[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(149)望下#1 先 持續更新中

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
買多條8Gb 2133MHz就得
你果條應該係2133 (dual channel)
u轉9400f 其他無意見
Thanks 有需要同牌子嗎?
冇所謂啦,二手有平買平
唔係壞的就得
Ryzen裝win7係咪始終都有軟件兼容問題
連teamviewer都閃退 alert都冇唔知點算
事件檢視器
請問 1660ti賣街未
有無巴打用緊東芝. HDD. DTACA300. 2TB
同MG 4TB. 4TB係咪嘈過2TB好多?
一開機果下stuck係撳 f2 or del 入bios個位
有無解決方法?
你係咪 win 7 iso 加左料果隻
你想唔show 呢個出黎?
入BIOS開fast boot
router都要rgb
想問顯示卡唔同廠整有乜分別

gigabyte
asus
msi

另外都好奇點解一個技術會咁多廠整?
係佢地共同研發個技術再分開整?

定有一個專做gpu 嘅公司整完再賣俾佢地加工?
想問下如果唔想拉明線入房 (router 係廳)
desktop應該用底板原有wifi,
買pcie, 定usb adapter
上網邊樣最好
唔係啦
希望係因為冇得更新而少左套件嘅問題啦
但係正常都唔應該閃退
Thx bro
琴日換完塊底板 而家終於開到機 唔該曬各位巴打

btw有冇邊隻12cm風扇推薦 最緊要平同靜
又平不靜=廢
咪搞
曬車費
想問有冇必要用大板?見啲人話用料散熱好啲,但我又唔缺大板d slot

Klevv DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB) Ram $440
Klevv BOLT X Series DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB) Ram 連散熱片 $490
想問唔計散熱片,依2隻效能上有咩分別? 都係CL16

amazon/newegg買msi/asus板嘅話保養又係點搞?
用緊ASUS ac68u+PCE56
DELAY小都OK
掛左係走廊天花板底
好順暢唔識斷
不過如果可以的話都係插線最好
我1000mb hkbn
最後都係得返1xx左右
散熱/頻率會有d唔同
唔同廠基頻/可以超到既頻率都會唔一樣, 除非寫明係跟公版
同埋你當係n記派d板比佢地d廠自己改完再拎出黎賣咁樣囉
我用緊AC86U + PCE56 + 1000MB上網
之前用AC66U好地地但壞咗就升級
點知換咗AC86U 5G上傳得個幾Mb
焗住用2.4 依家都唔知係router問題定PCE adapter問題
唔想兜兜轉轉換到破產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞