[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(149)望下#1 先 持續更新中

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
AData m.2 有散熱片附送
撞driver 開唔到機/用唔到
要入安全模式慢慢解決driver

好似得tlc,驚唔驚?我之前google啲種類話tlc早壞d

如果撞左,可唔可以就咁換返隻ssd出黎先,用新ssd裝window,再del返舊嗰個?
揀大牌子同埋唔揀低階產品就冇問題
同埋最少買240/256GB唔好買低過呢個容量
而家主流 ssd 都係TLC ,而家既TLC 已經比初出個時好左好多,基本上你唔係用黎不停BT 三年內都好少機會壞
on9
BTW想講番M.2唔一定快過傳統2.5SSDM.2一樣可以行SATA
M.2只係其中一種接口, 只不過而家M.2都好少行SATA, 正路都係行PCIE既
我個p350xx52擺前,一隻垃圾cm扇擺後做抽出 打機時可以當部機暖爐咁用
Btw有時頂唔順會開盡曬啲fan再戴耳機
1080p144都用唔盡張卡
2k會食埋cpu
先開放大分別
2張2080ti或2張titan rtx
今次真係on99
有無巴打試過隻 sandisk extreme pro nvme ssd 500gb
我見做緊 700蚊 5年漢科保
究竟好唔好?
裝驚?
是但啦
新手求意見( 打機多,唔超頻)

CPU : i7-9700K
底板: Gigabyte Z390 GAMING X ATX
Display: MSI RTX 2080 VENTUS 8GB GDDR6
RAM : G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 8GB x2
火牛: Antec HCG GOLD Series 750W 80Plus Fully Modular PSU
HDD: WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
SSD: Samsung 970 EVO Series - 250GB PCIe NVMe - M.2 SSD
機箱: ANTEC P8 ATX (唔識揀)
散熱: NZXT Aer RGB 140mm digitally controlled RGB LED fans for HUE+ (FANNX-AR140-B1) (都係唔識揀)

加埋$14000左右
Psu 換
Ram換
Cooler咪春用120
都用到成萬4case咪用咁廢
唔超用到k又z板
慳番d上2080ti好過啦
btw點解牛都要換 呢隻唔錯喎
你買得K U就預左要超,散熱用140mm就點都唔夠
上280 / 360啦
好朋友list, 頭大身細
完全唔值14000
唔超頻又買z板k u
Ssd 得個250gb斷估裝完window…啲game 就裝去HDD
機箱又普通
Ram 又廢
新手一問

我本身用緊notebook打機睇片 咁我想砌部枱機 想問我部notbook啲配件係咪基本上都用唔返㗎啦

Notebook型號:
http://www.fujitsu.com/tw/products/computing/pc/ap/notebooks/aseries/ah544/

Thanks
hdd ssd用得翻
970 evo 終於冇了

轉970 evo plus
好彩水尾買得切

samsung m.2 賺到笑
咁佢d ssd係高水準既
1660 TI

2200-2600
Zotac < Gigabyte < inno3d < MSI < ASUS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞