[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(149)望下#1 先 持續更新中

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
相認了?
唔想咁快死卡就換埋牛
插單8pcie 應該開到機

等睇一LOAD game 著火出煙
依家機都開唔到

但無理由卡都未activate 就死機掛,係咪我有野整甩左

check左得依條係無野插,有無用架
1. 你呢隻Type-R 450W只有一條6+2唔夠插
2. 呢450W入面好大部份都係3.3V同5V, 以前啲機會食多啲呢兩樣, 不過時代已經唔同晒, 而家比較睇重12V, 你呢隻12V輸出只有240W
3. GTR呢個牌子品質唔好
4. 加咗呢張咭之後呢隻牛已經唔適合你呢部機, 必須換一隻好啲嘅
5. 絕對唔好駁轉接線夾硬用
呢條係3.5"磁碟機供電
請換牛, 原因睇我上一個reply
用黎插floppy 架
我聽日會換(今日唔得閒),但想睇下點解開唔到機

照計我無打機,佢無理由已經chur電chur到機都開唔到
轉返張卡佢都係開唔到機
插漏線定KO左隻牛
機都未開,照計收左佢皮佢都應該哀號聲啊

佢係乜反應都無
好多咭都要插齊先boot到
一係換牛之後試, 一係搵朋友試
我轉返張卡,佢都係開唔到,可能有野壞左
thanks 巴打

CPU:Intel i7-9700k
MB: Gigabyte GA-Z390 AORUS PRO WIFI Z390
RAM: ADATA XPG GAMMIX D10 DDR4 3200MHz 8GB X 2
Display: Gigabyte RTX2060 GAMING OC 6GB GDDR6
SSD: ADATA 512GB XPG SX8200 Pro M.2 2280
Power Supply: ANTEC HCG-650 80Plus Gold 火牛(Full Modular)
Case: NZXT H500
CPU cooler: Corsair Hydro Series H100i PRO RGB
總數:$12,097

個list係咪可以去馬
想問下Gigabyte塊mb同gpu有冇伏?
另外預留升級的話psu有冇需要上750/850w?
thanks

圖,有無插漏野?
你仲有畢直咪rmx750-2
下代display card換加換月球
或者用舊錢轉ssd做980 evo plus

基本係咁定住先 但散熱戈到唔知邊個好 巴打們幫幫眼

另外case除左r6有冇其他推薦?

仲有冇mon推薦?主要打fps類game 27吋144hz

火牛戈到如果降750夠唔夠用

唔該巴打們
聽日換case 換牛
唔好搞咁多
一陣d 野亂咁燒哂仲煩
case都要換?
純fps dell 2716用緊
你玩rgb咪柒船
型既咪nzxt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞