[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(149)望下#1 先 持續更新中

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
好多笑話呀
thanks,有冇其他巴打有其他意見
唔該晒!好好用
係wor無問到洗唔洗itx
求意見上面個list得唔得?唔該巴打們
有啲舊零件留左係度又唔想晒
呢排諗住砌返部機比表弟用
但係舊機箱又頂到個120水冷
而家搞到R晒頭
有無啲三四舊水機箱介紹

底板 : P8Z77-V-LX (12" x 8.6" ATX板)
RAM : Corsair Vengeance DDR3
PSU : Antec HCG 620
Cooler : CM Masterliquid lite 120
唔使啦 atx夠
正方形唔得呀 闊都要20cm左右先放得落
屋企細
我之前開左post問架 有咩伏?
除咗死雞可能伏,其他好似都ok
咁樣得唔得

CPU
Intel Core i7-9700K BOX  3440
主機板
ASUS ROG Strix Z390-F GAMING 1640
記憶體
G.Skill DDR4 Aegis Gaming 8GB 3000 Mhz 460
G.Skill DDR4 Aegis Gaming 8GB 3000 Mhz 460
顯示卡
ASUS ROG-STRIX-RTX2080-A8G-GAMING 6900
固態硬碟
Samsung 970 Evo Plus 500GB 975
硬碟
WD Blue 1TB (WD10EZEX) 316
電源
Antec HCG GOLD 650w 719
機箱
Fractal Design Define S Window - Black 808
散熱用品
Corsair H115i Pro 1050

$17000左右
有限畢直俾隻rmx你
不如轉m.2
買隻屎少少牛
Ram 3200mhz
唔該
同埋點解多數都3200, 唔用3600?
性價比高D? (新手)
手動3200cl14輕鬆超上4133c18-19
3600俾無腦麻
我係
define mini C 係最好

之後係雙倉機箱, e.g. Corsair Carbide Air 240
之後係inwin 301c 得一個HDD位, 又無咁好
4133cl 18用b die ram 容乜易超,過4000mhz 要keep cl16先係挑戰
一千蚊樓上邊張顯示卡性價比最高最抵玩
shakoon M25
DeepCool MATREXX 55
rx570 rx580 送2隻 Game, 唔係間間有得送
DeepCool呢隻睇落唔錯
搵日出去望下先
仲有無其他推介下
成日都係睇到啲貴箱
Deep cool 呢隻無前filters
但有RGB, 睇落型D, support EATX板, 同Front: 120/240/360mm radiator; Top: 120/140/240mm radiator; Rear: 120mm radiator
不過我對塊玻璃側板有啲擔心
因為我表弟屋企有工人,驚佢掃地個陣一下大力篤落去就仆街

想問下咁多位 點解我用雙通道2666既RAM 佢話我得1330左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞