[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(149)望下#1 先 持續更新中

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔該巴打 其他有冇問題 如果開2k 幀識怕唔怕低

另外2k 144hz mon有冇推薦
吸塵機
279qr但未出
唔會
我用2700x推張2080ti都鎖到2k144
除3a大作
問完又岩價咪叫油耳上門收機幫你搞
記得法奧好愛白汁腸
Acer Predator XB1
1800 rpm 唔算高
巴打唔好意思 講漏左 鐘意曲屏多啲
我見bf5測評2080ti係1080p下幀數都唔算高
另外仲想問下其他配置仲要唔要改下咁?
ippc 打冷排一流
CN 都係大牌
嘈完都係要等
試指出4k 144hz 要咩配置(10分)
Trio 好撚大張wo
請問z390 Gigabyte 定Asus好? 主要用黎打機 不SLI不超
asus pg27UQ,24k 的mon
Asus 壞左
CM
主機呢
研究左幾日嘅砌機list,求意見

cpu: i7-8700 $2560
mb: msi b360m pro-vh $470
display card: EVGA GeForce RTX 2070 Black GAMING 499usd
hdd: Toshiba DT01ACA100 1TB $275
ssd: SAMSUNG 860 EVO SERIES 250GB MZ-76E250BW SATA3 $393
ram: KLEVV VALUE SELECT 8GB (1 X 8GB) DDR4 2666MHZ C16 *2 $440*2
psu: COOLERMASTER GX650 RS-650-ACAA-B3 (bronze) stock
case: CORSAIR CARBIDE SERIES® 88R MICRO-ATX $299
再是但買2個風扇
total:~9k

喺jumbo/faroll買

想問
1.個list有冇咩問題?
2.cpu唔超頻有冇必要上9700k?
3.顯示卡諗住揀其他巴打推嘅evga,但係見price $4100都有隻palit,唔使特登外國訂,有冇得諗?
4.關於RTX個Bundle,如果我喺amazon買點拎promo code?
5.我原本有隻裝左window嘅ssd KINGSTON SV300S3 照道理係咪可以就咁隊落去?
6.同埋巴打講嘅define c case都貴貴地,我揀個平atx睇過spec好似冇咩問題,有冇咩意見?
7.隻牛係之前喺黑店買返黎,用左半年,我知你地好憎coolermaster,但係認真問,留返黎用得唔得,會唔會話唔夠力/易燒?
8.想問下有冇邊到買齊野之後有冇得拎落鋪即場砌或者上門砌?

thx
New egg 買ram 有平
1. SSD有m.2用m.2啦,快過sata好多
買多條ram行雙通道
2. 睇你點睇,9700k原廠都幫你超咗好多,手動超都係超多少少, 不過價錢貴好多
3. Evga大廠,穩陣啲
4. 唔知
5. 最好重裝windows, 有機會撞driver
6. 睇自己畢直買啦
7. 夠晒推, 既然都買咗,咪用到壞先換
8. 上飛馬/faroll買料砌機送貨一條龍
你部機換左咁多野,你可以試下照隊SSD落去,睇下Windows 自己認唔認到的
我果時轉底板(冇換U) 就認到的

爸打叫你唔好用cm牛,就係因為佢容易燒,唔係做咩要屌佢
火牛燒有機會整死底板同U,呢樣搏唔過

你唔超U,買K U冇意義的
1. SSD有m.2用m.2啦,快過sata好多
買多條ram行雙通道
2. 睇你點睇,9700k原廠都幫你超咗好多,手動超都係超多少少, 不過價錢貴好多
3. Evga大廠,穩陣啲
4. 唔知
5. 最好重裝windows, 有機會撞driver
6. 睇自己畢直買啦
7. 夠晒推, 既然都買咗,咪用到壞先換
8. 上飛馬/faroll買料砌機送貨一條龍

我見人話M.2 會熱,唔知使唔使另外搞散熱,所以諗住廢事煩整隻普通嘅

我係買2條RAM呀

撞driver有咩後果?照試得唔得
唔該
AData m.2 有散熱片附送
撞driver 開唔到機/用唔到
要入安全模式慢慢解決driver
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞