[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(149)望下#1 先 持續更新中

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
係呀matx, atx太大喇
My list:

要求:
高長唔好過42cm
遲啲可能加hdd, 希望有位
散熱好啲
盡平,平過define mini c $738 否則我就買佢
其實hdd都唔使架喇,因為本身都有隻3tb擺係度冇乜點用
btw唔該晒你先
飛馬都無貨咩mini c 報緊499
你唔係果到落埋單?
core v21呢?
樣衰但散熱好,細箱
3C1J 同 飛馬都無晒?

邊間鋪同你砌
開名啦
供電大爆炸
我唔評論CM, 不過99k用120水冷係咩事
仲想請教下其實點決定火牛要揀幾多W?
假如或者可能第日會買多張2080ti咁又要揀幾多W嘅火牛先夠呢?
你部機冇燒已經算好彩
9900k 用120水冷
仲要用9900k配b360

樓主,你放左粒9900k,換8700,應該收得返一部分錢
水冷勉強可以唔駛換 (換大d的水冷啦)

你keep粒9900k,你差唔多其他所有零件都要換,開支好大
https://outervision.com/power-supply-calculator
上網用psu calculator 下先,計完預大100w 實冇死
Msi/cooler master 官網有個計算機 有得計
Google 搵下
咁多水魚伏list
想問下兒家係咪冇d 1000到既display card
上jumbo睇 2060都2000以上
其實RX570/580
係唔係唔值得入手
定係同價錢搵返張2手1066 /補錢搵2手1070算

唔該哂
rx570
睇你玩唔玩amd送嘅遊戲
我好少玩個類game 剩係對Division2 有少少興趣
二手大把,好多都有單有盒有保
唔驚收到礦卡嘅話, 1070都抵玩
其實都驚架 但又唔識check 講個信字
見HKEPC有張bid到1600 仲有保
都有d興趣
我幾個月前係肥花壓到張有保gaming x 1070去到$1600, 不過最後冇買到, 依家應該唔洗$1600
HKEPC個張好似係Asus Strix來
我$1700收咗張Asus Strix返嚟, 所以放棄gaming x
仲爭札緊買咩
一邊平得來送Game
但對比起又想玩N卡
小弟第一次買零件砌機, 去左3C1J
我用MSI B360 板 同埋i5 9400F CPU
行完3C1J發現無哂 2666mHz C16 RAM

唯一一張好貴! 之後jumbo介紹我轉做ADATA XPG 3000mHz
你地點睇? 有無咩地方仲有2666 C16?

同埋巴打介紹define mini C case
但幾間都得返玻璃版, 要$738 有無其他平介紹? 定係求其is ok
希望散熱清潔易啲
無 define mini C, 會否上 define C

同埋係唔係要matx 箱? 仲有乜要求? LIST?

My list:

我好亂 巴打意見唔同既
不過如果真係無要cl19好過3000mhz?我張老母板用唔到咁勁?

有乜係買左架
邊個伏你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞