[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(149)望下#1 先 持續更新中

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
水魚價早兩個月收左張$600
1K 新卡買570
礦卡收588 1066
去二手區收一塊B250啦,大把選擇
Ok, thx again
岩岩換左張2060
諗下諗下都係想換埋其他零件
會留番隻火牛 機箱 HDD
火牛係Antec NeoEco II 550W
暫時條list係咁
可以有多一千蚊筆直左右
有冇邊個位可以再升級定用番呢條list就OK
Thanks

Intel® Core™ Coffee Lake i5-8400

ASUS PRIME B360M-A

ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19 X2

SSD
Samsung 970 EVO Series 250GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
全港無2666 C16賣? 不如去海淘番兩條
hyperx 都唔錯又唔貴 免運費送香港
仲有一pair pair 選擇
你買3000hrz, d10都唔係貴, 冇謂淘寶又冇保
我之前開左post問架 有咩伏?
有限畢直俾隻rmx你
不如轉m.2
買隻屎少少牛
已買 唔緊要啦當遲啲升級用
但ram嗰度點 無哂2666 c16
你買3000hrz, d10都唔係貴, 冇謂淘寶newegg/amazon又冇保
因為唔太熟 所以唔敢亂買
怕換塊新既啲料又唔岩洗
問朋友 佢叫我上淘寶
都唔該樓主你先
驚死就約係深水埗A shop交收
比10蚊試機先交收
你搵啱型號,有保養,試左機先比錢
安全的
決定左

我依家i5-4440
gtx 750
4gb ram x2
mb係B85M-HD3
火牛450w

想問motherboard啱唔啱插張2060?

啱嘅火牛要幾多w?

thx
係咪唔會有兼容問題呢樣野?
我去搵下b250m先 唔該
應該冇,6代7代同一針腳
我見你用B150,所以suggest B250比你
你搵到啱價的,升上去Z270都得
如果唔介意冇內顯,買9400F仲抵
裝左ryzen master之後即刻hang機藍mon想點

1TB SSD唔洗1000
師兄講既係z270m?
spec
i9-9900K
ASUS ROG MAXIMUS XI HERO Z390 ATX
ADATA XPG SPECTRIX D41 (2 X 8GB) DDR4 3600MHZ C17 RGB
Gigabyte GeForce® RTX 2080 Windforce 8GB GDDR6
Samsung 970 EVO Plus Series 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
SEAGATE BARRACUDA® ST2000DM008 2TB 7200RPM 3.5
Corsair RMx Series™ RM850x-2 850W
Cooler Master MasterBox MB530P
Noctua NH-D15S
Gigabyte AORUS AD27QD 27" 2K 1ms 144Hz 10Bit FreeSync Gaming Monitor
Total 22,914.00
求評 OK就去馬
Ram轉做gskill乜春Z既3600c16
牛落返750都夠晒
乖落返用9700k,9900k要用aio 280 or 360
咪春用cm case除左最高階果兩三款
月球做乜用成4千5買freesync
一個EATX一個ATX size唔同架喎
你有錢有地方當然有大食大
但用唔用得著又係一回事

但用唔盡張卡啫
唔使用盡住

我慢慢逐件換

你意思係火牛夠力?

motherboard 又ok?
RTX2080唔係可以用freesync咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞