[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區 (23)

1001 回覆
36 Like 7 Dislike
大家姐:為咗呢件事我哋食咗成晚花生啦
不過上次阿蟹開Live話呢集係龔燁線,阿水只係過場
可能唔止過一次場呢
藍調係水主線,龔燁過場
農場係龔水過場
但都發生好多嘢
無錯無錯
近日睇開心速遞其中龔水戀cp,有好多人講不連劇;要觀眾等深考二之間關係是到甚麼地步,甚至好多人期待514集情人節會不會有自殺虐待式或甜甜地;而我睇法是會一集甜一集少許自殺虐待式或苦苦地,這是tvb多年來沿用的方。
過去有好多人在ig﹑討論區﹑微信等分享或討論過二人的感情何時開花結果,這是好多人的期待。
以下是我對阿工在未變有承擔前的分析,我只是亂寫一通;不要見笑

從天堂下凡的天使
龔燁對復仇的執著,光復家業;咬緊牙根爭取事業成就。
他在逆境中成長,對人失去信心;長期處於失眠狀態。職場長袖善舞對人面面俱圓,表面是位風度翩翩的紳士;實情內心傷痕纍纍,他帶著假面具做;只有親人﹙父親﹚才可除掉面具,露出真性情。
十年前,初生之犢的她睇穿了他的假面具;二人從此結怨,十年不相往來。他對這名女孩子留下了深刻烙印,他給這名女孩改了好聽花名媽呢空。
時光飛逝轉瞬10年,他在公關公司任職市場部總監多年;在工作場所中的成就有限,他知道接龍集團市場部費堅就快榮休;他知道機會來了決意博一舖,讓自己在職場拥有更大成就。其次,他想再見番十年前同上司頂撞的女仔﹙媽呢空﹚;好奇地想知她如何在marketing中有點名氣。

重逢的人,龔燁再次見番媽呢空時,人事部Jackal威協Rebecca時,他已見到水水。在初戀café故意與楊洋打招是想見媽呢空。二人在餐廳相遇言語之間互不相讓,水水對龔燁是抱著敵意;龔燁相反地對她10年前的性格沒變。望背面的水水露岀笑容是敵是喜??﹙推測他再次遇到她是有點驚喜,感覺他對水水有點興趣。﹚
聖誕節當天,接龍玩了一個天使的禮物,水水第一次到龔燁的office room已步上不歸路。﹙往後日子次次走入龔生房,每次見龔生的眼神多了期待水水到﹚收到水水天使手錶禮物喜出望外;他好快冷靜下來要回禮給她﹙龔燁立場是令願人家欠我不願欠人家﹚,回憶原來和水水有相同願望是手錶;為了不想贈送給若水,故意要求再抽過。
為了要得到嘉玲BB做代言人,同時想試吓若水的能力有幾高;故意和她對著幹。意外收獲了usb諗住自保用﹙280集已轉贈給Mary做護身符﹚。
對於熊若水對欣欣的友愛,令他睇到她不會因為事故而要下屬出嚟頂;開始對她欣賞。
有份投資健身室,被熊若水氣弄下無了仇太的單;在尋寶圖發現了媽呢空對蓮夢露向怪醫表白的聲帶,知悉真相後決意氣弄她;龔燁和若水鬥氣階段是好享受,我估他多年來在職場經歷你彌我詐。
熊若水表面有港女本色,實質沒有港女虛偽;她只想到你對人好不望回報,龔燁發了現若水優點;聽到若水為了三人友誼不願破壞,將秘密藏匿在心底。令龔燁對若水了解多點,在他內心世界除了最愛父親外,沒有人可以值得信賴。﹙以上結論從其他吧友和網友討論中推斷出嚟﹚龔燁眼中熊若水是個港女,但對同事和朋友友愛。
知道她為了Rebecca幸福而甘願食死貓,令他喜悅是謠傳若水暗戀龔燁;又可以和她鬥咀不奕樂乎,知她為了朋友挨義氣增添幾分好感;心裡不知不覺對若水產生了感情。
龔燁發現原來真有天使,在廢屋裡飢寒交迫下若水為了讓他得到溫暖﹐不理會禮儀將龔燁擁入自己懷抱;一塊朱古力﹑外套和溫暖的體溫;若水語調溫柔地安撫他的不安等,令他重捨人間有情。在這慢長夜從未試過睡得酣甜,可能若水沒有惡意之心令自己鬆懈下來;
當夜在龔燁眼裡見到若水頭上光環和臉形有少少雙下巴,笑容溫柔語調柔和望住自己;像天堂中的天使下凡般美麗,他望了一會將頭挨在她的懷抱漸漸入睡。這一晚,是他二十年來最好睡的一夜,不用回想過去惡夢;不用和人去計算利益。像去了一個美麗的花園漫步‥‥
返回市區後,因朱古力事件二人再次惡交,為了令父親以為間廠還在,故意將接龍扮作自己公司;被若水發現真相怕會被揭穿,後若水知道了事實再次發揮天使心幫忙完成場戲;二人在海旁邊訴心事。
龔燁對熊若水深深傾慕;甚至好想將天使擁有。
我覺得阿工是等水水的心意啩
唔知係咪我錯覺,
其實我覺得由454開始既集數,開始都轉去偏水水既視覺,之前既集數一直都好集中係阿龔爲水水做左啲乜,當時觀眾反而係唔知水水諗咩,
但454之後開始相反,阿龔視覺比較少講左,反而開始集中係水水對阿龔既信任,同開始對佢有所期待既呢一件事上。

而家係調返轉,大家都好明白水諗咩,對阿龔到底係咩感覺,反而係阿龔開始態度神秘左,

而正正因為少左龔視覺,所以先令好多人覺得阿龔表現到無之前咁鍾意水水,甚至唔明佢而家到底想點,係咪仲想追人。

所以我係到諗,522集既出現,會唔會係代表編劇之後既劇情又想轉返去阿龔視覺呢?
睇到啲蟹 忽發奇想 寫個龔水拍拖後行街市小劇場

龔:啲蟹好新鮮喎,買啲番上我屋企整?

水:唔好啦,我唔食蟹架
龔:下,蟹咁正都唔食?(一語雙關

水:由細到大啲人話我手長腳長,成隻長腳蟹咁,我點會食自己
龔:咁我買番去食嘅話⋯咪即係⋯嗒緊你

水:死賤精!口花花少一日係咪會死?

龔:喂!做左你男朋友可唔可以唔好開口埋口叫我死賤精?

水:唔得喎!呢個名最襯你!

龔:拍左拖,我諗係時候叫你⋯水水?

水:嘩打冷震啊!我唔通要叫你⋯燁燁啊?

龔:閘住!你都係叫番我做死賤精啦

水:死賤精⋯

龔:媽呢空⋯

水:死賤精⋯

呢段唔排除日後會加落我個故到
其實龔水好連戲架喎 (除咗no.1多人講),同埋阿龔對人有無印象都會改花名,改花名扮熟係對好多人都用嘅扮熟招數

拥 -》擁 (喺連登用簡體字唔太好)
sorry,我打錯字,下次出文會檢查多一次。
買餸餸玩煮飯仔
因為阿龔鐘意阿水呢樣講得好足夠,我諗就算普通觀眾miss住咁睇都感受到。反而阿水視角真係唔太多,所以講多啲阿水嘅角度係好事
522就算係阿龔主線但我預感會有好多阿水角度
聽到你咁講,我由期待變成急不及待想睇522
加啦加啦,最鍾意名牌洗頭水絲你D故仔和人物性格咁配合返原有劇情,次次都有聲
睇怕播522嗰日,大家又會啟動尋寶圖扮工模式,全日推post
啱啱睇返save咗嗰啲劇照
明明得字幕
點解咁嘈嘅

from 主post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞