[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(149)望下#1 先 持續更新中

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
新人求List需知

為方便連登眾巴絲可以幫助你,請你合作
不但可以令連登眾巴絲可以盡快回覆你的問題,更可以令條List更適合你所需

關於所有店舖事項請巴打從其他有效方式聯絡

顯卡係蝗語,請講顯示卡或display card

1. Budget
NO MONEY NO TALK ,預算上限寬鬆可以買好一點,預算太低可能要將就或繼續儲錢

打機INTEL
多工AMD

intel low budget 留意返真。唔超就cpu:8700 or below, mb: b360, ram: 8*2 2666Mhz ddr4

2. 電腦主要用途
你想玩咩遊戲? (多數砌機都會打機,如果唔係請另外講明)
最好講game名,唔好一句Steam game/blizzard/EA game就算
因為成千上萬隻人地唔知你玩邊隻
需唔需要直播或錄製遊戲影片?

3. 個人需求
玩以上遊戲你最低可接受嘅畫質(Ultra/高/中/低)?最低可接受幾fps?
如果你預計會玩新遊戲,想幾耐唔駛升級電腦硬件?
想唔想超頻?散熱需求如何?使唔使靜過Dyson?
有冇特定嘅牌子信仰?想唔想有華麗嘅RGB光效?

4. 現在或將會使用mon的類型
解像度有分1080p, 2K(1440p), 4K(2160p)
更新頻率有分60Hz, 144Hz, 240Hz
畫面比例有分 16:9, 21:9, 32:9
你想要咩解像度(畫質)同更新頻率(流暢度)?
解像度高,會對打機效能造成影響,但畫質會更好
更新頻率高,如效能足夠可以造成比低更新頻率更好嘅流暢度

5. 自己都學習一些
講真,班巴絲好憎伸手黨,所以建議你行多一兩步
哪怕你直接照抄悠二巴打List放上黎問,佢地都會出手幫助
只係Ctrl-C和Ctrl-V咁簡單,大家都會開心嘅事點解唔做呢?
甚至可能你在過程中已經搵到需要的答案都不一定!
(悠二List網站 : http://yujihw.com
HKTerminal 飛馬等網站都有list provide)

6. 大腦Google係一樣很有用的東西

7. 火牛: 平 Antec eco2, delta 500W(Comdex有賣) 貴 corsair RMx OR Evga G2/P2/T2 (G3 有人話QC 有問題 唔推)

8. 請上銅柱(MB and M.2),重覆檢查插好power,hdd led pin,HD AUDIO,MB 24PIN,usb2.0/3.0,fan pin(cpu,cha) or 3pin 4pin

9. 走線
走線
走線
走線未呀茶包

10. 召喚硬件傳心師
冇人知你部機咩spec 呀
你有咩壞野問題唔該貼返full spec
CPU, MB, RAM, DISPLAY CARD, PSU etc.
如果開唔到機請附上機箱內部圖片一張
走好線先

11.
邊到買野好?
HJ2Q 3C1J
黃金:中央田 CentralField
黃金:正都 Capital
黃金:匯訊 Comdex
旺電:珍寶 Jumbo

網店:
faroll (悠二白汁腸)
hkterminal
飛馬電腦

海外:
新蛋 NewEgg
美馬 Amazon
(R free shipping 小心畀人開post 話乞衣
你屌返佢轉頭當打和喇)

12.
拆cpu cooler 前記得整熱部機
Amd 拔劍有事幫你唔到

13.
H310 A320 不了
真係冇budget 先考慮

14.
Cooler Master 不是好東西
見親都係叫你轉嫁喇

15. 買咩箱好 (FD 教軍)
Itx: Node 202, Silverstone RVZ 系列, inwin A1
Matx: Define Mini C
Atx: Define C 有d 錢多HDD 就再上 Define R6 , 窄身RL06, P600S(新出)

16. For Advance Information
vrm 資料
amd : https://www.hardwareluxx.de/community/f12/pga-am4-mainboard-vrm-liste-1155146.html
intel :
https://www.hardwareluxx.de/community/f12/lga-1151-mainboard-vrm-liste-1175784.html

有咩要加再同1001講
lm
貌似有人中1001
想砌部打機list 主要玩bf5 pubg apex lol 同埋其他
fps類遊戲 要求係以上遊戲開到全部特效 幀數穩定60以上 希望各位巴打幫手執執

I7 9700k
MSI z390 gaming plus
Hyperx 3200 8g*2
Hdd 3Tseage $710 /SSd 三星970 evo 500
Msi gaming 2080ti
Power coolermaster 1000w 80plus
Case coolermaster
Cpu fan cooler master masterair

同埋想問下係咪只可以開到1080p, 2k得唔得?
顯卡同底板有冇比msi更好?
budget25k以內
睇多次#1先再求list
自己想中招唔好阻人啦
CM PSU, case, fan, triple kill
一訓醒就中1001
每個人都有信仰,人地係cm信仰得唔得先
路係自己揀仆街唔好喊
自從換埋張2060之後全部機配件連mon+keyboard+mouse都係corsair+msi
想問下巴打
本身部機
CPU: Intel 2 cores4 Threads Core i3-6100 Skylake(3.7GHz,3M Cache, LGA 1151,14nm)
底版:MSI H110M Gaming
Display card: GTX950
Power: Aero cool VX-500W

其實我玩既都係pubg, Alex, ow咁,隻mon係AOC 22B1HS行1920x1080@60Hz唔玩超頻。

諗住換張Display card做RTX2060 gaming twice fan,個火牛得500W岩岩好夠推,聽fd講個火牛火數最好比個需求多d如果唔係好易傷張卡

諗緊係咪要一次過換埋隻高火數火牛?因為諗到可能第日再換卡唔洗分兩次火牛。
如果換600-650W火牛有冇巴打可以介紹下,預算400-800,耐用唔嘈唔太貴就得
想砌部打機list 主要玩bf5 pubg apex lol 同埋其他
fps類遊戲 要求係以上遊戲開到全部特效 幀數穩定60以上 希望各位巴打幫手執執

I7 9700k
MSI z390 gaming plus
Hyperx 3200 8g*2
Hdd 3Tseage $710 /SSd 三星970 evo 500
Msi gaming 2080ti
Power coolermaster 1000w 80plus
Case coolermaster
Cpu fan cooler master masterair

同埋想問下係咪只可以開到1080p, 2k得唔得?
顯卡同底板有冇比msi更好?
budget25k以內

不如你儲多d錢成部換
而家部機的零件只有MSI + fractal Design + noctus + corsair
大牌最可靠
成部換咁誇張
乜入面d野咁差咩,都係用左幾年
儲下錢換機仲好,你本身i3-6100,遲早到佢bottleneck
一次過換啦,你本身係6700k都仲可以再戰幾年
顯示卡 自膠
各位巴打 如果唔用cm 有冇其他推薦?新手唔係好識砌
咪用cm野
畀錢飛馬 法奧搞掂佢
有咩問題上連登嘈就得
上個po我咪覆左
Psu rmx750-850
Cooler nzxt or 柒船280 or 360
Case p600s or r6
買粒二手7700再戰幾年
再唔係落腦場講25k.
求伏list
GTR Case
而加好左推p記埋6-7百垃圾架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞