[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(149)望下#1 先 持續更新中

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我用2700x加2080ti +x62都係用750
你d 線咁撚亂
買個qs240都係250蚊
想自殺

月供CGA 咪算
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=513123

RTX2060有災情,1660夠唔夠做1080p 144hz?
2080ti夠有啦

1660ti不了
點解?
自行參透
咩料!?

啱啱先買左張
差幾百蚊,1660ti廢過1070
2060差唔多1070ti級數,至少唔會廢過1070
2060依家仲要有game送,隻game成幾舊水。
唔該巴打,補充下先,mon唔係純玩fps,都會玩其他game嘅,例如pubg、lol,同埋想要曲屏多啲

另外case有冇啲外型靚少少 ,例如好似cougar panzer evo rgb依類

同埋仲有個問題 依間買2080系列送game,但到25號,聽日買會唔會趕唔切換?
Asus1660ti $2599
只可以講災情既話20代全部都有係關ddr問題
拎保咪得又唔係唔會保
係計你買個日,個序號去到3月25先失效
你係2月25號前買,然後3月25前拿到code入就得
又搭單問問 AORUS PRO WIFI 同 AORUS ULTRA 差兩百差係邊?
最大分別係多一個M.2槽?
如果同ASUS ROG STRIX Z390E 比 三塊買邊塊好?

自己上網睇好似話GIGA用料好過ASUS
ASUS個BIOS就好用好多 不過聽講GIGA更新左個BIOS會好用D?

btw,我自己有塊GIGA既Z68 用左6-7年都仲用到
2060有dlss
想要bios同用料都唔錯就買msi
Intel Core i7-8700 BOX
MSI RTX2080 Ventus 8G
ADATA XPG GAMMIX Z1 DDR4-3200 32GB (2x 16GB) RED COLOR
MSI Z390-A PRO

電腦已到,不過舊機啲野未處理好所以未用著
本身話諗著買C24FG73打機用(因為電腦枱太細冇位)
依家一不做二不休電腦枱都換鬼埋,換左張30吋,照理就放到27吋MOON啦
但27吋MON既話其實係咪都係C27FG73最簡單...
1tn 1ips
2隻都係2k
唔記得打筆直,筆直都係預兩千幾咁..
即係咩
想問下6k budget砌唔砌到 i5+1660ti+ssd
1080P + 144HZ + IPS 就OK
你落黃金自己睇隻色水好得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞