有巴絲講過磨牙箍完望落會仲哨
所以落唔到決定 好驚箍左衰過未箍
有無巴絲有差唔多經歷可以分享下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞