[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(149)望下#1 先 持續更新中

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
無事,牛/mb死得好砌底
$8500
push
如果將來會轉zen2同埋2070
個火牛夠唔夠做?
2070 nv 官網推薦550w 冇問題
怕中招上650w
用coolermaster官網果個計仲好
岩岩試左clear
再單插四個槽 一張ram四個work
另一張四個槽都唔work
開唔到機 直情無訊號
兩張一齊去插都係一樣
今日去黃金問價 幾間個價都偏貴同無貨 都係去F記買算

各位巴打,琴日喺黃金用$25買咗呢個手掣,
諗住返屋企玩FIFA PC版。
但啲setting搞極都搞唔撚到
全部都錯晒

係咪得Xbox手掣先可以support到
定係我俾多幾十蚊買個logetiech,
先解決到個問題?
用緊amd 2700x 會boost上4.2ghz
想問下有冇平靚正抵玩既cpu風冷散熱
個原裝散熱唔知夠唔夠做 始終係下吹式
係咪條ram壞左?
不過之前試過兩條detect到開到但唔係放dual channel
假架,我就係用依個計到2060用431W

結果火牛燒左
裝晒d 野,試一試d 插口就奶野
而家味夠7日,拆左拎番個機箱去換 再裝 真係好大工程。。。
用緊邊一塊板
一。gtr 唔係80plus
二。牛會老化
三。要睇12V output先準
平日邊有時間去珍寶換 仲要番工
Intel® Core™ CoffeeLake i7-9700K 3.6GHz 12M Cache 8 Core 8 Thread LGA1151$3400
Gigabyte Z390 GAMING SLI ATX$1349
MSI GeForce RTX 2060 VENTUS 6G OC GDDR6$3049
Corsair Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit - Red (CMK16GX4M2B3200C16R)$1170
Samsung 970 EVO Series - 500GB PCIe NVMe - M.2 SSD$945
Corsair CXM Series™ CX650M 80Plus® Bronze 650W Semi-Modular PSU (2015 Edition)$589
Fractal Design Define C Glass - Black$788
TOTAL=$11290

新手求評,主要打機(APEX,LOL...)同睇片,HDD 本身有隻1TB,有無可能KEEP到10K BUDGET到?
應該你唔好彩msi係測試過呢條ram, 應該唔係兼容問題, 去返鋪頭試
請問amd ryzen stock cooler 係咪垃圾黎
即係點?
洗唔洗帶哂兩條?
帶埋板, 早幾日又係有mortar板壞
我喺兩間鋪買架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞